Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 dec 2019 / 17:34 uur

Gevonden lichamen vissersboot zijn de vermisten

De twee lichamen die zijn gevonden in de gezonken viskotter vlakbij Texel, zijn de twee vermiste bemanningsleden van 27 en 41 jaar. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De lichamen werden zondag aangetroffen in de stuurhut van de viskotter UK165 Lummetje door duikers van de marine. Hier werd al vanuit gegaan, maar identificatie moest nog onomstotelijk bevestigen dat het om de vermiste personen ging.

Duikactie

De vissersboot is donderdagochtend gezonken. Het vaartuig werd die dag al gelokaliseerd op de zeebodem, maar vanwege onstuimige weersomstandigheden moest de zoektocht met reddingsduikers uitgesteld worden. De operatie kon pas zaterdag worden voortgezet: de duikers van de marine bereikten het schip nog diezelfde dag, maar het duurde tot zondag tot ze ook naar binnen konden komen.

Met de vondst van de twee lichamen is een einde gekomen aan de ‘knagende onzekerheid’ voor de familie, zei waarnemend burgemeester van Urk Ineke Bakker zondag. Afgelopen donderdag zei ze dat de gebeurtenis een drama is voor de hechte gemeenschap in Urk.

Geborgen viskotter

De gezonken viskotter UK165 Lummetje zal worden geborgen. Dat liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat Zee en Delta weten. Rijkswaterstaat zal toezien op deze operatie, maar de werkzaamheden niet zelf uitvoeren. Deze worden uitbesteed aan een gespecialiseerd bergingsbedrijf.

Aankomende week wordt de precieze planning van de bergingsoperatie bekendgemaakt. De viskotter ligt ten zuidwesten van Texel op een diepte van 12 tot 14 meter.

Half stok

De vlag bij het gemeentehuis op Urk hangt vanaf maandagochtend als teken van collectieve rouw halfstok. Ook andere instanties en ondernemers op het voormalige eiland wordt gevraagd om zich bij de rouwactie aan te sluiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gevonden lichamen vissersboot zijn de vermisten
Sluiten