Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 dec 2019 / 11:14 uur

Bos kleiner dan voetbalveld belangrijker dan gedacht

Alle kleine beetjes helpen écht, blijkt uit nieuw onderzoek. Zelfs bossen die kleiner zijn dan een voetbalveld, zijn belangrijker dan gedacht.

Dat concluderen onderzoekers aan de Universiteit Gent. Die kleine bossen halen namelijk relatief meer broeikasgassen uit de atmosfeer dan grote bossen. Ook bieden ze beter voedsel voor wilde dieren, zoals bessen of jonge boompjes.

Groter niet altijd beter

De wetenschappers weerspreken het heersende beeld dat grotere bossen zorgen voor meer biodiversiteit en beter zijn voor het ecosysteem. „In verhouding tot grote bossen bevatten kleine bosjes inderdaad minder soorten planten en dieren, maar ze leveren wel proportioneel meer ecosysteemdiensten per oppervlakte", aldus professor Pieter De Frenne.

Daarmee wordt gedoeld op zaken als bescherming tegen overstromingen, bestuiving van gewassen door wilde insecten, natuurlijke waterzuivering, klimaatregulering en recreatie in de natuur.

Belang niet onderschatten

De resultaten tonen aan dat het belang van kleine bossen voor de maatschappij niet mag worden onderschat, aldus de onderzoekers die bossen in heel Europa onder de loep namen. Beleidsmakers moeten volgens hen voor veel meer energie steken in het behoud van kleine bospercelen, „want ze hebben een groot maatschappelijk belang".

De conclusies lijken op gespannen voet te staan met het voornemen van de Nederlandse regering om te kijken of de bescherming van kleine natuurgebieden kan worden verminderd in verband met de stikstofcrisis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bos kleiner dan voetbalveld belangrijker dan gedacht
Sluiten