Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 dec 2019 / 10:10 uur

Advocaat: ‘Taghi is uit Dubai ontvoerd’

Advocaat Inez Weski is boos over de manier waarop de politie en het Openbaar Ministerie haar cliënt Ridouan Taghi hebben behandeld.

Volgens Weski heeft de Nederlandse overheid Taghi uit Dubai ontvoerd. Hij is, volgens haar, zonder enige vorm van rechterlijke toetsing door Nederland uit Dubai opgehaald, om hier te worden vastgezet.

Eerder, toen Taghi nog niet was getraceerd, stopte Weski met de verdediging. Volgens haar was er geen sprake van een eerlijk proces tegen haar cliënt, die hoofdverdachte is in het liquidatieproces Marengo. Nu pakt ze de draad weer op.

Bezwaar

Weski kondigde aan dat ze bezwaar zal maken tegen de gang van zaken rond de uitzetting van Taghi naar Nederland. De advocate is donderdag aanwezig bij een ander groot liquidatieproces, Eris, rond leden van motorclub Caloh Wagoh. Ze mag daar als eerste het woord voeren, omdat ze later op de dag aanwezig zal zijn bij een verhoor van Taghi. Weski zei ter zitting dat de rechter-commissaris daarvoor naar de gevangenis zal afreizen.

Taghi is geen verdachte in Eris, maar speelt wel een sleutelrol in het enorme dossier. Hij zou de verdachten in de zaak hebben gebruikt als moordmakelaars.

‘Overplaatsing volgens regels verlopen’

Volgens minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is de overplaatsing van Taghi wel volgens de regels te gaan. Hij zegt het beeld van een ontvoering niet te herkennen.  „Ik vind van belang dat dit van begin tot het eind helemaal volgens de regels gebeurt", zegt Grapperhaus.

Volgens hem kon Taghi zo snel naar Nederland komen omdat Dubai verklaarde dat Taghi „niet op rechtsgeldige wijze" het land was binnengekomen. De autoriteiten in Dubai wilden daarom de zaak snel opgelost zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Advocaat: ‘Taghi is uit Dubai ontvoerd’
Sluiten