Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Hoogeveen krijgt toch ‘aso-azc’

Asielzoekers die overlast geven, worden voortaan ondergebracht in een strengere opvang in Hoogeveen. Bij deze opvang mogen ze niet van het terrein af.

Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol aan de Tweede Kamer. Sinds 2017 werden asielzoekers die winkeldiefstallen plegen, mensen lastigvallen en andere overlast veroorzaken, ondergebracht op locaties in Amsterdam en Hoogeveen.

Maar beide steden wilden van die lastige taak af en vonden dat andere gemeenten nu maar eens aan de beurt moesten komen. Hoogeveen heeft zich bedacht nu Broekers strenge regels stelt om overlast voor omwonenden en winkeliers in de buurt te voorkomen.

Per 1 februari

Het nieuwe regime in het Hoogeveense ‘aso-azc’ wordt op 1 februari van kracht. Sinds mei golden al strengere regels in de opvang in de Drentse plaats. Er komen straks winkels en andere voorzieningen op het terrein, zodat daar ondergebrachte asielzoekers niet meer de straat op hoeven. Boa’s gaan erop toezien dat ze dat ook echt niet doen.

Onderzoekers die door het kabinet aan het werk waren gezet concluderen dat overlastgevende asielzoekers hun leven niet beteren als ze naar zo’n strenge opvang worden overgeplaatst. Het wordt door zo’n overplaatsing wel veiliger voor azc-personeel en andere asielzoekers. Broekers vindt dat reden genoeg om toch door te zetten.

Psychische problemen

Asielzoekers met ernstige psychische problemen moeten straks niet meer in Hoogeveen belanden, vindt de staatssecretaris. Zij moeten naar een psychiatrische kliniek. Asielzoekers uit zogeheten veilige landen, vaak mensen uit bijvoorbeeld Marokko en Algerije, kunnen wel naar Drenthe worden overgeplaatst.

De VVD wilde de ‘aso-azc’s’ nog verder versoberen, maar dat kan volgens de onderzoekers niet. Dan zou het er niet langer leefbaar zijn, concluderen ze.

De Hoogeveense burgemeester Karel Loohuis is door de strengere regels gerustgesteld. „Voor onze inwoners is het belangrijk dat zij geen overlast hebben. Ik heb er vertrouwen in dat dit met deze afspraken goed haalbaar is."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.