Metro
Metro Nieuws 2 dec 2019 / 09:29 uur

Amazon door het stof om Auschwitz-kerstdecoratie

Webwinkel Amazon moet flink door het stof vanwege kerstdecoraties, flesopeners en muismatten met ‘Auschwitz’-thema. Het Auschwitz Museum sprak het Amerikaanse bedrijf in een tweet aan op de ‘ongepaste’ artikelen. 

Op de kerstdecoratie prijkten afbeeldingen van gebouwen achter prikkeldraad en de toegangspoort van het concentratiekamp met het bekende treinspoor. „Het verkopen van ‘kerstornamenten’ met afbeeldingen van Auschwitz is niet gepast", stelde het museum in een tweet. „Auschwitz op een flesopener is nogal verontrustend en respectloos. Wij vragen Amazon om de items van die leveranciers te verwijderen."

Schokkende muismat

De tweet werd in korte tijd massaal gedeeld en leverde duizenden, geschokte reacties op. Niet veel later liet het Auschwitz Museum weten dat Amazon de producten had verwijderd. De vreugde bleek helaas van korte duur. Niet veel later doken nog meer producten, waaronder een muismat met een foto van het concentratiekamp, op. „Helaas is het nog niet voorbij", concludeerde het museum. De producten werden niet door Amazon zelf, maar door een onbekende, derde partij aangeboden.

Amazon heeft in een statement laten weten dat alle producten inmiddels van de website zijn verwijderd. „Alle verkopers moeten onze verkooprichtlijnen volgen." Wie dat niet doet, kan volgens de e-commerce gigant rekenen op actie. „Inclusief mogelijke verwijdering van hun account", aldus het bedrijf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amazon door het stof om Auschwitz-kerstdecoratie
Sluiten