Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

China stopt met omstreden ‘heropvoeding’ prostituees

China stopt met een omstreden ‘detentie- en onderwijssysteem’ voor sekswerkers en hun klanten. Die konden zonder aanklacht twee jaar worden vastgehouden.

Staatsmedia berichten dat de mensen die nog in de speciale detentiecentra vastzitten, worden vrijgelaten.

Vernederingen en fysiek geweld

Critici vonden dat het systeem weinig te maken had met onderwijs. „Sekswerkers worden in deze centra blootgesteld aan politiegeweld, dwangarbeid, verplichte testen op seksueel overdraagbare aandoeningen, vernederingen en fysiek geweld”, zegt een directeur van Asia Catalyst, dat werkt met gemarginaliseerde groepen.

Staatspersbureau Xinhua bericht dat het systeem de afgelopen tientallen jaren een „belangrijke rol heeft gespeeld in het onderwijzen en redden van degenen die betrokken zijn bij prostitutie en prostitueebezoek". Inmiddels zou die ‘historische rol’ echter zijn uitgespeeld.

Kleine cirminelen

Prostitutie blijft wel illegaal in China. Het kan worden bestraft met een celstraf van 15 dagen en een boete van maximaal 5000 yuan (zo’n 640 euro). China stopte in 2013 ook al met een ‘heropvoedingssysteem’ dat het mogelijk maakte kleine criminelen zonder tussenkomst van de rechter jarenlang vast te houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.