Metro
Metro Nieuws 5 dec 2019 / 10:50 uur

Boeren dreigen met lege winkels tijdens kerst door actie

Als het aan de actiegroep Farmers Defence Force (FDF) ligt, wordt het een karige kerst. De groep is bezig met de voorbereiding van een grote landelijke blokkade. 

Door de actie, een week voor kerst, zou de ‘complete voedselvoorziening’ lamgelegd worden, schrijft de Leeuwarder Courant

Verschillende acties

Wat de actie precies gaat inhouden, is nog onduidelijk. In interne groepen zouden deelnemende boeren alvast worden gemobiliseerd. Alle deelnemers zouden vijftig voertuigen moeten groeperen, die zich vanaf verschillende plekken door het land verspreiden.

Ook wordt er gesproken over andere acties tijdens de feestdagen, bijvoorbeeld het platleggen van het landelijke verkeer of zelfs Schiphol. „Of alles tegelijk”, doet de voorzitter van de actiegroep Mark van den Oever uit de doeken. De groep werkt nu samen met Bouw in Verzet, een actiegroep van ontevreden bouwers. Zij mogen meedoen met de actie.

Plannen niet overgenomen

De boeren zijn ontevreden over het kabinetsplannen omtrent de stikstofuitstoot en PFAS-normen. In november overhandigden ze daarom eigen plannen om de uitstoot te verminderen, maar volgens de voorzitter zijn die niet overgenomen. Aankomende week gaan elf van de twaalf provincies akkoord met nieuwe beleidsregels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boeren dreigen met lege winkels tijdens kerst door actie
Sluiten