Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 17 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Boeren bereiken akkoord met kabinet

Dertien land- en tuinbouworganisaties zijn het eens geworden over de stikstofaanpak met het kabinet. In het akkoord zijn veel van de maatregelen opgenomen die het kabinet al eerder bekendmaakte. 

Dat schrijft onder meer het vakblad van lobbyorganisatie LTO, Nieuwe OogstBronnen rond het kabinet laten weten dat het akkoord vooral belangrijk is omdat het kabinet ‘eraan hecht in gesprek te blijven met de organisaties’.

Geen ‘generieke krimp’

Wat er in het akkoord staat? Onder andere dat er geen sprake zal zijn van een ‘generieke krimp’ van de veestapel en dat boeren niet gedwongen worden om te stoppen. Ook moeten de drempelwaarden voor stikstof regionaal worden geregeld en moet er minder eiwit in veevoer komen om de stikstofcrisis in te perken. Het kabinet zou volgend jaar 250 miljoen euro uittrekken voor de maatregelen.

Maandagochtend werd er door afgevaardigden van het Landbouw Collectief ontbeten met Rutte en minister Schouten op het Catshuis. De uitnodiging kwam nadat de organisatie klaagde over de houding van het kabinet.

Wel of geen acties?

Voor woensdagochtend werden al acties aangekondigd. Veel boeren zouden ondanks het akkoord alsnog van plan zijn om de bres op te gaan tegen het beleid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.