Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 dec 2019 / 06:34 uur

Johnson wint, brexitdeal gaat door

De Britse premier Boris Johnson heeft bij de verkiezingen de benodigde meerderheid behaald om zijn brexitdeal ongestoord door het parlement te loodsen. Inmiddels staat de partij op 326 van de 650 zetels in het Britse parlement.

Omdat nog niet alle stemmen zijn geteld, zal de Conservatieve Partij op een nog hoger zetelaantal uitkomen.

Doel bereikt

Het doel van Johnson is daarmee bereikt. De premier wilde vervroegde verkiezingen om de parlementaire meerderheid terug te krijgen die zijn partij verloor in 2017. Die wil hij gebruiken om zijn brexitdeal met de EU snel goedgekeurd te krijgen door het parlement. Dan zou de brexit eind januari kunnen plaatsvinden.

Volgens Johnson heeft hij met deze uitslag een „krachtig mandaat" gekregen om de brexit te realiseren.

Corbyn blijft nog even

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn wil de komende tijd aan het roer blijven staan bij Labour, als de partij een periode ingaat van reflectie. Maar hij zal de partij niet leiden bij de eerstvolgende verkiezingen. Dat zei Corbyn, nadat bekend werd gemaakt dat hij zijn zetel voor het district Islington North mag behouden. Corbyn sprak van een „teleurstellende nacht".

Het slechte resultaat van Labour, dat volgens een prognose niet verder komt dan 191 zetels, komt volgens de Labour-leider deels door het gepolariseerde debat over de brexit. Corbyn geeft aan dat de partij zich zal moeten bezinnen op hoe het verder moet met Labour. Tijdens dat „proces van reflectie" wil hij aanblijven als leider.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Johnson wint, brexitdeal gaat door
Sluiten