Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 dec 2019 / 15:04 uur

Agenten Hoefkade krijgen straffen opgelegd voor aanhouding met geweld

Vier politiemedewerkers van het Team Hoefkade in Den Haag krijgen disciplinaire straffen opgelegd van de politie. Zij waren in oktober vorig jaar betrokken bij een aanhouding waarbij buitenproportioneel geweld is gebruikt. 

Eén agent is maandag direct buiten functie gesteld. Een tweede politiemedewerker heeft voorwaardelijk ontslag gekregen, met een proeftijd van drie jaar. Ook wordt één van de medewerkers van Team Hoefkade teruggezet in rang en salarisschaal en moet weer een andere agent 47 uur verlof inleveren. De drie agenten die niet worden ontslagen, zijn overgeplaatst naar een ander bureau.

Ondergezoek gestart

De politie begon dit jaar een disciplinair onderzoek naar de vier medewerkers. Drie van hem waren direct betrokken bij de aanhouding. Bij het incident achtervolgden zij in Den Haag een 18-jarige jongen die ze vlak voor een horecagelegenheid wisten aan te houden. Eén van de medewerkers gebruikte buitenproportioneel geweld: hij pakte meerdere keren zijn wapenstok erbij. Ook zouden de agenten een politiehond de arrestant laten bijten, terwijl hij geen verzet bood.

Naar de werkcultuur binnen het politieteam Hoefkade is ook onderzoek gedaan. Daarbij zijn mogelijke ongewenste gedragingen tussen politieagenten onderling en tegenover burgers bekeken. Hieruit blijkt dat binnen het team een kleine groep medewerkers zich schuldig maakte aan ongewenste gedragingen. Daarvoor hebben zes medewerkers een officiële waarschuwing gekregen.

Zo hebben de drie agenten die bij de gewelddadige aanhouding waren betrokken, de melding hiervan onjuist en onvolledig hadden opgesteld. Ook filmde een vierde politiemedewerker de arrestant later in de cellengang. Dit filmpje deelde hij weer met andere agenten.

Reactie straffen

„Ongepast gedrag, in welke vorm dan ook, wordt niet getolereerd”, meldt politiechef Paul van Musscher op de website van de politie. „‘Over hun gedrag is indringend gesproken met deze medewerkers.”

Hij benadrukt hier wel dat alle andere medewerkers wel dagelijks eerlijk en goed politiewerk verrichten: „Maar laat hierover één ding duidelijk zijn; we hebben het over enkele medewerkers die over de schreef zijn gegaan. Het overgrote deel van onze mensen verricht dagelijks goed politiewerk, waarbij wij ons te allen tijde aan de wet houden en onze professionaliteit bewaren."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Agenten Hoefkade krijgen straffen opgelegd voor aanhouding met geweld
Sluiten