Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Britse politica in cel om lastigvallen rivaal

Een Britse politica die een bekende pro-Europese parlementariër lastigviel, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 dagen en een contactverbod.

Amy Dalla Mura van de rechtse English Democrats maakte zich volgens de rechtbank schuldig aan het „pesten en intimideren" van Anna Soubry, die meedeed in hetzelfde kiesdistrict.

Obsessie

Pro-brexitkandidaat Dalla Mura gaf volgens de rechter blijk van een „obsessie" met haar tegenkandidaat, die ze op televisie uitmaakte voor verrader. Ze probeerde ook de confrontatie te zoeken met Soubry. De rechter stelde volgens Britse media dat het gedrag van Dalla Mura laat zien waarom „normale, fatsoenlijke" mensen geen parlementariër meer zouden willen worden.

Dalla Mura en haar aanhangers op de publieke tribune reageerden woedend op de uitspraak. Ze riepen „democratie is dood" en „schaam je" naar de rechter. De veroordeelde politica vond zelf dat ze gewoon het debat aanging en herkende zich niet in de beschuldigingen.

Geen zetel

Geen van de twee politici veroverde vorige week een parlementszetel. Mura kreeg 432 stemmen en Soubry 4668. Zij vertegenwoordigde het kiesdistrict Broxtowe jarenlang in het Lagerhuis, waar ze eerder dit jaar uit de Conservatieve Partij stapte. Haar zetel gaat nu naar de Conservatieve kandidaat Darren Henry.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.