Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Kabinet wil updateplicht voor telefoon en tv

Telefoons en televisies moeten door verkopers verplicht een tijd lang software-updates krijgen. Nu worden veel apparaten verkocht waarvan de updates al na korte tijd stoppen, waardoor ze snel verouderd zijn en niet meer goed werken.

De ‘updateplicht’ staat volgens het AD in een wetsvoorstel van het kabinet. Het volgt daarmee Europese regelgeving die op initiatief van Nederland tot stand is gekomen.

Vanaf 2021 moeten verkopers ervoor zorgen dat een apparaat „minimaal blijft functioneren op hetzelfde niveau als ten tijde van de aankoop". Dat betekent dat verkopers geregeld software- en beveiligingsupdates moeten geven. Op dit moment is zo’n wettelijke plicht er niet.

Europese plicht

In het wetsvoorstel staat dat updates verplicht worden voor een periode ‘die de consument redelijkerwijs kan verwachten’. Hoe lang dat precies is, moet de komende tijd nog duidelijk worden. Het is een Europese plicht, die in de hele EU gaat gelden. De verkoper wordt verantwoordelijk, niet de fabrikant of de softwareleverancier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.