In het nieuws

Likeability of5

Groene Henkies zijn al 7 jaar duurzame pioniers

200 huizen in de Haarlemse woonwijk Ramplaankwartier worden van groene stroom voorzien door bijna 1.400 zonnepanelen op het dak van de Fablo tennishal.

Foto van 'Marc Kok'

16 DEC 2019

Klimaatproblemen aanpakken iets van deze tijd? In een Haarlemse wijk doen inwoners dat al zeven jaar.

De Europese Commissie presenteerde afgelopen week trots de Green Deal. Maar dit ‘Europa’s man-op-de-maan-moment’ had het Ramplaankwartier al in 2012. De Haarlemse wijk is dan ook een groene, inspirerende pionierswijk, die z’n tijd ver vooruit is.

Dit jaar werd het klimaatprobleem door mondiale protesten en de bekendheid van activiste Greta Thunberg wereldwijd op de kaart gezet. Maar in het 1.200 woningen tellende Ramplaankwartier zijn ze al zeven jaar bezig om groen te pionieren. Van collectieve zonnepaneelprojecten tot gezamenlijk elektrisch rijden en het creëren van Warmte Koud Opslagplekken (WKO’s), de duurzame harten kloppen hier met vele beats per minute.

Collectief zonnepanelen

Deze Groene Henkies, zoals ze zichzelf met een knipoog noemen, willen maar wat graag in een duurzame voorbeeldwijk wonen. In 2012 wilden al veel bewoners zonnepanelen op hun dak om eigenhandig duurzame stroom op te wekken. Maar ja, de daken lagen zontechnisch lang niet gunstig. De inwoners bleken echter ook Slimme Henkies, want ze zagen dat de nabijgelegen Fablo tennishal wél een ideaal gelegen dakconstructie had. Dus klopten ze ‘brutaal’ bij ondernemer Rob Zoon aan of ze een kleine 1.400 (!) zonnepanelen op zijn hal mochten kwakken. En oh ja, of hij het ook gratis wilde doen, want anders zou het plan kostentechnisch niet kunnen doorgaan.

Zoon was direct enthousiast. „Een goede verstandhouding met de wijk vinden wij als tennishal belangrijk”, zegt de ondernemer, die vroeger zelf ook in de buurt woonde. „Dus de binding met de omgeving is er. Maar belangrijker: we spelen als tennishal een grote rol in de sociale cohesie van de buurt. Zo komen er hier elke week zo’n 2.500 mensen tennissen. We brengen dus vele mensen samen, zowel om hen te faciliteren in het sporten, als na afloop gezellig samen na te praten in het horecagedeelte. Daarom zetten we ons graag in voor de omgeving.”

86.000 bomen

Zoon moest vanwege het flinke zonnepanelengewicht wel de dakconstructie versterken, maar betaalde die euro’s graag voor het gezamenlijke groene doel. Sinds 2015 wekken ruim 200 Ramplaan-huishoudens hun stroom op via deze panelen. Omdat de tennishal in een aangrenzende postcode ligt, konden de buurtbewoners bij de aanschaf van zonnecellen gebruik maken van de zogenoemde postcoderoosregeling. Dat leverde subsidie op en was dus financieel interessant.

De afgelopen vier jaar hebben de panelen al ruim anderhalf miljoen kWh aan energie opgewekt. Zoon: „Daarmee heeft dit groene project sinds 2015 ruim één miljoen kilo aan CO2-uitstoot bespaard, hetgeen een milieubesparing van 86.000 bomen is. Dat is toch prachtig.”

Ondernemer Rob Zoon en Dion Gigengack op het dak van de Fablo tennishal, waarop bijna 1.400 zonnepanelen liggen.

Elektrisch autodelen

In Haarlem startte begin 2018 tevens een pilot met het delen in de buurt van elektrische auto’s. Het Ramplaankwartier stond wederom vooraan en startte (samen met de Planetenwijk) een proefperiode. „Het idee achter dit iZoof Car Sharing-idee is simpel”, zegt Dion Gigengack, bestuurslid van de Coöperatie DE Ramplaan. „Wijkbewoners kunnen via een handige app één van de zes elektrische buurtauto’s reserveren. Met diezelfde app open je ook de auto en vervolgens betaal je per gereden kilometer. In de buurt heeft het plaatselijke bedrijf Spaarnelanden oplaadpalen neergezet. Mensen rijden daarmee voordelig een nieuwe elektrische auto en hebben geen zorgen over onderhoud. Bovendien dragen we als buurt bij aan schonere lucht en helpen we mee om de parkeer- en filedruk te verminderen.’

