Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Dichter Jules Deelder (75) overleden

Dichter en schrijver Jules Deelder is na een kort ziekbed op 75-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgever De Bezige Bij namens de familie bevestigd.

Op 24 november werd de 75ste verjaardag van dichter en performer Jules Deelder nog stevig gevierd in zijn geliefde geboorteplaats Rotterdam. De immer in het zwart en meestal met een vervaarlijke vlinderbril getooide Sparta- en jazzfan kwam in de havenstad ter wereld als kind van een handelaar in vleeswaren, om precies te zijn in de wijk Overschie.

Nachtburgemeester

De auteur en voordrachtskunstenaar met het markante mini-sikje werd ook wel ‘De nachtburgemeester van Rotterdam’ genoemd. Hij was elf toen hij zijn eerste gedicht schreef: Hoort, men werpt een atoombom. Later vertelde hij dat ze op dat moment thuis nog wel dachten dat het wel over zou gaan met die poëtische aspiraties. Maar die kans was definitief verkeken toen Simon Vinkenoog hem in 1966 uitnodigde voor een poëziemanifestatie in Carré in Amsterdam.

Deelder schreef en declameerde niet alleen poëzie, maar bracht ook proza uit. Vooral zijn biografie over de legendarische Rotterdamse bokser Bep van Klaveren ‘The Dutch Windmill’ viel op.

Vorige maand deed Metro nog een uitgebreid interview met de Deelder vanwege zijn vijfenzeventigste verjaardag.

Sparta

Sparta speelt zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen AZ met rouwbanden, om oer-Spartaan Jules Deelder te eren. Ook is er een minuut stilte voorafgaande aan de aftrap.

De overleden dichter en schrijver miste geen thuiswedstrijd van zijn favoriete club. Wie Sparta zei, zei ook meteen Deelder. Op de oude Kasteeltribune siert prominent een spreuk van Deelder: "Dat De Hemelpoort Verdacht Veel Weg Heeft Van Het Kasteel".

Sparta zette Deelder op 24 november in de thuiswedstrijd tegen Vitessse nog in het zonnetje vanwege zijn 75e verjaardag. Dat zette de oer-Spartaan aan nog maar eens op zijn Kasteel zijn beroemde gedicht te declameren dat begint met ‘Als de geest van Bok de Korver – Zich warm loopt langs de lijn – En de kreet Sparta naar vore – Boven het Kasteel uit stijgt’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.