Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Boeren moeten grond ruilen voor verduurzaming sector’

Om de sector te verduurzamen, zouden boeren hun landbouwgronden en agrarische bedrijven met elkaar moeten ruilen. Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer van Rabobank pleit voor zo’n vrijwillige ruilverkaveling, te beginnen rondom natuurgebieden.

Dat wordt ruilverkaveling genoemd en stamt uit het begin van de vorige eeuw. Het gaat uit van het idee dat eigenaren van land hun kavels met elkaar ruilen opdat iedereen erop vooruitgaat. Boeren hoeven met hun tractoren en andere landbouwvoertuigen minder vaak grote afstanden af te leggen om bij hun grond te komen.

Boeren succesvol maken en houden

„Het doel is om boeren succesvol te maken en te houden”, aldus Draijer in een interview met het FD. „Niet langer staat maximale productie voorop, maar verduurzaming en optimaal landgebruik.” Een door de overheid en de financiële sector gevuld fonds kan volgens hem helpen om boeren in beweging te krijgen. „Want bedrijfsbeëindiging en verplaatsing moeten op elkaar worden afgestemd en soms zal financiële overbrugging nodig zijn.”

Natuurgebied

Als voorbeeld noemt de Rabo-topman een boer die ingeklemd zit in de buurt van een natuurgebied. „Hij krijgt bijvoorbeeld de mogelijkheid zijn bedrijf verder te ontwikkelen op de plek van een boer die wil stoppen."

Het idee van Draijer is gebaseerd op eerdere voorstellen van Louise Fresco van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) en oud-landbouwminister Cees Veerman.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.