Ook dit idee sloeg snel aan. In het eerste jaar maakten 73 Haarlemmers gebruik van iZoof. Twaalf van hen deden hun eigen benzineauto definitief de deur uit. Dit leverde in 2018 een besparing op in de CO2-uitstoot van 4,2 miljoen kilo. Afgelopen augustus was het aantal deelnemers aan de elektrische deelauto reeds opgelopen tot 185. De ambitieuze gemeente Haarlem heeft uitgerekend dat áls in alle stadswijken elektrische deelauto’s beschikbaar komen, dat er (op basis van de resultaten van de pilot) zo’n 20.000 vervuilende auto’s uit het Haarlemse straatbeeld verdwijnen. Met alle positieve gevolgen van dien.

Woningwarmte verduurzamen

Dat is nog niet alles. In het Ramplaankwartier wonen ook een assistent-professor van de TU Delft, een ambtenaar duurzaamheid van de door GroenLinks bestuurde stad én bevlogen buurtbewoners die gezamenlijk ideeën ontwikkelen om woningwarmte te verduurzamen. „Want als dát lukt, kunnen we straks van het gas af. Dat is wat we in de toekomst allemaal moeten”, zegt één van de kartrekkers, Eelco Fortuijn.

Buurtbewoner Sabine Jansen is de slimme kop van de TU Delft. „Vanuit haar professie weet ze dat de beste energiebron ever, de zon is. De beste accu ooit is de grond onder je voeten”, vertelt Fortuijn. „Het idee is simpel: als we de warmte die de zon in de zomer genereert kunnen opslaan onder de grond, halen we die energie in de winter weer naar boven wanneer we onze huizen willen warm stoken.”Hoe het werkt? Op daken worden PVT-panelen gelegd. Fortuijn: „Dat zijn zonnepanelen met een dubbele laag. Dan wekken we niet alleen veel stroom op, maar ook warm water. Dat warme water vangen we af en gaan we transporteren naar een wijkwarmtenet met vijf of zes open Warmte Koude Opslagplekken. Dat warme water van zo’n 20 graden Celsius bewaren we daar in een grondwaterbel. Het is een smalle, open buis honderd meter recht naar beneden. Als we dat lauwe water in de winter omhooghalen, gaat een warmtepomp in je huis daar 55 graden van maken. De warmtepomp laat je draaien op de elektriciteit die je op dezelfde PVT-zonnepanelen opwekt. Daarmee worden we zelfvoorzienend in de huisverwarming.”

Eerste blok de grond in

Binnenkort wordt de wijk bijgepraat over deze Spaargas-plannen. Fortuijn: „Ik verwacht eind 2020 flink wat handtekeningen te hebben. We doen het initiatief per blok van tweehonderd woningen. Als per blok de helft meedoet, is het realiseerbaar. Omdat de gasprijs zal blijven stijgen, hebben we niet alleen een duurzaam, maar ook een goedkoper alternatief. In 2023 of ’24 gaat, als alles lukt, voor het eerste blok de schop de grond in. Dan gaan we de buurt groen verwarmen én is onze gasrekening nul.”


like
user_ba97a1fae22ad32c12d2c4603e28eb334c7c1f32_avatar

Eerste baby met coronabesmetting overleden

Eerste baby met coronabesmetting overleden

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

In de Amerikaanse staat Illinois is een baby gestorven die besmet was met het coronavirus. De plaatselijke gezondheidsdienst bracht in een verklaring naar buiten dat een "uitgebreid onderzoek" licht moet werpen op de exacte doodsoorzaak. Het kind was nog geen jaar oud.

Gouverneur Jay Robert Pritzker van Illinois liet weten geschokt te zijn door het nieuws. „Ik weet hoe moeilijk dit nieuws kan zijn, vooral omdat het over zo'n jong kind gaat", zei hij tijdens een persconferentie. „Het is vooral verdrietig voor de familie van dit kleine kind. We moeten treuren."

Geen extra risico


Meer dan 150.000 besmettingen en 2000 coronadoden in VS

Meer dan 150.000 besmettingen en 2000 coronadoden in VS

Times Square is erg leeg sinds het coronavirus ook in Amerika is beland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

In de Verenigde Staten zijn meer dan 2000 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins University in Baltimore.

Een groot deel van de doden is gevallen in de staat New York, waar het virus zich de afgelopen dagen snel heeft verspreid. Volgens gouverneur Andrew Cuomo van die staat zijn ruim 700 inwoners overleden sinds de uitbraak van het longvirus.

