Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Zorgverleners met griepprik moeten button dragen’

De zorgverleners in Nederland die een griepprik hebben gehad, zouden eigenlijk een button moeten dragen die dat meldt. Dat vindt voorzitter Ted van Essen van de Nederlandse Influenza Stichting. Dit zou namelijk geruststellend zijn voor de patiënten.

„Ik zou dat willen weten van iemand die mij verzorgt of ingrepen bij me uitvoert", zei hij dit weekend, kort voor de Nationale Griepprikdag. Van Essen denkt bovendien dat dit anderen zou kunnen stimuleren om ook de prik te halen.

Verplichte prik

Om redenen van privacy zal het idee van buttons in ons land niet snel worden opgepikt, denkt Van Essen. Maar in de Verenigde Staten en Canada worden dergelijke badges volgens hem al wel vaak opgespeld. In meerdere ziekenhuizen is de prik daar zelfs verplicht voor het personeel. De mensen die niet gevaccineerd zijn, moeten in sommige instellingen een mondkapje dragen. Maar die aanpak vindt de voorzitter te negatief.

Nationale Griepprikdag

De Nederlandse Influenza Stichting organiseert maandag in Den Haag de Nationale Griepprikdag. Instellingen en organisaties komen in het ministerie van Volksgezondheid bijeen voor een symposium. Niet alleen mensen uit risicogroepen, zoals senioren, maar vooral ook zorgverleners worden opgeroepen om een griepprik te halen.

Zorgverleners kunnen het virus bij zich dragen en overbrengen op patiënten zonder het te beseffen. En als ze zelf geveld worden, draagt dat weer extra bij aan het personeelstekort in de zorg. Ook zouden geprikte zorgverleners anderen beter kunnen overtuigen van de noodzaak van een griepprik, is de gedachte.

Te lage vaccinatiegraad

In Nederland is de vaccinatiegraad in de zorg en daarbuiten over de hele linie te laag, aldus Van Essen. „Er heerst onterecht scepsis over de jaarlijkse griepvaccinatie. Het influenzavirus is gevaarlijker dan zomaar een griepje." Vorig jaar werden er 900.000 mensen in ons land ziek door.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.