In het nieuws

Likeability of5

Groene Henkies zijn al 7 jaar duurzame pioniers

200 huizen in de Haarlemse woonwijk Ramplaankwartier worden van groene stroom voorzien door bijna 1.400 zonnepanelen op het dak van de Fablo tennishal.

Foto van 'Marc Kok'

16 DEC 2019

Klimaatproblemen aanpakken iets van deze tijd? In een Haarlemse wijk doen inwoners dat al zeven jaar.

De Europese Commissie presenteerde afgelopen week trots de Green Deal. Maar dit ‘Europa’s man-op-de-maan-moment’ had het Ramplaankwartier al in 2012. De Haarlemse wijk is dan ook een groene, inspirerende pionierswijk, die z’n tijd ver vooruit is.

Dit jaar werd het klimaatprobleem door mondiale protesten en de bekendheid van activiste Greta Thunberg wereldwijd op de kaart gezet. Maar in het 1.200 woningen tellende Ramplaankwartier zijn ze al zeven jaar bezig om groen te pionieren. Van collectieve zonnepaneelprojecten tot gezamenlijk elektrisch rijden en het creëren van Warmte Koud Opslagplekken (WKO’s), de duurzame harten kloppen hier met vele beats per minute.

Collectief zonnepanelen

Deze Groene Henkies, zoals ze zichzelf met een knipoog noemen, willen maar wat graag in een duurzame voorbeeldwijk wonen. In 2012 wilden al veel bewoners zonnepanelen op hun dak om eigenhandig duurzame stroom op te wekken. Maar ja, de daken lagen zontechnisch lang niet gunstig. De inwoners bleken echter ook Slimme Henkies, want ze zagen dat de nabijgelegen Fablo tennishal wél een ideaal gelegen dakconstructie had. Dus klopten ze ‘brutaal’ bij ondernemer Rob Zoon aan of ze een kleine 1.400 (!) zonnepanelen op zijn hal mochten kwakken. En oh ja, of hij het ook gratis wilde doen, want anders zou het plan kostentechnisch niet kunnen doorgaan.

Zoon was direct enthousiast. „Een goede verstandhouding met de wijk vinden wij als tennishal belangrijk”, zegt de ondernemer, die vroeger zelf ook in de buurt woonde. „Dus de binding met de omgeving is er. Maar belangrijker: we spelen als tennishal een grote rol in de sociale cohesie van de buurt. Zo komen er hier elke week zo’n 2.500 mensen tennissen. We brengen dus vele mensen samen, zowel om hen te faciliteren in het sporten, als na afloop gezellig samen na te praten in het horecagedeelte. Daarom zetten we ons graag in voor de omgeving.”

86.000 bomen

Zoon moest vanwege het flinke zonnepanelengewicht wel de dakconstructie versterken, maar betaalde die euro’s graag voor het gezamenlijke groene doel. Sinds 2015 wekken ruim 200 Ramplaan-huishoudens hun stroom op via deze panelen. Omdat de tennishal in een aangrenzende postcode ligt, konden de buurtbewoners bij de aanschaf van zonnecellen gebruik maken van de zogenoemde postcoderoosregeling. Dat leverde subsidie op en was dus financieel interessant.

De afgelopen vier jaar hebben de panelen al ruim anderhalf miljoen kWh aan energie opgewekt. Zoon: „Daarmee heeft dit groene project sinds 2015 ruim één miljoen kilo aan CO2-uitstoot bespaard, hetgeen een milieubesparing van 86.000 bomen is. Dat is toch prachtig.”

Ondernemer Rob Zoon en Dion Gigengack op het dak van de Fablo tennishal, waarop bijna 1.400 zonnepanelen liggen.

Elektrisch autodelen

In Haarlem startte begin 2018 tevens een pilot met het delen in de buurt van elektrische auto’s. Het Ramplaankwartier stond wederom vooraan en startte (samen met de Planetenwijk) een proefperiode. „Het idee achter dit iZoof Car Sharing-idee is simpel”, zegt Dion Gigengack, bestuurslid van de Coöperatie DE Ramplaan. „Wijkbewoners kunnen via een handige app één van de zes elektrische buurtauto’s reserveren. Met diezelfde app open je ook de auto en vervolgens betaal je per gereden kilometer. In de buurt heeft het plaatselijke bedrijf Spaarnelanden oplaadpalen neergezet. Mensen rijden daarmee voordelig een nieuwe elektrische auto en hebben geen zorgen over onderhoud. Bovendien dragen we als buurt bij aan schonere lucht en helpen we mee om de parkeer- en filedruk te verminderen.’

