In het nieuws

Hier moet je op letten als je switcht van zorgverzekering

Waarom zou je wisselen van zorgverzekeraar? / ANP

Foto van 'Demi Schoenmakers'

16 DEC 2019

December is dé maand om te wisselen van zorgverzekering. Je kunt daarmee wel honderden euro’s besparen. Maar waar moet je op letten? En wat zijn de valkuilen?

Heb je de kerstboom al opgetuigd en zijn alle voorbereidingen voor het kerstdiner al getroffen? Dan ben je lekker bezig. Maar heb je ook al gedacht aan je zorgverzekering? Past-ie ook volgend jaar nog bij jouw wensen en portemonnee? Kortom: wil je wel of niet switchen van zorgverzekeraar?

Het overgrote deel van de Nederlanders laat alles liever bij het oude als het aankomt op zorgverzekeringen, maar de vraag is of dat wel slim is. „Alles bij het oude laten, kan een vals gevoel van zekerheid geven”, zegt Murco Mijnlieff van Autoriteit Consument en Markt (ACM). „In de tussentijd kunnen de poliswaarden en de eigen zorgbehoefte zijn veranderd, waardoor de polis misschien niet meer bij je past.” Door goed te vergelijken kun je erachter komen of er wellicht een andere polis bestaat met een betere prijs-kwaliteitverhouding die ook beter aansluit bij je behoeften.

Ieder jaar switchen

„Ik switch ieder jaar van zorgverzekering, zodat ik jaar op jaar passende zorg krijg en geen overbodige premie betaal”, vertelt Esmee Jurriens (24). Vorig jaar wisselde slechts 7 procent van de Nederlanders van zorgverzekeraar, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Vektis. En dat terwijl je veel geld kunt besparen door van verzekeraar te switchen. Uit een onderzoek van vergelijkingssite Independer blijkt dat mensen die zelf zoeken naar een voordelige ‘gewone’ basiszorgverzekering gemiddeld vijftig euro kunnen besparen. Bij Esmee scheelt het zelfs 259,80 euro. „Het kost je weinig moeite, maar kan veel opleveren.”

Zet eerst voor jezelf op een rijtje wat je belangrijk vindt en kijk welke polissen daar het beste bij aansluiten. „Er zijn namelijk meer factoren dan alleen de premie”, zegt Sietske Ligtvoet van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Vergelijken loont

Goed oriënteren en verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken loont. Alle zorgverzekeraars hebben hun premies voor 2020 bekendgemaakt en dat betekent dat het grote vergelijken kan beginnen. „Maar zorg ervoor dat je niet alleen focust op een lagere premie”, waarschuwt Mijnlieff. Om het je wat gemakkelijker te maken, bestaan er diverse vergelijkingssites.

Alle basisverzekeringen dekken dezelfde zorg, welke zorgverzekeraar je ook kiest. Dat heeft de overheid zo bepaald. Maar er kunnen alsnog verschillen zitten in de basisverzekering. Zo kunnen premies hoger of lager zijn en kan de service anders zijn. Bovendien kun je niet bij iedere basisverzekering zelf je zorgaanbieder kiezer. Kijk dus goed wat het beste bij je past. „Bedenk ook alvast wat voor zorg je verwacht nodig te hebben volgend jaar”, vervolgt Esmee. „Ook dat kan je veel geld besparen.” En vergeet ook niet dat je je basisverzekering en aanvullende verzekering eventueel bij twee verschillende zorgverzekeraars kunt afsluiten.

Eigen risico

Verwacht je veel zorg nodig te hebben volgend jaar? Dan is het slim om een zo laag mogelijk eigen risico te nemen. Zodra je de grens van jouw eigen risico hebt bereikt, worden de overige kosten gedekt door de verzekeraar. Het eigen risico is standaard 385 euro, maar dat kun je verhogen tot maximaal 885 euro.

„Je premie wordt dan automatisch een stuk lager, maar de valkuil is wel dat mensen verderop in het jaar problemen kunnen krijgen als ze onverwachts toch zorg nodig hebben”, legt Ligtvoet uit. „Daarom adviseren wij om alleen voor een hoog eigen risico te gaan als je ook een spaarpotje hebt, voor het geval het toch misgaat.”

