Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 dec 2019 / 18:30 uur

Grote gevangenenruil Oekraïne en pro-Russische separatisten afgerond

De Oekraïense autoriteiten en de pro-Russische separatisten in het oosten van het land hebben naar verluidt 200 gevangenen uitgeruild. Kiev zegt 76 gevangenen te hebben ontvangen. De rebellen melden dat ze 124 mensen hebben overgenomen.

Gevangenen stapten uit bussen bij een zwaarbewaakte controlepost in de oostelijke regio Donetsk. Ze hadden vaak plastic tassen bij zich met hun bezittingen. Het ging om mensen die vertelden dat ze waren opgepakt en jarenlang werden vastgehouden door separatisten toen ze familieleden gingen bezoeken.

Briefje

Een 24-jarige vrouw vertelde dat ze drie jaar heeft vastgezeten. „Ik ben zo blij.” Ze stelde dat ze tot twaalf jaar cel was veroordeeld voor verraad toen ze haar ouders ging opzoeken in Loehansk, waar opstandelingen de dienst uitmaken. Een andere vrouw droeg een briefje met het opschrift „mijn land is Oekraïne” op haar kleding.

Kiev zou ook leden van de oproerpolitie hebben overgedragen aan de opstandelingen. Zij zouden in 2014 hebben geschoten op betogers tegen de toenmalige pro-Russische regering van Viktor Janoekovitsj. Die vluchtte uiteindelijk naar Rusland.

Het conflict in Oost-Oekraïne begon na de val van het bewind van Janoekovitsj. Rusland annexeerde de Krim en separatisten riepen de onafhankelijkheid uit in Donetsk en Loehansk, waar ze ‘volksrepublieken’ hebben gesticht. Tijdens het conflict zijn meer dan 13.000 mensen om het leven gekomen.

Eerste ontmoeting

De gevangenenruil van zondag volgt op de eerste ontmoeting tussen de Oekraïense president Volodimir Zelenski en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. Ze troffen elkaar eerder deze maand in Parijs. Ze spraken toen af dat er maatregelen genomen moeten worden om de situatie in Oost-Oekraïne te de-escaleren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote gevangenenruil Oekraïne en pro-Russische separatisten afgerond
Sluiten