Ook dit idee sloeg snel aan. In het eerste jaar maakten 73 Haarlemmers gebruik van iZoof. Twaalf van hen deden hun eigen benzineauto definitief de deur uit. Dit leverde in 2018 een besparing op in de CO2-uitstoot van 4,2 miljoen kilo. Afgelopen augustus was het aantal deelnemers aan de elektrische deelauto reeds opgelopen tot 185. De ambitieuze gemeente Haarlem heeft uitgerekend dat áls in alle stadswijken elektrische deelauto’s beschikbaar komen, dat er (op basis van de resultaten van de pilot) zo’n 20.000 vervuilende auto’s uit het Haarlemse straatbeeld verdwijnen. Met alle positieve gevolgen van dien.

Woningwarmte verduurzamen

Dat is nog niet alles. In het Ramplaankwartier wonen ook een assistent-professor van de TU Delft, een ambtenaar duurzaamheid van de door GroenLinks bestuurde stad én bevlogen buurtbewoners die gezamenlijk ideeën ontwikkelen om woningwarmte te verduurzamen. „Want als dát lukt, kunnen we straks van het gas af. Dat is wat we in de toekomst allemaal moeten”, zegt één van de kartrekkers, Eelco Fortuijn.

Buurtbewoner Sabine Jansen is de slimme kop van de TU Delft. „Vanuit haar professie weet ze dat de beste energiebron ever, de zon is. De beste accu ooit is de grond onder je voeten”, vertelt Fortuijn. „Het idee is simpel: als we de warmte die de zon in de zomer genereert kunnen opslaan onder de grond, halen we die energie in de winter weer naar boven wanneer we onze huizen willen warm stoken.”Hoe het werkt? Op daken worden PVT-panelen gelegd. Fortuijn: „Dat zijn zonnepanelen met een dubbele laag. Dan wekken we niet alleen veel stroom op, maar ook warm water. Dat warme water vangen we af en gaan we transporteren naar een wijkwarmtenet met vijf of zes open Warmte Koude Opslagplekken. Dat warme water van zo’n 20 graden Celsius bewaren we daar in een grondwaterbel. Het is een smalle, open buis honderd meter recht naar beneden. Als we dat lauwe water in de winter omhooghalen, gaat een warmtepomp in je huis daar 55 graden van maken. De warmtepomp laat je draaien op de elektriciteit die je op dezelfde PVT-zonnepanelen opwekt. Daarmee worden we zelfvoorzienend in de huisverwarming.”

Eerste blok de grond in

Binnenkort wordt de wijk bijgepraat over deze Spaargas-plannen. Fortuijn: „Ik verwacht eind 2020 flink wat handtekeningen te hebben. We doen het initiatief per blok van tweehonderd woningen. Als per blok de helft meedoet, is het realiseerbaar. Omdat de gasprijs zal blijven stijgen, hebben we niet alleen een duurzaam, maar ook een goedkoper alternatief. In 2023 of ’24 gaat, als alles lukt, voor het eerste blok de schop de grond in. Dan gaan we de buurt groen verwarmen én is onze gasrekening nul.”


like
user_ba97a1fae22ad32c12d2c4603e28eb334c7c1f32_avatar

Twee mensen gewond door sprong uit raam van brandend huis Zaandam

Twee mensen gewond door sprong uit raam van brandend huis Zaandam

De brandweer had het vuur snel onder controle. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

5 MIN

Een man en een vrouw zijn zondagochtend in Zaandam gewond geraakt doordat ze van tweehoog uit een raam van een brandende woning zijn gesprongen.

Ze zijn met onbekende verwondingen naar ziekenhuizen in de regio gebracht. Twee anderen zijn nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd, maar zij hoefden niet naar een ziekenhuis. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer.

Veel rook


Kat Dymka krijgt nieuw leven met 3D-geprinte pootjes

Dymka op haar nieuwe pootjes. / TASS

Foto van 'Daisy Heyer'

15 MIN

Een Britse korthaar an sich is op zich niet heel speciaal, al zijn het natuurlijk bloedmooie katten die menig kattenliefhebber in huis zou willen hebben. Britse korthaar Dymka uit Rusland gaat echter heel de wereld over: het is de eerste kat op aarde die met vier 3D-geprinte protheses verder door het leven gaat. 

Dymka haar pootjes, staart en oren moesten in 2018 allemaal geamputeerd worden, nadat die bevroren waren geraakt door haar leven in het wild op de straten van Novosibirsk, Siberië. Ze werd gevonden en naar de dierenarts gebracht, maar het zag er slecht uit. Meestal besluit de dierenarts om beesten die in deze status gevonden worden te laten inslapen.

Sergei Gorchkov


15-jarige Emily uit Groningen weer terecht

15-jarige Emily uit Groningen weer terecht

Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

25 MIN

De 15-jarige Emily uit het Groningse Grootegast die mogelijk tegen haar wil was meegenomen uit haar ouderlijk huis, is weer terecht. 