Zelf je zorgaanbieder kiezen

Volgens Ligtvoet weten veel mensen niet dat verzekeraars niet altijd een contract hebben met een bepaald ziekenhuis. „Vind je het belangrijk om zelf te bepalen naar welke zorginstelling of ziekenhuis je gaat? Dan moet je hier meteen rekening mee houden. Check in dat geval of er een contract is tussen de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar. Je kunt namelijk niet zomaar met elke polis bij elk ziekenhuis terecht.” Wil je toch naar een ziekenhuis dat geen contract heeft met jouw verzekeraar? Dat kan, maar dan kun je wel ineens voor kosten komen te staan. In dat geval wordt vaak slechts 75 procent van de ziektekosten vergoed.

De meeste mensen wachten tot de laatste dagen van het jaar voordat ze de beslissing nemen over te stappen. Misschien is het laksheid, beaamt Ligtvoet. „Maar het kan ook liggen aan feit dat niet alle contracten tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars al zijn gesloten. Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt, adviseren wij iedereen om pas tussen kerst en oud en nieuw van zorgverzekeraar te wisselen.”


Vijf vragen over het coronavirus

Vijf vragen over het coronavirus

Vijf vragen over het coronavirus / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

16 MIN

Het coronavirus houdt de wereld nog steeds in zijn greep. Dagelijks komen er meer patiënten en sterfgevallen bij, en duikt het virus ook vaker in Europa op. Vijf vragen over het virus. 

Metro zet de feiten op een rijtje.

Waar komt het virus nu vandaan?


Dit zijn de meest gulle lander ter wereld

We geven vooral aan goede doelen / Pexels

Foto van 'Metro'

17 MIN

Nederland staat misschien bekend als gierig land, als het om goede doelen gaat valt het best mee. We staan op nummer 8 in de lijst van meest gulle gevers.

Dat blijkt uit de World Giving Index van de Charities Aid Foundation (CAF). Voor het tiende editie van het onderzoek heeft de Engelse organisatie onderzocht welke landen het meeste aan anderen geven. Daarvoor werden 1,3 miljoen mensen uit 128 landen ondervraagd.

Onderzoek over decennium


Fiets leasen aantrekkelijker gemaakt

Fiets leasen aantrekkelijker gemaakt

Foto's: Van Moof

Foto van 'Metro'

1 UUR

Goed nieuws voor Nederlanders die voor hun woon-werkverkeer de fiets gebruiken. Per 1 januari 2020 zijn de regels voor het leasen van een fiets namelijk fiscaal aantrekkelijker geworden.

In dit artikel een beknopte uitleg en de laatste e-bike trends.

De oude regeling versus de nieuwe regeling


Brexit-documenten ingeleverd bij EU

De papieren zijn nu echt ingeleverd / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De Britse permanente vertegenwoordiger bij de EU, Tim Barrow, heeft woensdag de documenten die het vertrek van het Verenigd Koninkrijk juridisch regelen ingeleverd bij de EU. Hij bracht het zogeheten instrument van ratificatie persoonlijk naar het gebouw van de Europese Raad.

Als het Europees Parlement later op de dag zijn goedkeuring geeft aan het terugtrekkingsakkoord, zullen de 27 overblijvende EU-regeringen er schriftelijk nog formeel groen licht voor geven. Het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU vrijdag om middernacht. De Britse permanente vertegenwoordiging in Brussel wordt dan omgedoopt tot ‘UK Mission to the European Union’. Tim Barrow gaat verder als EU-ambassadeur in plaats van permanente vertegenwoordiger.

Relatie met EU


Delphine Boël 2.0: man zegt kind van prins Charles te zijn

Delphine Boël 2.0: man zegt kind van prins Charles te zijn

Delphine Boël 2.0: man zegt kind van prins Charles te zijn / ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

De 71-jarige prins Charles, eerste in lijn voor de Britse troonopvolging, heeft met zijn vrouw Camilla geen kinderen. Althans, voor zover bekend. Een 53-jarige Brit is er echter van overtuigd dat hij het geheime liefdeskind van het stel is. 

Simon Charles Dorante-Day weet het zeker: hij is de geheime zoon van Charles en Camilla. Daar is hij zo zeker van, dat hij inmiddels Delphine Boël achterna is gegaan en een rechtszaak heeft aangespannen. Van Boël werd onlangs bekend dat ze het bastaardkind van de Belgische koning Albert II is.

