Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 dec 2019 / 08:24 uur

Kim Putters meest invloedrijke Nederlander

Kim Putters van het Sociaal Cultureel Planbureau is de meest invloedrijke Nederlander volgens de Volkskrant. Putters volgt daarmee Feike Sijbesma van multinational DSM op.

Putters is sinds 2013 directeur van het SCP, een belangrijk adviesorgaan van het kabinet. Sijbesma maakte onlangs bekend te stoppen als bestuursvoorzitter bij DSM.

Al tweede

Putters stond vorig jaar al tweede op de lijst. Die plek wordt nu ingenomen door Sijbesma. Herna Verhagen, de bestuursvoorzitter van PostNL die dit jaar commissaris werd bij ING, is de nummer drie. Het is voor het eerst dat er een vrouw in de top drie staat van de Volkskrant Top 200.

De top vijf wordt gecomplementeerd door de hoogste nieuwkomers Johan Remkes, waarnemend burgemeester van Den Haag en Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Meer vrouwen

Oud-PvdA-senator (tot 2013) Putters is naast directeur van het SCP ook met het koninklijk huis verbonden als bestuurder van het Oranjefonds, waarvan Schiphol-topman Dick Benschop de voorzitter is. Daarnaast is Putters onder meer actief bij museum Catherijneconvent in Utrecht en – sinds dit jaar – het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De SCP-directeur, ook kroonlid van de SER, waarschuwt het kabinet geregeld de kloven in de samenleving niet groter te maken tussen een succesvolle bovenlaag en mensen die niet mee kunnen komen.

De Volkskrant Top 200 telt 65 vrouwen. Dat zijn er vijf meer dan vorig jaar, en 35 procent van het totaal. Voor het eerst staan er geen vertegenwoordigers van werkgeversvereniging VNO-NCW in de top tien.

De Volkskrant Top 200 is een onderzoeksproject waarbij jaarlijks de posities en netwerken van de bestuurlijke elite in kaart worden gebracht.

Reageer op artikel:
Kim Putters meest invloedrijke Nederlander
Sluiten