Demi Schoenmakers
Demi Schoenmakers Nieuws 16 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

Hier moet je op letten als je switcht van zorgverzekering

December is dé maand om te wisselen van zorgverzekering. Je kunt daarmee wel honderden euro’s besparen. Maar waar moet je op letten? En wat zijn de valkuilen?

Heb je de kerstboom al opgetuigd en zijn alle voorbereidingen voor het kerstdiner al getroffen? Dan ben je lekker bezig. Maar heb je ook al gedacht aan je zorgverzekering? Past-ie ook volgend jaar nog bij jouw wensen en portemonnee? Kortom: wil je wel of niet switchen van zorgverzekeraar?

Het overgrote deel van de Nederlanders laat alles liever bij het oude als het aankomt op zorgverzekeringen, maar de vraag is of dat wel slim is. „Alles bij het oude laten, kan een vals gevoel van zekerheid geven”, zegt Murco Mijnlieff van Autoriteit Consument en Markt (ACM). „In de tussentijd kunnen de poliswaarden en de eigen zorgbehoefte zijn veranderd, waardoor de polis misschien niet meer bij je past.” Door goed te vergelijken kun je erachter komen of er wellicht een andere polis bestaat met een betere prijs-kwaliteitverhouding die ook beter aansluit bij je behoeften.

Ieder jaar switchen

„Ik switch ieder jaar van zorgverzekering, zodat ik jaar op jaar passende zorg krijg en geen overbodige premie betaal”, vertelt Esmee Jurriens (24). Vorig jaar wisselde slechts 7 procent van de Nederlanders van zorgverzekeraar, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Vektis. En dat terwijl je veel geld kunt besparen door van verzekeraar te switchen. Uit een onderzoek van vergelijkingssite Independer blijkt dat mensen die zelf zoeken naar een voordelige ‘gewone’ basiszorgverzekering gemiddeld vijftig euro kunnen besparen. Bij Esmee scheelt het zelfs 259,80 euro. „Het kost je weinig moeite, maar kan veel opleveren.”

Zet eerst voor jezelf op een rijtje wat je belangrijk vindt en kijk welke polissen daar het beste bij aansluiten. „Er zijn namelijk meer factoren dan alleen de premie”, zegt Sietske Ligtvoet van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Vergelijken loont

Goed oriënteren en verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken loont. Alle zorgverzekeraars hebben hun premies voor 2020 bekendgemaakt en dat betekent dat het grote vergelijken kan beginnen. „Maar zorg ervoor dat je niet alleen focust op een lagere premie”, waarschuwt Mijnlieff. Om het je wat gemakkelijker te maken, bestaan er diverse vergelijkingssites.

Alle basisverzekeringen dekken dezelfde zorg, welke zorgverzekeraar je ook kiest. Dat heeft de overheid zo bepaald. Maar er kunnen alsnog verschillen zitten in de basisverzekering. Zo kunnen premies hoger of lager zijn en kan de service anders zijn. Bovendien kun je niet bij iedere basisverzekering zelf je zorgaanbieder kiezer. Kijk dus goed wat het beste bij je past. „Bedenk ook alvast wat voor zorg je verwacht nodig te hebben volgend jaar”, vervolgt Esmee. „Ook dat kan je veel geld besparen.” En vergeet ook niet dat je je basisverzekering en aanvullende verzekering eventueel bij twee verschillende zorgverzekeraars kunt afsluiten.

Eigen risico

Verwacht je veel zorg nodig te hebben volgend jaar? Dan is het slim om een zo laag mogelijk eigen risico te nemen. Zodra je de grens van jouw eigen risico hebt bereikt, worden de overige kosten gedekt door de verzekeraar. Het eigen risico is standaard 385 euro, maar dat kun je verhogen tot maximaal 885 euro.

„Je premie wordt dan automatisch een stuk lager, maar de valkuil is wel dat mensen verderop in het jaar problemen kunnen krijgen als ze onverwachts toch zorg nodig hebben”, legt Ligtvoet uit. „Daarom adviseren wij om alleen voor een hoog eigen risico te gaan als je ook een spaarpotje hebt, voor het geval het toch misgaat.”

Zelf je zorgaanbieder kiezen

Volgens Ligtvoet weten veel mensen niet dat verzekeraars niet altijd een contract hebben met een bepaald ziekenhuis. „Vind je het belangrijk om zelf te bepalen naar welke zorginstelling of ziekenhuis je gaat? Dan moet je hier meteen rekening mee houden. Check in dat geval of er een contract is tussen de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar. Je kunt namelijk niet zomaar met elke polis bij elk ziekenhuis terecht.” Wil je toch naar een ziekenhuis dat geen contract heeft met jouw verzekeraar? Dat kan, maar dan kun je wel ineens voor kosten komen te staan. In dat geval wordt vaak slechts 75 procent van de ziektekosten vergoed.

De meeste mensen wachten tot de laatste dagen van het jaar voordat ze de beslissing nemen over te stappen. Misschien is het laksheid, beaamt Ligtvoet. „Maar het kan ook liggen aan feit dat niet alle contracten tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars al zijn gesloten. Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt, adviseren wij iedereen om pas tussen kerst en oud en nieuw van zorgverzekeraar te wisselen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.