Volgens Dorante-Day heeft hij tot en met achttien maanden bij de koninklijke familie gewoond. Daarna werd hij geadopteerd door een koppel wiens ouders altijd voor de Britse koningin hebben gewerkt. Zijn oma zou hem keer op keer hebben verteld dat hij de zoon van Camilla en Charles is. „Ze hintte er niet op, ze vertelde het me gewoon", vertelt Dorante-Day aan New Idea


We hadden dit jaar één van de warmste januari's ooit

Voor een dagje strand is het dan wel weer wat koud / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

We konden bijna weer een nieuw record bijschrijven. Afgelopen januari was namelijk één van de warmste januarimaanden ooit gemeten.

Met gemiddeld 6,1 graden, tegen 3,1 normaal, was het anti-winters zacht, blikt Weeronline terug. De gemiddelde temperatuur levert een zesde plek op in de lijst met warmste januarimaanden. Recordhouder blijft januari 2007 met een gemiddelde van 7,1 graden.

12,9 graden op 14 januari


Slimme camera's moeten racisme in stadion terugdringen

KNVB bondsgebouw in Zeist / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Slimme camera's en een app om racisme op de tribune te melden. Deze maatregelen kondigen de KNVB en het kabinet volgende week aan om racisme in het voetbal tegen te gaan.

Betrokken partijen zeggen dat de plannen op 8 februari gepresenteerd zullen worden. De bedoeling is dat het maatregelenpakket eind deze week af is.

Ook andere maatregelen


'Minderjarigen niet opsluiten in politiecel'

Gevangenissen moeten kindvriendelijker / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:14

Een verdachte die nog minderjarig is, moet niet worden opgesloten in een politiecel. In plaats daarvan moet een kind op een meer kindvriendelijke plek worden vastgezet, pleit de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

Het is geen goede zaak dat de kinderen in een normale politiecel terechtkomen tussen volwassen arrestanten, vindt de raad.

Maximaal een nacht


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Rutte en Schouten om tafel met boeren over stikstof

Boeren hebben vorig jaar diverse keren actie gevoerd uit onvrede over de regels / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:39

Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) praten woensdag met zowel natuurclubs als boeren over de stikstofproblematiek.

Eerder spraken de bewindspersonen apart met natuurorganisaties en boeren, maar het kabinet wil de partijen die in het stikstofdebat vaak tegenover elkaar staan samenbrengen. Farmers Defence Force schuift niet aan. In het AD stelt zegsman Jeroen van Maanen dat het een „vertoning voor de bühne" wordt.

Informeel


Enorme brand op industrieterrein in Aalten

In Aalten woedt een enorme brand / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:04

Zeker tien bedrijven in Aalten kunnen woensdagochtend de deuren niet openen vanwege de brand op een industrieterrein in de Gelderse plaats. Bij de brand komt veel rook vrij en de betreffende bedrijven hebben daar de hele nacht in gestaan.

De lucht is er volgens een woordvoerder van de brandweer dermate slecht dat het niet verstandig is dat werknemers weer aan de slag gaan.

Pleinen schoonvegen


Kwaliteit ouderenzorg straks lastig te waarborgen

De kwaliteit van ouderenzorg is niet te waarborgen / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:49

Het gaat moeilijk worden de kwaliteit van de zorg voor ouderen te handhaven in de nabije toekomst. Door onder andere vergrijzing zijn de kwaliteitsnormen in verpleeghuizen niet te handhaven.

Er zijn pijnlijke maatregelen nodig om de ouderenzorg in Nederland uitvoerbaar te houden. Daar is geld noch personeel voor. Dat zegt Ronald Schmidt van branchevereniging Actiz tegen de Volkskrant, namens de vierhonderd aangesloten ouderenzorginstellingen.

Miljarden euro's extra


Ver-van-mijn-dijk-show: nu weinig natte zorgen

Een mooi idyllisch en typisch Hollands beeld, toch denkt een op de vijf Nederlanders dat ons land over een eeuw al voor een groot deel onder water staat / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 07:30

Een kwart eeuw geleden ging het bíjna mis, maar we maken ons nu niet echt zorgen over een overstroming door dijkdoorbraak. Al blijft het natuurlijk ook wel koffiedijkkijken wat er met de waterstand gebeurt. 

Precies 25 jaar geleden is het water tot aan de lippen in het Nederlandse rivierengebied. De waterstand stijgt na zware regenval, de dijken beginnen te schuiven en bewoners worden dringend verzocht te vertrekken. In de kritieke dagen en nachten die volgen evacueren 250.000 mensen uit dorpen als Ochten en hele streken als de Betuwe en verzetten militairen, boeren en burgers bergen werk. Een strijd tussen mens en natuur. Zakken met tonnen zand worden als laatste redmiddel tegen de bijna doorbrekende dijken gegooid. Dan daalt het waterpeil en is het overstromingsgevaar geweken. De mensen kunnen na ruim een week weer naar huis.

