Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 dec 2019 / 15:15 uur

Boeren hebben deze protestdag twee kanten laten zien

De boeren hebben vrijdag twee kanten laten zien. Enerzijds vond er op de Dam een gemoedelijke protestbrunch plaats, anderzijds wilden ze Eindhoven Airport bezetten. 

Passagiers van en naar de Brabantse luchthaven hebben grote hinder van boeren die met trekker richting de luchthaven zijn gestroomd. De weg naar de parkeergarage is geblokkeerd, waardoor reizigers er niet meer in of uit kunnen. De politie heeft enkele wegen afgesloten, om de oprukkende boeren naar Eindhoven Airport te stuiten.

De actie komt vanuit Farmers Defense Force, die eerder op de dag al aankondigde harde actie te gaan voeren. Wat, wilden ze toen nog niet zeggen. De boeren waren vrijdag ook al in Den Bosch om bij het provinciehuis te protesteren tegen het huidige stikstofbeleid.

Trots

Op de Dam ging het er een stuk gemoedelijker aan toe. Daar vond een protestbrunch plaats, die druk is bezocht. Er waren verschillende kraampjes opgesteld, waarbij voorbijgangers etenswaren van de boerderij of uit zee konden proeven. Ondertussen vertelden de boeren over de problemen waarmee ze kampen.

De twee kanten van de boeren: protestdag
De twee kanten van de boeren: protestdag / ANP

„We geven alles weg", zei Ronne Smolders, boerin en bestuurder van organisator Agractie Nederland. "Want de boeren zijn trots op deze producten." Broodjes kaas, knakworst en hamburger, friet, melk, kaas en fruit: er was wel oren naar in Amsterdam.

De twee kanten van de boeren: protestdag
De twee kanten van de boeren: protestdag / ANP

„We hebben 4000 krentenbollen gebakken en hebben 1200 plakken kaas meegenomen", zeiden twee boerinnen uit Lunteren. „We laten hiermee zien dat je echt niet zonder de boer kunt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Boeren hebben deze protestdag twee kanten laten zien
Sluiten