121.100 besmettingen


Vier doden in woning Etten-Leur na mogelijk misdrijf

Vier doden in woning Etten-Leur na mogelijk misdrijf

De vier doden zijn waarschijnlijk bewoners van de woning / Foto: ANP

Foto van 'ANP'

GISTEREN

In een woning in Etten-Leur in Noord-Brabant zijn zaterdagavond vier dode mensen gevonden. Uit politieonderzoek blijkt dat er mogelijk sprake is van een misdrijf. De vier doden zijn vermoedelijk de bewoners, liet de politie weten.

Wat er precies is gebeurd, is nog onbekend. De politie was om 18.10 uur in de woning gaan kijken. „Dat was direct nadat er bij ons een melding was binnengekomen", aldus een politiewoordvoerster.

'Afschuwelijk nieuws'


Italiaanse voetbalclub stuurt oudere fans een zorgpakket

Italiaanse voetbalclub stuurt oudere fans een zorgpakket

Een man uit 1923 kreeg ook een gesigneerd shirt / Foto: AS Roma

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

De Italiaanse voetbalcompetitie ligt door het coronavirus, net als in andere landen, stil. Om de fans in deze tijd een beetje op te vrolijken heeft voetbalclub AS Roma zorgpakketjes verstuurd naar seizoenkaarthouders van 75 jaar en ouder. 

Naast een sjaal van de club zit er in de pakketten ook eten en medische hulpmiddelen zoals mondkapjes en handgel. De oudste fan van de club, een man uit 1923, kreeg ook een gesigneerd shirt.


Astronauten maken prachtige foto's van aarde in coronatijd

Astronauten maken prachtige foto's van aarde in coronatijd

'Blijf sterk planeet aarde, we doen het allemaal samen' / Foto: Jessica Meir

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Het coronavirus houdt niet alleen de gemoederen hier op aarde bezig, ook in de ruimte wordt er meegeleefd met de slachtoffers van het virus. 

Er zijn op dit moment drie astronauten in het ISS, het internationale ruimtestation. De Amerikanen Andrew Morgan en Jessica Meir en de Russische Oleg Skripochka. De twee Amerikaanse astronauten delen op Twitter de laatste tijd vooral mooie foto's van de aarde met gelukswensen voor iedereen op onze planeet.

Laat er licht zijn


Minister roept massaal Chinese mondkapjes terug

Ministerie roept massaal Chinese mondkapjes terug

De foute mondkapjes brengen artsen en verpleegkundigen in gevaar / Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een zending Chinese mondkapjes is door het ministerie van Volksgezondheid afgekeurd. De kwaliteit van de 600.000 maskers was onvoldoende. Nieuwe zendingen zullen extra worden gecontroleerd.

700.000 andere maskers van dezelfde Chinese fabrikant voldeden wel aan alle eisen. Er is wereldwijd een tekort aan maskers. Een deel van de maskers was al uitgedeeld aan ziekenhuizen. Het ministerie heeft de maskers, die onder meer niet goed om het gezicht passen, teruggehaald.

Gevaarlijk


Quarantuintips: zo zorg je dat je nieuwe planten de zomer halen

Quarantuintips: zo zorg je dat je nieuwe planten de zomer halen

Nu hopen dat jouw planten er over een paar week niet zo uitzien / FOTO: Getty

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Thuis door het coronavirus en heerlijk zonnig weer: voor veel mensen een reden om de tuin of het balkon aan te pakken. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw planten blijven leven?  Metro geeft je 5 quarantuintips. 

1. Weet hoeveel water je plant nodig heeft

Iedereen weet dat planten water nodig hebben. Maar hoeveel precies kan wellicht lastig zijn. De plant moet niet uitdrogen maar ook niet verdrinken. Je kan het natuurlijk proberen op gevoel te doen, maar het is 2020 en voor alles is tegenwoordig een app. Met de app Plantsome kun je jouw nieuwe huisgenoot scannen en je krijgt direct te zien hoeveel water je plant nodig heeft. Een andere app is Plantnet, een soort Wikipedia voor mensen met groene vingers.


Wereldwijd al 600.000 besmettingen coronavirus

Wereldwijd al 600.000 besmettingen coronavirus

In de Verenigde Staten zijn de meeste besmettingen vastgesteld / Foto: ANP

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Het coronavirus blijft wereldwijd om zich heen grijpen, in totaal zijn er zo'n 600.000 mensen besmet. Dat meldt de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit. In Nederland waren er tot en met zaterdag 9762 besmettingen. 

