Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 dec 2019 / 07:30 uur

Eerste boeren aangekomen op de Dam

De eerste tientallen boeren zijn vrijdagochtend gearriveerd op de Dam in Amsterdam. Daarvoor trokken ze, vooral tijdens het laatste deel van de rit, toeterend door de hoofdstad.

„Met name met het laatste stuk hebben we Amsterdam wel wakker gemaakt", zegt een woordvoerder van organisator Agractie Nederland.

Boerenbrunch voor aandacht

Op de Dam houden agrariërs vrijdag een boerenbrunch, om aandacht te vragen voor de stikstofkwestie en „de kwaliteit van het Nederlandse voedsel met een lage milieubelasting". De boeren die er al zijn, gaan volgens de woordvoerder nu druk aan de slag met alle voorbereidingen. Zo moeten een stuk of vijftig kramen worden opgebouwd, van waaruit eten wordt uitgedeeld.

Het officiële programma gaat om 12.00 uur van start. Agractie verwacht dat er in Amsterdam zo’n 15.000 boeren en bezoekers afkomen op de brunch. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zei eerder dat de boeren met maximaal 25 trekkers naar de binnenstad mogen komen.

Volgens Agractie Nederland zijn er „echter signalen dat er veel meer trekkers naar de hoofdstad zullen komen". Volgens de organisatie is met de gemeente afgesproken deze trekkers buiten het centrum te parkeren. Agractie Nederland zegt zijn best te doen om alles goed te laten verlopen, maar is „enige verkeersoverlast niet uit te sluiten".

/ ANP
Reageer op artikel:
Eerste boeren aangekomen op de Dam
Sluiten