Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 dec 2019 / 15:15 uur

2019 was jaar van grote contrasten op weergebied

Met alle regen van de afgelopen maanden lijkt het misschien niet zo, maar 2019 was in delen van Nederland een extreem droog jaar. In het oosten en zuidoosten was voor het tweede jaar op rij sprake van een hoogoplopend neerslagtekort.

Het contrast met het westen en noordwesten was groot. Zo viel in Noord-Holland op jaarbasis maar liefst 450 millimeter meer neerslag dan in Limburg, meldt Weeronline.

Zeer lage grondwaterstand

In het oosten was het juist heel droog, met zeer lage grondwaterstanden als gevolg. Bomen stierven af en het gras kleurde weer geel. Aan het eind van de zomer was vooral de Achterhoek gortdroog, maar tegenover de droogte eerder in het jaar staat de natte herfst. Vooral in het noordwesten viel meer neerslag dan normaal

Toch is er op dit moment nog steeds sprake van een groot gemiddeld neerslagtekort, waar er normaal een overschot zou zijn. Er is ruim 500 millimeter nodig om de tekorten helemaal aan te vullen en het vergt meerdere jaren met meer neerslag dan normaal om weer op een gebruikelijke grondwaterstand uit te komen.

Afgelopen decennium het warmst

Weerplaza keek verder terug. Volgens deze organisatie is het afgelopen decennium „nipt het warmste” sinds het begin van de metingen in 1901, met een gemiddelde temperatuur van ruim 10,7 graden gemeten in De Bilt.

De afgelopen tien jaar scheen de zon, gemiddeld over het land, ongeveer 18.500 uur. Dat is ruim vijf uur per dag. Sinds de jaren ’10 van de vorige eeuw is een decennium nog niet zo zonnig verlopen, zegt Weerplaza. „Dat het steeds zonniger wordt in ons land, heeft voor een groot deel te maken met de verbeterde luchtkwaliteit. Voor de jaren ’90 van de vorige eeuw was industrie vele malen meer vervuilend dan tegenwoordig.”

Het afgelopen decennium eindigt met een totale neerslag van ongeveer 7750 millimeter gemiddeld over het land: daarmee eindigt de periode op de zesde plaats op de ranglijst van natste decennia.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
2019 was jaar van grote contrasten op weergebied
Sluiten