Ruim 28.000 patiënten overleden aan de gevolgen van COVID-19. Italië heeft wereldwijd het hoogste dodental gemeld. Daar overleden ruim 9100 patiënten, veel meer dan in de VS (1700) en China (bijna 3300). Het aantal herstelde patiënten staat wereldwijd op bijna 133.000.

Verenigde Staten


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

27 MRT 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Schiphol gaat 25 vliegtuigen parkeren op landingsbaan

Schiphol gaat 25 vliegtuigen parkeren op landingsbaan

Er zal geen parkeergeld gevraagd worden / Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Omdat het vliegverkeer vanaf Schiphol grotendeels stilligt, is er besloten om een landingsbaan als parkeerplaats te gebruiken. Zo'n 25 vliegtuigen worden zondagmiddag naar hun nieuwe tijdelijke onderkomen gebracht. 

De afgelopen weken werd er zo'n 75 procent minder gevlogen vanaf en naar de grootste luchthaven van Nederland. Op de Aalsmeerbaan komen rijplaten te liggen, om de beschadiging aan de baan te voorkomen.

Plek in Eindhoven


Grote sportstadions worden omgetoverd tot ziekenhuizen

Grote sportstadions worden omgetoverd tot ziekenhuizen

„Het is een voorrecht om te kunnen helpen in deze noodtoestand. Nu wordt alles ingericht naar de standaarden van de gezondheidsdienst." | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Gesport wordt er momenteel niet - behalve in Wit-Rusland - dus hebben diverse stadions zich beschikbaar gesteld als tijdelijk ziekenhuis. 

Zo komen er in het Millennium Stadium in Cardiff, waar doorgaans de nationale voetbal- en rugbyploeg spelen, tweeduizend ziekenhuisbedden te staan. „We hebben het hele stadion beschikbaar gesteld", vertelt directeur Martyn Phillips van de rugbybond. „Het is een voorrecht om te kunnen helpen in deze noodtoestand. Nu wordt alles ingericht naar de standaarden van de gezondheidsdienst."

Bernabeu en Maracana


Dodental in VK over de duizend, Rusland maandag in lockdown

Dodental in VK over de duizend, Rusland maandag in lockdown

Het dodental als gevolg van de coronacrisis in het Verenigd Koninkrijk is opgelopen tot boven de duizend. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het dodental als gevolg van de coronacrisis in het Verenigd Koninkrijk is opgelopen tot boven de duizend. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn 1019 mensen bezweken aan de gevolgen van het longvirus.

Dat is een enorme stijging, want vrijdag stond de teller nog op 759 doden. Bij 17.089 mensen is besmetting met het virus vastgesteld. Op vrijdag waren er nog 14.579 bevestigde gevallen.

Lockdown Rusland


Polite Zuid-Afrika schiet op burgers tijdens lockdown

Polite Zuid-Afrika schiet op burgers tijdens lockdown

Doordat er zaterdagochtend 200 tot 300 mensen stonden te dringen voor de winkel, moest de politie hardhandig ingrijpen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ook in Zuid-Afrika is er een lockdown afgekondigd vanwege het coronavirus. Deze wordt alleen slecht nageleefd door de bevolking en dat leidt tot harde acties van bovenaf.

Veel mensen in Zuid-Afrika volgen de maatregelen niet op. Er zijn nog altijd veel groepen mensen die samenhopen, zo ook bij een supermarkt in Johannesburg. Doordat er zaterdagochtend 200 tot 300 mensen stonden te dringen voor de winkel, moest de politie hardhandig ingrijpen.

Rubberkogels


Nederland volgt instructies nu wel: rust op de stranden

Nederland volgt instructies nu wel: rust op de stranden

Er was afgelopen week veel te doen om de volle stranden en parken in Nederland. Dit weekend zijn ze vooralsnog een stuk rustiger. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Er was afgelopen week veel te doen om de volle stranden en parken in Nederland. Dit weekend zijn ze vooralsnog een stuk rustiger.

Ondanks het fraaie voorjaarsweer lijken Nederlanders gehoor te geven aan de dringende oproep om ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus niet naar het strand te komen en thuis te blijven. Dat is de eerste indruk van de gemeente Noordwijk en leert ook een blik op de livestreams van enkele stranden, zoals bij Scheveningen en Hoek van Holland.

