Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 31 dec 2019 / 12:44 uur

In deze landen vieren ze als allereerst Nieuwjaar

Nederland moet nog heel even wachten, maar voor de eilanders van Samoa en de Line-eilanden in de Stille Oceaan is het nieuwe jaar al begonnen.

Op de eilanden in de Grote Oceaan kwamen niet alleen de bewoners, maar ook tal van toeristen samen om als eersten ter wereld 2020 in te luiden.

Doorreizen

Samoa en Kiribati liggen ten zuiden van Hawaï en vallen in tijdzone UTC+14. Dat betekent dat voor hen het nieuwe jaar al om 11.00 uur Nederlandse tijd aanbrak. Wie geen genoeg kan krijgen van de feestelijkheden, kan doorreizen naar het even ten oosten gelegen Amerikaans Samoa. Daar begint het nieuwe jaar pas ruim een etmaal later.

Ooit lagen de eilanden pal ten oosten van de zogeheten datumgrens, waardoor de bewoners altijd als laatsten Oud en Nieuw vierden. Maar die grens hebben ze in 2011 verlegd, sindsdien vieren zij juist als allereerst Nieuwjaar.

Nieuw-Zeeland en Australië

De eerste inwoners van Nieuw-Zeeland hoefden ook niet lang te wachten. Bij hen was het om 11.15 uur Nederlandse tijd het begin van het nieuwe jaar. De rest van het land volgde nog geen uur later.

Het oostelijke deel van Australië mag om 14.00 uur de champagne ontkurken. Veel Australiërs vieren het nieuwe jaar met een grote vuurwerkshow in Sydney. Ondanks de natuurbranden in het land, gaat deze show gewoon door.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In deze landen vieren ze als allereerst Nieuwjaar
Sluiten