Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 dec 2019 / 12:24 uur

Geen teken van leven meer op vulkaaneiland Nieuw-Zeeland

Op het Nieuw-Zeelandse eiland waar eerder maandag een vulkaan uitbarstte zijn geen mensen, dood of levend, meer aangetroffen. Dat meldt de Nieuw-Zeelandse politie na het uitvoeren van meerdere verkenningsvluchten boven het eiland.

Na de vulkaanuitbarsting op White Island, een toeristische bestemming, zijn tot nu toe vijf doden geteld. De politie sluit nog niet uit dat het aantal nog oploopt. Er worden nog mensen vermist, maar het exacte aantal is niet bekend. Er zijn zeker 22 mensen gewond geraakt. Ze hebben allen brandwonden, meldt de regionale ambulancedienst.

De doden en gewonden zouden uit verschillende landen afkomstig zijn. Of zich Nederlanders onder de slachtoffers bevinden, is nog niet bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zoekt dat uit. Er wonen geen mensen op het eiland.

Te gevaarlijk

Op dit moment is het voor reddingsploegen te gevaarlijk om het eiland te betreden, meldt het hoofd van de politie. „Het eiland is momenteel bedekt met as en vulkanisch materiaal", laat John Tims weten, die de leiding heeft over de reddingsoperatie.

Op beelden van de uitbarsting is te zien dat de vulkaan rook en as honderden meters de lucht inschiet.

Geen informatie

„De ambassade houdt de ontwikkelingen nauwlettend in te gaten", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. „Op dit moment is er nog geen specifieke informatie beschikbaar."

Later meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen teken van leven meer op vulkaaneiland Nieuw-Zeeland
Sluiten