Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 25 dec 2019 / 12:06 uur

Koning Willem-Alexander: Geluk laat zich niet dwingen

Koning Willem-Alexander hield dit jaar voor het eerst zijn toespraak vanuit Paleis Huis ten Bosch. Hij gaf een bemoedigende boodschap en richtte zich ook specifiek op jongeren.

„Streven naar geluk is mooi, maar mag geen obsessie worden", zei de koning. „Ook mislukkingen en tegenslagen horen bij het leven." Zijn advies: „Trek het je niet aan als het even tegen zit, geef jezelf wat ruimte. Het is oké."

Hij vervolgt: „Geluk laat zich niet dwingen. Het is ongrijpbaar. Het komt plotseling, als een geschenk uit de hemel."

‘Niemand perfect’

Volgens de koning kunnen we ‘in de jacht naar geluk en succes onszelf voorbij lopen’. „We willen als vrije mensen het beste uit het leven halen, en verwijten het onszelf als dat niet lukt. We spiegelen ons aan anderen, leggen de lat hoog en presenteren graag een perfecte versie van onszelf aan de buitenwereld. Alsof er een taboe rust op onzekerheid en tekortkomingen."

„Nederland is nog altijd een van de meest succesvolle landen, ook doordat we met elkaar samenwerken", zei hij ook. „Achter dat succes staan mensen zoals u en jij, die samen er het beste van maken. Leerkrachten, politiemensen, artsen en verplegers. Ambtenaren en rechters. Boeren, bouwers en biologen."

Gezegend Kerstfeest

„Geluk zit in onze verbondenheid met anderen", sloot hij zijn jaarlijkse kersttoespraak af. „Laten we elkaar daarom niet loslaten. Laten we naar elkaar luisteren en begrip tonen. Laten we elkaar troosten en moed geven. Het helpt als iemand je aankijkt en tegen je zegt: ‘het is goed’."

Tot slot wenste hij iedereen een gezegende kerst. „Ik wens u allen – waar u zich ook bevindt en hoe uw persoonlijke omstandigheden ook zijn – een gezegend Kerstfeest."

Bekijk hier de hele kersttoespraak van de koning:

Reageer op artikel:
Koning Willem-Alexander: Geluk laat zich niet dwingen
Sluiten