Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 dec 2019 / 15:16 uur

Dijkhoff ziet na ‘stomme fout’ toch maar verder af van wachtgeld

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ziet verder af van wachtgeld. Hij houdt vol dat hij daar recht op heeft, maar zet zijn ‘mening opzij’ nu hij opnieuw onder vuur ligt door een ten onrechte ontvangen reiskostenvergoeding.

Dijkhoff streek de afgelopen tijd 4900 euro per jaar op voor reiskosten die hij niet maakte, ontdekte HP De Tijd. De tweede man van de VVD heeft een auto met chauffeur. Dijkhoff spreekt van „een stomme fout”.

Checkte loonstrookje niet

Hij dacht dat hij die reiskostenvergoeding niet ontving, maar controleerde dat niet. „Ik ben zo stom geweest om het niet te checken op mijn loonstrook. Daardoor heb ik een vergoeding ontvangen die ik nooit heb willen krijgen." Het geld is inmiddels teruggestort, zegt de voorman van de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

Vorige week moest Dijkhoff zich al verantwoorden omdat hij bovenop zijn salaris wachtgeld ontving. Dat is niet de bedoeling van de wachtgeldregeling, vinden veel critici. Dijkhoff gaf echter geen krimp en kreeg steun van onder andere premier Mark Rutte.

Debat op inhoud

Dijkhoff houdt vast aan de „niet populaire" opvatting dat hij zijn toelage verdient. Hij stort het ontvangen geld ook niet terug. Maar hij vindt „dat in deze discussie onze fractie op inhoud het debat moet kunnen voeren, zonder iedere keer aangesproken te worden op mijn persoonlijk keuze". Hij heeft „helaas gemerkt" dat zijn fractiegenoten werden aangesproken op zijn keuzes.

Hij kan zich voorstellen dat de twee kwesties hem hebben beschadigd. „Maar eerlijk gezegd: toen ik die toelage ooit accepteerde, wist ik dat er gedoe kwam. Dat vind ik ook niet erg. Inhoudelijk sta ik er nog steeds volledig achter. Dat altijd nog liever dan een politiek correcte, maar in mijn ogen feitelijk en juridisch incorrecte mening" verkondigen, stelt hij.

Arne Weverling

Ook VVD-Kamerlid Arne Weverling ziet verder af van wachtgeld. Hij volgt het voorbeeld van zijn fractievoorzitter, Klaas Dijkhoff.

Weverling kreeg een toelage bovenop zijn salaris als Tweede Kamerlid, zodat hij er niet op achteruitging bij zijn overstap van het wethouderschap naar de Tweede Kamer. Maar hij zet dat nu stop. Net als zijn fractievoorzitter zal Weverling geen geld terugstorten, maar zet hij de regeling vanaf nu stop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dijkhoff ziet na ‘stomme fout’ toch maar verder af van wachtgeld
Sluiten