Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Aantal dodelijke slachtoffers civiele luchtvaart gedaald

Ondanks de crash van een Ethiopische Boeing 737 MAX 8, is het aantal doden bij vliegtuigongevallen in 2019 aanzienlijk gedaald in vergelijking met het voorgaande jaar.

Volgens voorlopige cijfers van luchtvaartveiligheidskantoor JACDEC kwamen 293 mensen wereldwijd om het leven bij ongevallen in de civiele luchtvaart, 48 procent minder dan in 2018 (559 doden).

Meer dan de helft van hen verloor het leven bij de Boeing-crash op 10 maart die 157 levens kostte. Bij de cijfers zijn ook twaalf doden meegeteld van het ongeluk met een Fokker-100 in Kazachstan na Kerstmis.

Bijna veiligste jaar in geschiedenis

Gemeten naar het aantal slachtoffers is 2019 het op twee na veiligste jaar in de geschiedenis van de commerciële luchtvaart sinds de Tweede Wereldoorlog. Alleen in 2013 en in het uitzonderlijke jaar 2017, waarin veertig mensen omkwamen in het luchtverkeer, vielen minder doden.

Volgens de analyse van het in Hamburg gevestigde JACDEC is het aantal slachtoffers de afgelopen tien jaar gemiddeld afgevlakt tot 484 doden. In de tien jaar daarvoor was het gemiddelde nog 876. JACDEC registreert en analyseert burgerluchtvaartongevallen en ernstige incidenten. Alle vliegtuigen met een gewicht van meer dan 5,7 ton of meer dan negentien zitplaatsen worden geregistreerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.