Ze werd zaterdagnacht in Amsterdam gevonden. De politie doet geen uitspraak over de oorzaak van haar vermissing en de toestand waarin ze werd gevonden. Wel zegt de politie met haar in gesprek te gaan.

Inbraak


Facebook zegt sorry voor vertaling Xi Jinping als 'Mr Shithole'

Facebook zegt sorry voor vertaling Xi Jinping als 'Mr Shithole'

De Chinese president Xi Jinping en de leider van Myanmar Aung San Suu Kyi. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Facebook heeft zijn excuses aangeboden voor een foute vertaling van de naam van de Chinese president. Als Xi Jinping in het Birmaans werd geschreven, verscheen in de Engelse vertaling 'Mr Shithole'. Een technisch mankement volgens Facebook.

De foutieve vertaling kwam de afgelopen twee dagen aan het licht toen Xi een bezoek bracht aan Myanmar, waar Birmaans wordt gesproken. Zo zette de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi een officiële verklaring over Xi's bezoek op Facebook, waarop al snel reacties volgden over de opvallende vertaling naar het Engels.

„We hebben een technisch probleem opgelost dat zorgde voor foutieve vertalingen vanuit het Birmaans naar het Engels op Facebook. Dit had niet mogen gebeuren en we nemen maatregelen om ervoor te zorgen dat het niet meer plaatsvindt”, luidt de verklaring van Facebook.


Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

Oud-ambassadeur Marie Yovanovitch. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een Nederlander duikt op in de Oekraïne-affaire rond president Trump. De pijlen richten zich op ene Anthony de Caluwé, die volgens Amerikaanse media een aanhanger van de president is.

Hij zou de Amerikaanse voormalig ambassadeur in Oekraïne, Marie Yovanovitch, hebben bespioneerd, maar zelf spreekt De Caluwé van een grap.

De Caluwe stuurde vorig jaar berichten naar de Republikein Robert Hyde. Daarin zegt de Nederlander van begin 50 op de hoogte te zijn van het doen en laten van Yovanovitch. Kopieën van die gesprekken zijn vrijdag vrijgegeven door de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.


Likeability of3

Knokpartij in Groningen, agent gewond

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tijdens een uit de hand gelopen ruzie tussen jongeren in de Groningse binnenstad zijn zaterdagavond zeker twee verdachten opgepakt. Een agent raakte gewond.

Hoe de agent eraan toe is, kon een woordvoerster nog niet zeggen. Ook is niet bekend waarvoor de verdachten zijn aangehouden.

Zestig jongeren


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Tom 'Draco' Felton wil nieuwe Bond worden

Tom Felton. /Instagram @t22felton

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Acteur Tom Felton (32), ook wel bekend als Draco Malfidus van Harry Potter, ziet de rol van James Bond wel zitten. 

Als Daniel Craig (51) na No Time To Die afzwaait als 007, zou hij diens plek graag innemen. Dat verklapt de acteur, die na Harry Potter ook rollen had in Rise of the Planet of the Apes en The Flash, aan het Britse magazine Closer.

‘De ultieme droom’


Likeability of5

Harry en Meghan zien af van koninklijke titels

Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

De deal is rond. Vanaf het voorjaar is het ‘gewoon’ Harry, Meghan en Archie. De familie zal hun koninklijke titels dan niet meer gebruiken. 

Dat maakte het Buckingham Palace zaterdagavond bekend. Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis.

‘Geliefde leden’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Emily (15) mogelijk vermist, politie en ouders bezorgd

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie maakt zich zorgen om de 15-jarige Emily Meijer uit Grootegast in Groningen. Ze zijn bang dat het meisje drie dagen geleden is ontvoerd. 

Emily zou in de gestolen auto van haar ouders zijn meegenomen, maakt de politie zaterdag bekend.

Inbraak woning


Likeability of5

Man opgepakt, mishandelde dochter (3) in vliegtuig

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Zaterdagochtend is op Schiphol een 47-jarige Oekraïense man aangehouden. Hij zou zijn dochter van 3 in het vliegtuig hebben mishandeld. 

De vader en dochter waren vanuit Brazilië onderweg naar Schiphol.

Toen vliegtuigpersoneel en omstanders de mishandeling zagen, grepen zij in. Het meisje werd door de crew opgevangen.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Kaj zegt sorry voor 'domme fouten'

Kaj chatte met toen minderjarige meisjes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Kaj van der Ree biedt zijn excuses aan voor zijn seksueel grensoverschrijdende contacten die hij in het verleden had met minderjarige meisjes.

In een persoonlijke persverklaring noemt de 28-jarige vlogger en presentator dit „domme fouten". Hij zegt dat hij „vereerd" was door de aandacht die hij kreeg en zich niet bewust was van de consequenties van zijn gedrag.