Gehoorde boodschap


92 nieuwe coronadoden, 100 beademingsapparaten aangekomen

93 nieuwe coronadoden, 100 beademingsapparaten aangekomen

Het coronavirus heeft inmiddels zeker 639 levens geëist in Nederland. Dat zijn 93 overledenen meer dan een dag eerder bekend was. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het coronavirus heeft inmiddels zeker 639 levens geëist in Nederland. Dat zijn 93 overledenen meer dan een dag eerder bekend was.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de laatste cijfers zaterdagmiddag bekend. Meldingen over sterfgevallen komen soms pas na enkele dagen binnen, aldus het RIVM.

In totaal zijn er in Nederland nu 9762 geregistreerde gevallen van coronabesmettingen. Het aantal ten opzichte van vrijdag is zodoende gestegen met 1159 besmettingen.


Ook Duitsland verlengt periode van coronamaatregelen

Ook Duitsland verlengt periode van coronamaatregelen

Na België en Frankrijk heeft ook Duitsland de coronamaatregelen verlengd. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na België en Frankrijk heeft ook Duitsland de coronamaatregelen verlengd. De actie tegen de verspreiding van het coronavirus blijven zeker tot 20 april van kracht. Dat zei de kabinetschef van bondskanselier Angela Merkel zaterdag in een interview met de krant Der Tagesspiegel.

Volgens het Robert Koch Instituut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, zijn er in Duitsland 48.582 besmettingsgevallen bekend, een toename met 6294 in een dag tijd. Zeker 325 mensen zijn bezweken aan het longvirus. In de strijd tegen de ziekte zijn scholen, winkels, restaurants, speeltuinen en sportaccommodaties gesloten. Veel bedrijven hebben personeel naar huis gestuurd en de productie stilgelegd.

Merkel sprak haar waardering uit voor hoe haar landgenoten omgaan met de beperkingen. „Wanneer ik vandaag de dag zie hoe bijna iedereen zijn gedrag heeft veranderd, hoe de overgrote meerderheid van u echt onnodige contacten vermijdt, juist omdat die een infectierisico met zich meedragen, kan ik u alleen maar zeggen: 'dank u, dank u uit de grond van mijn hart.'"


Regeringspartijen willen steun voor lokale en regionale kranten.

Regeringspartijen willen steun voor lokale en regionale kranten

Kamerleden willen dat de minister bekijkt of er net als voor de culturele sector ook een apart steunpakket kan komen voor de sector media en communicatie. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De coalitiepartijen willen dat het kabinet lokale en regionale kranten gaat steunen. De Nederlandse Nieuwsbladenpers (NNP) stuurde deze week een brandbrief aan de regering. Huis-aan-huiskranten zijn in grote financiële problemen gekomen omdat de advertentiemarkt is ingestort door de coronacrisis, aldus de brancheorganisatie.

Harry van der Molen (CDA), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), Joost Sneller (D66) en Zohair El Yassini (VVD) willen dat het kabinet de portemonnee trekt voor de media, schrijven ze in Kamervragen aan verantwoordelijk minister Arie Slob.

„Bent u bereid om met de uitgevers van huis-aan-huiskranten in overleg te treden over de mogelijkheden om de huidige kritieke financiële situatie te overbruggen?"


Politie beëindigt anticoronafeest op Urk.

Politie beëindigt anticoronafeest op Urk

Jongeren waren na een oproep op Facebook bij elkaar gekomen en maakten een kampvuur. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft vrijdagavond in het Urkerbos op Urk een anticoronafeest beëindigd. Dat meldt Omroep Flevoland.

Jongeren waren na een oproep op Facebook bij elkaar gekomen en maakten een kampvuur. De politie zette een helikopter in. De jongeren gingen er daarop vandoor, maar de politie kon er toch enkele aanhouden, meldt de omroep.

Rotterdam


Opstootjes in China na versoepeling lockdown Wuhan.

Opstootjes in China na versoepeling lockdown Wuhan

Het incident geeft het wantrouwen aan dat bewoners van de rest van China hebben tegen de inwoners van Hubei. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Chinese miljoenenstad waar het coronavirus voor het eerst werd vastgesteld, is zaterdag deels heropend. Even na middernacht arriveerde weer een passagierstrein in Wuhan.

De autoriteiten sloten de metropool met 11 miljoen inwoners in januari van de buitenwereld af om verspreiding van het virus tegen te gaan. Het verlaten van de stad is nog steeds niet toegestaan, maar mensen mogen er wel weer naartoe reizen.

Op een treinstation in de stad liepen zaterdag weer passagiers met rolkoffers. Sommige reizigers waren eigenlijk een dag eerder al aangekomen. Toen stopten ook treinen in Wuhan, maar mochten mensen eigenlijk nog niet uitstappen.