Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 dec 2019 / 10:58 uur

Kroongetuige Nabil B. heeft geen advocaat meer

Kroongetuige Nabil B. heeft geen nieuwe advocaat. Dat meldde de rechtbank donderdag.

B. is kroongetuige in het grote liquidatieproces Marango. Zijn advocaat Derk Wiersum werd afgelopen september doodgeschoten, waarschijnlijk vanwege zijn werk. Een andere advocaat heeft de verdediging neergelegd. Tot nu toe heeft B. nog geen nieuwe raadsman.

Voorbereidende zittingen

Donderdag en vrijdag wordt de zaak rondom de liquidatiebende van de voortvluchtige Ridouan Taghi behandeld. Het gaat om voorbereidende zittingen van deze grote zaak, met inmiddels zeventien verdachten, onder wie de 41-jarige Taghi en zijn eveneens voortvluchtige vermeende rechterhand Said Razzouki.

Marengo gaat over een reeks liquidaties in de onderwereld. De moord op advocaat Derk Wiersum is hier geen onderdeel van. Onder anderen een neef van Taghi zit vast op verdenking van betrokkenheid bij die moord.

De kroongetuige is donderdag zelf niet aanwezig in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Hij zit op een andere, onbekende locatie. Aanvankelijk was de bedoeling dat er een videoverbinding met hem zou zijn, maar door technische problemen was dat nog niet mogelijk.

Veiligheidsmaatregelen

De zitting begon bijna twee uur later dan gepland, onder meer door de technische problemen en omdat er onvoldoende plekken waren voor de pers. Na een paar minuten werd er weer geschorst, omdat een van de advocaten meldde dat er – ondanks alle waarschuwingen vooraf – toch een foto van de zittingszaal op Twitter was verschenen. Het ging om een foto van de perskamer, waar de journalisten in werken omdat er geen plek is in de zaal, met de tv met daarop de rechters.

Het proces is met veel veiligheidsmaatregelen omgeven. Er mogen geen beeldopnames gemaakt worden en de namen van rechters en officieren van justitie mogen niet genoemd worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kroongetuige Nabil B. heeft geen advocaat meer
Sluiten