Ernstig teleurgesteld


Likeability of5

Gratis tampons voor Engelse scholieren

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Een klein gelukje voor menstruerende meisjes op Engelse scholen. Zij kunnen vanaf maandag gratis tampons, maandverband en andere menstruatiegerelateerde producten krijgen. 

Leuker kunnen ze het niet maken, goedkoper wel. De Engelse scholen volgen daarmee de Schotse regering, die twee jaar geleden al investeerde in tampons voor de scholieren.

1,7 miljoen leerlingen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Proefkonijnen van buis na ophef Kaj van der Ree

Kaj van der Ree in 2017. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De NPO is per direct gestopt met het uitzenden van het programma Proefkonijnen nadat duidelijk werd dat presentator Kaj van der Ree wordt beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. 

Ook uit Van der Ree’s vrijdagavondshow op 3FM, Skaj is The Limit, wordt de stekker getrokken, zo maakte BNNVARA zaterdag bekend.

Samenwerking ‘heroverwegen’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Stukjes geluk' op Vakantiebeurs: hoeveel vrije dagen heb ik nog?!

Zintuigen geprikkeld tot de max

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

In vogelvlucht door de Vakantiebeurs waar je meteen zin krijgt om al je vakantiedagen per direct op te nemen.  

Voor de ingang gaan de gesprekken in de miezerige regen nog over parkeerkosten en boodschappenlijstjes, binnen gaat het over vliegtickets en de persoonlijke bucketlist. „Ik zou nog weleens..."


Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië
Likeability of3

Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië

Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Maandenlang hoopte de Australische bevolking op een grote plensbui die de hevige bosbranden zou blussen. Die regen is er de afgelopen dagen eindelijk gekomen, maar zorgt voor een nieuw probleem. Er valt namelijk zo veel regen in een korte tijd dat alles overstroomt.

Het noodweer zorgt met name in de deelstaten Queensland, Victoria en New South Wales voor overlast. Zo is op een aantal plekken de stroom uitgevallen en zijn wegen niet begaanbaar.

Ook zorgt het teveel aan neerslag voor milieuproblemen. De regen spoelt de as namelijk mee de rivier in. Daardoor raakt het rivierwater vervuild en gaan de vissen dood.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem
Likeability of5

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem,

Foto van 'Julia Onclin'

GISTEREN

Alleen op vakantie met je partner zit er vaak niet meer in als je kinderen hebt. Het Australische echtpaar Cassie en Chris Langan is het echter toch gelukt. In plaats van hun 'ondankbare kinderen' namen ze hun internetmodem mee op reis.

Het stel had een dagtrip naar een kuststad in Australië gepland en vroeg hun kinderen of ze zin hadden om mee te gaan. „We vroegen onze kinderen of ze zin hadden in een dagje Warrnambool en we kregen het volgende antwoord: ‘Dat is zo saai, we willen niet", laat Cassie op Facebook weten. „Daarop besloten Chris en ik om in plaats van onze drie ondankbare kinderen het meest overwerkte lid van onze familie – ons internetmodem – mee te nemen voor een leuk dagje uit."

De modem had volgens de vrouw een geweldige dag vol rust. Haar kinderen waren echter een stuk minder blij dat hun geliefde modem een dag weg zou zijn.


likedislike
user_b3ba9e4df5d86ffd84997f673bc0bc2046c3f1a3_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen
Likeability of3

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De leegstand in de Nederlandse winkelstraten is vorig jaar, na vier jaar van afname, flink toegenomen. Volgens onderzoeksbureau Locatus sloten 2767 winkels de deuren. Dat komt neer op ongeveer 3 procent van het totale winkelbestand en het is tevens het hoogste aantal in zeker vijftien jaar.

Begin 2019 stond nog 6,7 procent van het totale aantal vierkante meters winkelvloer leeg en dat is opgelopen naar 7,7 procent. Deels komt dit door de sluiting van warenhuisketen Hudson’s Bay. Dat zorgde voor 0,2 procent extra leegstand. Vooral in de centra van grote steden was vorig jaar sprake van een toename van de leegstand. In de voorgaande jaren ging het daar juist relatief goed.

Faillissementen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een opvallende huiswerkvraag heeft kwaad bloed gezet bij de ouders van enkele leerlingen van een Amerikaanse middelbare school. De leerlingen moesten namelijk uitzoeken wie een vrouw verkracht had.

De 14- en 15-jarige leerlingen van de Klein Collins High School in Houston (Texas) keken onlangs raar op toen ze hun huiswerk maakten. Bij een van de vragen moesten ze uitzoeken wie de dader was in een verkrachtingszaak.

De vraag luidde als volgt: „Suzy werd verkracht in een steegje. De politie onderzocht een spermastaal die ze op de plaats delict hadden aangetroffen en pakte drie verdachten op. Wie van hen verkrachtte Suzy?"