Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 dec 2019 / 17:39 uur

EU-parlement ontvangt Green Deal vooral positief

In het Europees Parlement wordt overwegend positief gereageerd op de klimaatplannen van de Europese Commissie. Die presenteerde woensdag voorstellen die ervoor moeten zorgen dat Europa over dertig jaar netto geen CO2 meer uitstoot.

VVD-Europarlementariër Jan Huitema verwelkomt de ambities in de Green Deal, maar wil wel dat er kritisch wordt gekeken naar de haalbaarheid en vooral betaalbaarheid van deze transitie. Hij hamert erop dat de rest van de wereld wel mee moet doen.

Esther de Lange (CDA) wijst op de noodzaak om Europeanen mee te krijgen. Haar fractiegenoot Tom Berendsen ziet kansen voor de Nederlandse industrie als er bescherming komt tegen concurrentie van bedrijven die niet aan de hoge Europese standaarden hoeven te voldoen.

Veelbelovende plannen

Volgens Bas Eickhout (GroenLinks) „tonen de veelbelovende plannen van commissaris Frans Timmermans een kantelpunt in het denken". Hij roept zijn landgenoot wel op snel in te grijpen in het Europese landbouwbeleid en fossiele subsidies in te trekken. De voorgestelde aanpak van de ontbossing en de uitstoot van de scheep- en luchtvaart noemt Eickhout bemoedigend.

Agnes Jongerius (PvdA) spreekt van een historische stap: „De deal is groen maar niet zonder rood. Solidariteit en rechtvaardigheid vormen de basis."

Bedenkingen

De ChristenUnie is positief over de voortrekkersrol van Europa, maar heeft ook bedenkingen. „We moeten ons continent klimaatneutraal maken, maar als we vervolgens allerlei producten via bijvoorbeeld landen als China via de achterdeur binnenhalen, dan steunen we indirect toch meer CO2-uitstoot. Met nieuwe handelsverdragen moet dat anders", zegt Europarlementariër Peter van Dalen.

Het CDA wil om die reden een Europese klimaatambassadeur aanstellen, „die de slagkracht van de EU inzet om wereldwijd de verandering in gang te zetten die nu zo hard nodig is".

‘Actie ondernemen’

Timmermans zei na afloop van het debat blij te zijn met de brede steun in het parlement. Hij noemde de Green Deal „een roadmap, een uitgestrekte open hand" en riep het parlement op tot samenwerking als hij vanaf het voorjaar met wetgeving komt. „We moeten nu actie ondernemen, want de feiten staren ons in de ogen. Gaan we proberen meester van de veranderingen te worden, of laten we dat over aan anderen?"

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
EU-parlement ontvangt Green Deal vooral positief
Sluiten