Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Homogenezing’ mag ook in Duitsland niet meer

Hoewel homoseksualiteit écht niet te genezen is, zijn er in Duitsland toch een hoop aanbieders van zogenoemde conversietherapie. Deze aanbieders zijn binnenkort strafbaar.

‘Homogenezing’, zoals het door de aanbieders wordt genoemd, wordt in een groot deel van Duitsland verboden. De regering heeft woensdag een wetsvoorstel ingediend waardoor aanbieders van zogenoemde conversietherapieën boetes en zelfs gevangenisstraffen opgelegd kunnen krijgen. Ook het aanprijzen van dergelijke therapieën wordt verboden.

Geen ziekte

„Homoseksualiteit is geen ziekte. Daarom is alleen al de term therapie misleidend", aldus minister van Volksgezondheid Jens Spahn. Conversietherapieën leiden vaak tot zwaar lichamelijk en geestelijk leed, aldus de christendemocratische bewindsman. „Deze zogenaamde therapieën maken ziek en niet gezond."

Het verbod heeft volgens Spahn ook een maatschappelijke boodschap voor iedereen die worstelt met homoseksualiteit. „Het is oké, zoals je bent." ‘Homogenezing’ bij minderjarigen is helemaal verboden, bij volwassenen voor een groot deel en kan in het uiterste geval leiden tot een jaar gevangenisstraf.

In Nederland nog geen verbod

Ook in Nederland spreekt de politiek over een mogelijke verbod op ‘homogenezing’. Een meerderheid van de Tweede Kamermeerderheid vroeg eind mei het kabinet een eind te maken aan deze „onverteerbare handelingen". De christelijke partijen, FVD en de PVV stemden toen tegen die oproep.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.