Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Commissie Remkes: geen vergunning nodig voor koe in de wei

Er is geen vergunning nodig om koeien in de wei te zetten en ook niet voor het uitrijden van mest. Dat staat in een tussentijds advies van de commissie-Remkes die onderzoek doet naar de stikstofproblematiek.

De stikstof-uitspraak van de Raad van State van mei zette een streep door beweiding en bemesting in de buurt van natuurgebieden. Maar minister Carola Schouten van Landbouw liet weten hierop niet te gaan controleren. Intussen moest Remkes met een oplossing komen.

Vee langer buiten

Koeien in de wei stoten minder stikstof uit dan in de stal. Daarom is er volgens de commissie geen vergunning voor nodig. Het beleid van de overheid is er ook op gericht om het vee langer buiten te laten.

Voor het uitrijden van mest kan volgens Remkes in een enkel uitzonderingsgeval mogelijk wel een vergunning nodig zijn. Het gaat dan om „situaties waarbij het grondgebruik structureel is veranderd”. Dan moet er een nieuwe beoordeling komen, aldus Remkes.

In de afspraken die het kabinet deze week heeft gemaakt met het Landbouw Collectief staat ook al dat het kabinet beweiden en bemesten niet vergunningsplichtig gaat maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.