Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Hoofdofficieren van justitie toch ontslagen om relatie

De twee voormalig hoofdofficieren van justitie die een relatie hadden, worden ontslagen. Het Openbaar Ministerie zet het ontslag toch door.

De twee logen lange tijd over hun relatie. Per 1 januari wordt het dienstverband beëindigd van Marc van Nimwegen, die hoofdofficier in Rotterdam was, en van Marianne Bloos, die het functioneel parket leidde.

Korte verklaring

Het OM maakte dat maandag in een korte verklaring bekend. De affaire zorgde voor veel onrust en verstoorde verhoudingen binnen de organisatie van het OM. De twee waren in 2018 al op non-actief gezet tijdens een onderzoek van een commissie naar het handelen van het tweetal.

Van Nimwegen werd later geschorst en Bloos was met buitengewoon verlof. Het OM had al eerder gemeld dat het van plan was de dienstverbanden te beëindigen.

Integriteitsregels

De commissie concludeerde dat de twee de integriteitsregels ernstig hadden geschonden door hun relatie te verzwijgen en erover te liegen tegenover hun werkgever. Ook had Van Nimwegen de regels overtreden door zijn zwager te helpen met een leveringsopdracht van software aan het OM. Ook stelde de commissie vast dat de cultuur binnen het OM verziekt was.

Volgens het OM staat het ontslag los van een oriënterend onderzoek naar mogelijk strafbaar handelen van Van Nimwegen en Bloos, dat enkele maanden geleden werd ingesteld. De Rijksrecherche is daar nog mee bezig.

Van Nimwegen naar rechter

Van Nimwegen heeft vorige week aangekondigd dat hij naar de rechter stapt. Hij klaagt het OM en de onderzoekscommissie aan, omdat hij vindt dat hij ten onrechte is beschuldigd en dat de commissie en het OM onrechtmatig hebben gehandeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.