Met z'n allen in 1995 / ANP


Drie mensen in Nederland getest op coronavirus

Drie mensen in Nederland getest op coronavirus

Drie mensen in Nederland getest op coronavirus / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er zijn in Nederland tot nu toe drie mensen getest op het coronavirus. Volgens het ministerie van Volksgezondheid was het bij alle drie loos alarm. 

In ieder geval twee van hen hadden klachten en waren in de omgeving van de Chinese miljoenenstad Wuhan - het epicentrum van de uitbraak - geweest.

Het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat Beieren heeft dinsdagavond bekendgemaakt dat er in Duitsland wel drie nieuwe gevallen zijn vastgesteld. Het gaat om drie patiënten die bij hetzelfde bedrijf werken als de man bij wie het virus maandag werd vastgesteld. Ze zijn waarschijnlijk besmet geraakt door een Chinese collega, die daar een cursus volgde.


Holocaustfoto's ingekleurd ter nagedachtenis

Holocaustfoto's ingekleurd ter nagedachtenis

Holocaustfoto's ingekleurd ter nagedachtenis / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ingekleurde foto's van gevangenen in concentratiekampen laten je niet los. En dat was ook precies het doel van de fotoserie: het moest dienen als harde herinnering aan de onmenselijkheid die men elkaar aan heeft gedaan. 

Ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van Auschwitz heeft de 31-jarige fotorestaurateur Tom Marshall een aantal foto's van gevangenen in Auschwitz 'ingekleurd'. „Dit was het meest hartverscheurende project waar ik ooit aan heb gewerkt", schrijft hij op zijn site.


Kobe Bryant uren na dood beschuldigd van verkrachting

Kobe Bryant uren na dood beschuldigd van verkrachting

Kobe Bryant uren na dood beschuldigd van verkrachting / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Actrice Evan Rachel Wood heeft basketballer Kobe Bryant uren na zijn dood beschuldigd van verkrachting. De actrice krijgt inmiddels behoorlijk wat kritiek voor haar kiezen. 

„Wat er gebeurd is is tragisch. Ik vind het verschrikkelijk voor Kobe's familie. Hij was een sportheld, maar hij was ook een verkrachter. Die waarheden kunnen naast elkaar bestaan", tweette Wood.


Delphine Boël kan nu als prinses door het leven

Delphine Boël kan nu als prinses door het leven

Delphine Boël kan nu als prinses door het leven / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Met het erkennen van zijn bastaarddochter heeft de Belgische koning Albert II ervoor gezorgd dat Delphine Boël zichzelf voortaan prinses mag noemen. 

Ook haar kinderen krijgen het recht om zichzelf prins of prinses te noemen, weet Frederik Swennen, hoogleraar familierecht aan de UAntwerpen.

Dat gaat eigenlijk in tegen de wijziging van het koninklijk besluit in 2015. Toen besloot regering-Michel dat alleen nog kinderen van de huidige koning Filip en zijn troonopvolgster zich nog zo zouden kunnen noemen. Dan zou Boël dus buiten de boot vallen.


Vernietigen elektronica beste wismethode

Vernietigen elektronica beste wismethode

De shredder | Foto: Sander Oord

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

Op de Europese dag van de privacy konden mensen hun oude harde schijven, geheugenkaarten, usb-sticks, tablets en smartphones veilig laten vernietigen.

Het doel van de Data Privacy Day is om het bewustzijn bij mensen te vergroten en best practices voor privacy en gegevensbescherming te promoten. Daarom bood XS4ALL aan alle data van mensen veilig te wissen, want wat blijk, je oude computer of telefoon gewoon bij het grofvuil zetten, kan nare gevolgen hebben.

Tas vol elektronica


Tóch nog echte winter: het sneeuwt in Groningen

Toch nog echte winter? Het sneeuwde in Groningen

Tóch nog echte winter: het sneeuwt in Groningen / Screenshot Twitter René Perdok

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Truien konden gerust de kast alweer in, winterjassen zijn ook niet nodig en de kans op een echte Elfstedentocht is minimaal. Wie had gedacht dat het dan tóch nog zou sneeuwen deze winter?

In Groningen was de verbazing groot toen er opeens dikke sneeuwvlokken uit de hemel vielen. En we hebben het ook niet zomaar over wat vlokken: de sneeuw bleef ook nog eens liggen!