Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Allerrijksten krijgen er ruim 1 biljoen euro bij

De vijfhonderd rijkste aardbewoners hebben in 2019 hun gezamenlijke vermogen met 1,07 biljoen (1070 miljard) euro zien toenemen.

Volgens cijfers van de Bloomberg Billionaire Index heeft deze groep superrijken in totaal nu zo’n 5,5 biljoen euro aan bezittingen.

Louis Vuitton-man boert goed

De Franse miljardair Bernard Arnault is de grootste stijger. De oprichter en bestuursvoorzitter van het luxegoederenbedrijf Louis Vuitton Moët Hennesy kreeg er dit jaar 32,6 miljard euro bij en staat nu derde op de mondiale lijst van rijkste mensen. De lijst wordt aangevoerd door Amazon-baas Jeff Bezos en voormalig-Microsoft topman Bill Gates. 52 van de 500 superrijken zagen dit jaar hun vermogen dalen.

Scheefgroei bezitsverhoudingen

In de Verenigde Staten is het aandeel van de allerrijksten in het totale vermogen van het land het grootst sinds 1929. Dat is het jaar dat de wereldeconomie instortte als gevolg van de beurskrach op de aandelenbeurs in New York. Progressieve politici in de VS en elders in de wereld pleiten vanwege de scheefgroei in de bezitsverhoudingen voor radicale economische hervormingen, bijvoorbeeld via hogere belastingen op vermogen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Allerrijksten krijgen er ruim 1 biljoen euro bij
Sluiten