Metro
Metro Nieuws 8 dec 2019 / 07:55 uur

Bananenkunstwerk opgegeten door bezoeker

De banaan die met ducttape tegen een muur van een kunstbeurs in Miami was geplakt, is opgegeten. Donderdag werd het bananenkunstwerk nog voor 120.000 dollar verkocht.

De banaan is opgegeten door performancekunstenaar David Dutana. Op een filmpje op zijn Instagram is te zien hoe hij de inmiddels bruin geworden banaan opeet, onder het toeziend oog van een groepje geschokte omstanders.

Instructiedocument

Het bananenkunstwerk is gemaakt door Maurizio Cattelan en heet Comedian. Dat het kunstwerk zoveel geld opleverde, komt omdat niet de banaan zelf, maar het concept te koop stond. Wie het installeren wil, moet zelf een banaan kopen en die volgens instructies in een 14 pagina’s tellend document tegen de muur plakken.

De banaan moet op 1,75 meter hoogte hangen in een hoek van 37 graden en hij moet om de zeven à tien dagen worden ververst, afhankelijk van hoe hij eruitziet. Alle kopers krijgen een certificaat van echtheid.

‘Hungry Artist’

Dutana noemde zijn actie Hungry Artist. Bij de video schrijft hij: „Ik hou van kunstwerken van Maurizio Cattelan en ik hou bijzonder veel van deze installatie. Hij is erg lekker.”

Na zijn daad werd Dutana door beveiligers meegenomen naar een aparte kamer waar hij met de politie sprak. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ . De kunstenaar is niet gearresteerd, maar hij verwacht wel dat hij zich binnenkort moet verantwoorden. Datuna verdedigde zich door te zeggen dat hij enorm respect heeft voor Cattelan en dat zijn performance er eentje uit respect was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bananenkunstwerk opgegeten door bezoeker
Sluiten