Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit moet je weten over de arrestatie van Ridouan T.

Maandag is in Dubai Nederlands meest gezochte crimineel Ridouan T. opgepakt. De 41-jarige crimineel wordt verdacht van betrokkenheid – als opdrachtgever – bij verschillende moorden. 

Jarenlang wist hij uit handen van politie en justitie te blijven, terwijl om hem heen steeds meer mensen werden opgepakt. Hij werd naar verluidt in een villa aangehouden, maar het is niet bekend of het om T.’s woning gaat.

Het Openbaar Ministerie rekent erop dat hij met enkele weken uitgeleverd kan worden aan Nederland. „Misschien sneller" aldus landelijk hoofdofficier Fred Westerbeke maandag na afloop van de persconferentie over de arrestatie.

Samenwerking met politie Dubai

Volgens het OM was de aanhouding te danken aan de inspanningen van de Nederlandse politie en de samenwerking met de politie in Dubai en de onderlinge uitwisseling van informatie. Honderd rechercheurs hebben een jaar lang ‘dag en nacht’ aan de opsporing gewerkt. Justitie vermoedde al dat hij in Dubai of in ieder geval in de Golfregio in het Midden-Oosten verbleef.

Het OM is blij en opgelucht dat het criminele kopstuk Ridouan T. is opgepakt in Dubai. Er is daarmee een gevoelige klap toegebracht aan de internationale criminele organisatie waarvan T. als kopstuk wordt gezien, zegt landelijk hoofdofficier Fred Westerbeke. Het onderzoek naar de organisatie gaat verder.

Inval in Vianen

NU.nl meldt dat de politie maandagavond ook een woning in Vianen is binnengevallen. De inval heeft mogelijk te maken met het onderzoek naar T., die lange tijd woonde in de stad.

De politie zegt tegen het nieuwsmedium dat de inval te maken heeft met een lopend onderzoek, maar dat ze verder geen informatie kan geven. Op de vraag of er een verband is met de aanhouding van T., wil ze niet ingaan.

‘Schrik van onderwereld’

T. werd maandag in zijn huis in Dubai aangehouden. Ridouan wordt ‘de schrik van de onderwereld’ genoemd. Zijn reputatie is in minder dan twee jaar tijd uitgegroeid tot die van een crimineel die zijn gelijke in Nederland niet kent.

Lang bleef de crimineel onder de radar, maar inmiddels is hij het gezicht van de nieuwe generatie in het Nederlandse misdaadmilieu. In dat milieu wordt zeer grof geweld gebruikt. T. bleef lang onvindbaar en stuurde vanuit zijn buitenlandse schuilplaats huurmoordenaars op pad in Nederland.

Al jong in Nederland

T. werd op 20 december 1977 in Marokko geboren en kwam op jonge leeftijd met zijn familie naar Nederland. Hij groeide op in Vianen. In zijn tienerjaren zette hij de eerste stappen op het criminele pad.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft T. zich ontpopt tot de leider van een bende die functioneert als een geoliede moordorganisatie. De bende opereert in een winstgevende en explosieve cocaïnehandel. T.’s veronderstelde rechterhand, Said Razzouki, is nog steeds voortvluchtig.

Hoofdverdachte Marengo-zaak

T. is hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieonderzoek Marengo, dat in 2017 op gang kwam, nadat Nabil B. zich als kroongetuige bij justitie had gemeld. B. is naar eigen zeggen actief geweest in de bende van T. Na een ‘vergismoord’ in januari 2017 in Utrecht, waarvan een goede bekende van hem het slachtoffer werd, kreeg B. wroeging en liep hij over.

In maart 2018, een week nadat het OM had bekendgemaakt dat het een kroongetuigendeal had gesloten met B., werd diens niet-criminele broer in Amsterdam doodgeschoten. Het vermoeden is dat de wraaklustige T. hierin de hand heeft gehad, maar tot een formele verdenking in deze zaak tegen hem heeft dit nog niet geleid.

Moord op Wiersum

Hetzelfde geldt voor de schokkende moord op B.’s advocaat, Derk Wiersum. Die werd op 18 september bij zijn huis doodgeschoten. Politie en justitie denken dat T. ook achter deze moord zit. De politie hield in dit onderzoek enkele verdachten aan, onder wie Anouar T., een neef van T.

Die vermoedens komen niet uit de lucht vallen. Uit een grote hoeveelheid onderschepte communicatie tussen T. en vermoedelijke handlangers lijkt af te leiden dat hij geen genade kent met verraders. T. zweert met groot gemak wraak en zegt er niet voor terug te deinzen naasten en familie te doden – „te laten slapen", in uiterst sinister en cynisch onderwereldjargon.

Grapperhaus: Voortreffelijk werk

De arrestatie van Ridouan T. is „voortreffelijk werk van de mensen van de politie en het Openbaar Ministerie", vindt justitieminister Ferd Grapperhaus. Hij prijst naast het harde werk en het doorzettingsvermogen van de Nederlandse diensten ook de politie in Dubai.

„Bij de rechtstaat hoort dat we doorzetten in de opsporing", twittert Grapperhaus. „En mensen verantwoordelijk houden voor hun daden."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.