Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 31 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Ambassadeur VS in Bagdad geëvacueerd tijdens protesten

De Amerikaanse ambassadeur en zijn stafpersoneel in Irak zijn geëvacueerd uit de ambassade in Bagdad, nadat er buiten het gebouw felle protesten waren uitgebroken.

Dat zeiden functionarissen van het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken. De ambassadeur en het personeel zijn uit veiligheidsoverwegingen weggehaald. Een paar ambassademedewerkers zijn achtergebleven.

Amerikaanse vlaggen

Enkele duizenden demonstranten verzamelden zich dinsdag bij de hoofdingang van de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Bagdad uit woede over Amerikaanse luchtaanvallen afgelopen weekend.

Ze bestormden controleposten die de toegang tot de streng beveiligde groene zone van Bagdad afschermen, terwijl ze „dood aan Amerika" zongen. De demonstranten verbrandden Amerikaanse vlaggen en droegen posters waarin ze opriepen de ambassade te sluiten. Toen Iraakse veiligheidstroepen ze wilden tegenhouden, trokken ze beveiligingscamera’s van de muur.

Luchtaanvallen

Amerikaanse troepen voerden zondag luchtaanvallen uit tegen de sjiitische Kataib Hezbollah-militie in Irak en Syrië. Daarbij kwamen zeker 25 militieleden van Kataib Hezbollah om, 55 mensen raakten gewond.

De aanvallen kwamen kort nadat de VS een onderzoek waren begonnen naar betrokkenheid van de milities bij een raketaanval op een basis in Irak waardoor een Amerikaanse burgercontractant omkwam en diverse anderen gewond raakten. Amerika beschuldigt de milities van het uitvoeren van de raketaanval, vrijdag, met meer dan dertig projectielen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ambassadeur VS in Bagdad geëvacueerd tijdens protesten
Sluiten