Metro
Metro Nieuws 16 dec 2019 / 09:34 uur

Een op vijf jonge mannen rijdt weleens onder invloed

Een op de vijf jonge mannen zegt in het afgelopen jaar weleens auto te hebben gereden met meer alcohol op dan wettelijk toegestaan.

Dat blijkt uit een onderzoek op initiatief van Stichting TeamAlert uitgevoerd onder 1.500 jonge mannen, door marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel. Naar voren kwam dat de voornaamste redenen om met een slok teveel op achter het stuur plaats te nemen zijn dat het maar een kort ritje betreft of er maar net iets meer gedronken is dan toegestaan.

Na bezoek aan vrienden

Een vijfde van de jonge mannen geeft aan dat hij in het afgelopen jaar weleens met meer alcohol dan toegestaan heeft gereden. 5 procent deed dit wekelijks, 16 procent deed dit minimaal maandelijks, de rest deed dit af en toe.

Een bezoek aan vrienden is de meest voorkomende situatie waarna de jonge autorijders met een slok op achter het stuur plaatsnemen. Volgens een derde van de overtreders (35 procent) is het in hun omgeving normaal weleens auto te rijden met meer alcohol op dan toegestaan.

Voor jonge mannen die wonen in weinig tot niet-stedelijk gebieden geldt dit vaker dan voor jonge mannen uit matig tot sterk stedelijk gebieden (43 procent om 28 procent). Ook is het aantal overtreders in niet-stedelijke gebieden hoger. 24 procent van de jonge mannen reed daar in het afgelopen jaar weleens met een te hoog promillage.

Meest betrokken

Maandag gaat de BOB-campagne van start om te benadrukken dat bestuurders zich ook tijdens de feestdagen aan de alcohollimieten moeten houden. Uit dit onderzoek blijkt tevens dat tijdens de feestdagen met meer alcohol op wordt gereden dan toegestaan.

Van de overtreders geven ongeveer drie op de tien aan in het afgelopen jaar weleens op een feestdag, denk aan: kerst, Koningsdag of oud- of nieuwsjaarsdag, achter het stuur te hebben gezeten met een paar drankjes teveel op.

Het kwantitatieve onderzoek is online uitgevoerd onder mannen van 18 tot en met 24 jaar met een autorijbewijs. Er is gekozen voor deze doelgroep, omdat zij het meest betrokken zijn bij alcoholongevallen in het verkeer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een op vijf jonge mannen rijdt weleens onder invloed
Sluiten