Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 11 dec 2019 / 09:34 uur

Groenlandse ijskappen smelten veel sneller dan verwacht

Het ijs op Groenland, het grootste eiland ter wereld, smelt zeven keer sneller dan dertig jaar terug. 

Dat hebben 89 poolwetenschappers bekendgemaakt in het vaktijdschrift Nature. Het klimaatpanel van de VN deed al sombere voorspellingen over het smelten van de Groenlandse ijskap en daar komen de cijfers mee overeen.

Record verbreken

In de jaren negentig smolt er jaarlijks ongeveer 33 miljard ton ijs. Veel, maar in de laatste tien jaar werd dat zelfs 254 miljard ton. In 2011 verdween er het meeste ijs in de zee: 335 miljard ton. De wetenschappers denken dat 2019 het record gaat verbreken.

Door het sneller smeltende ijs zal de zeespiegel ook verder en sneller gaan stijgen. Volgens de wetenschappers kan het gaan om tientallen centimeters. Meer dan 400 miljoen mensen in kustgebieden zullen aan het eind van de eeuw worden getroffen door overstromingen, is de verwachting.

Voor de studie hebben de wetenschappers, onder meer vanuit de Universiteit van Utrecht en de TU Delft, 26 afzonderlijke onderzoeken en verschillende satellietmissies onder de loep genomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Groenlandse ijskappen smelten veel sneller dan verwacht
Sluiten