In het nieuws

Ziekenhuisstaking: de woede waar staken geen optie is

Ziekenhuisstaking: de woede waar staken geen optie is

Het personeel van het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Foto: Tim van der Steen

Foto van 'Tim van der Steen'

20 NOV 2019

In 83 ziekenhuizen geldt woensdag 20 november het ‘zondagsrooster’. Waar mogelijk legt personeel het werk neer en worden behandelingen opgeschort. Ook waar staken écht niet kan, wordt met zachte hand getoond dat het menens is.

Teun Terlingen (67) ligt ontspannen op bed. Buiten is het snijdend fris op woensdag, maar daar merkt hij niets van. Het is in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein behaaglijk warm en er schijnt een heldere novemberzon door het raam naar binnen. Aan het voeteneind van het bed prijken foto’s en tekeningen van kleinkinderen: Go lieve Teun! Dikke kus, zet ‘m op opa! Zijn vrouw Loes zit daar ook, op een stoel, zij kijkt hem liefdevol aan.

Ziekenhuisstaking: de woede waar staken geen optie is

Patiënt Teun Terlingen: „De mensen hier doen zo ontzettend hun best." Foto: Tim van der Steen

Handmassage

Aan zijn zijde staat nog een stoel, daarop zit Franka de Groot (51). De gespecialiseerd verpleegkundige werkt inmiddels 31 jaar in de zorg en hoeft hier helemaal niet te zijn vandaag. Dat is ze wel, vandaag is anders dan andere dagen. Franka masseert de handen van Teun, daar is normaal geen tijd voor en ze hoeft het niet te doen.

Het is rustig in het ziekenhuis. Eerder vertrok een flink deel van het personeel vanuit het St. Antonius in Nieuwegein richting Utrecht om een vuist te maken voor een betere cao in de zorg. Leuzen paraat en spandoeken beschilderd.

Monsteroperatie

Het is een monsteroperatie. Voordat het werk kon worden ‘neergelegd’ moest een enorm draaiboek worden aangeleverd en goedgekeurd door juristen. De veiligheid van patiënten mag niet in gevaar komen en op calamiteiten moet kunnen worden geacteerd. „Ik heb er slapeloze nachten van gehad”, verzucht Lindsey Theunissen (29) van het actiecomité in Nieuwegein, maar het is hen gelukt. Het slaagde zelfs bij 83 ziekenhuizen, gerust een megaprestatie.

Het werk helemaal neerleggen is in de ziekenhuizen onmogelijk, daarvan zijn te veel patiënten afhankelijk. Daarom wordt solidariteit ook op andere manieren getoond. Operatieassistenten van de O.K. staan paraat, maar verzorgen tussendoor een snelcursus hechten voor geïnteresseerden. Handig, dan kunnen we het zelf wanneer de tekorten in de ziekenhuizen verder oplopen. Ook reanimeren valt vandaag te leren onder het mom ‘wij hebben hart voor de zaak, maar blaas onze CAO nieuw leven in’.

Ziekenhuisstaking: de woede waar staken geen optie is

Het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein maakt zich sterk voor een betere cao in de zorg. Foto: Tim van der Steen

Bloedserieus

Franka werkt met haar collega’s op de afdeling hematologie, langdurige zorg voor mensen met een bloedaandoening. Mensen zoals Teun. Hij heeft de ziekte van Kahler, beenmergkanker. De afdeling is versierd, er hangen ballonnen, slingers en een spandoek waarop collega’s, patiënten en bezoekers hun steun kunnen betuigen aan de actie. Het oogt vrolijk, hartelijk en gezellig. Uiteindelijk is het bloedserieus, ook op deze afdeling is het menens.

Hier wordt het werk vandaag niet neergelegd, dat gaat niet. Er zijn juist extra mensen aanwezig, op hun vrije dag. Hier laat het personeel zien hoe zij graag voor de patiënten zouden zorgen als de middelen en mensen beschikbaar waren.

Ziekenhuisstaking: de woede waar staken geen optie is

Voor geïnteresseerden werd onder meer een snelcursus hechten georganiseerd. Foto: Tim van der Steen

Dankbaar

Ook Mirjam Tonnaer (35) werkt hier als gespecialiseerd verpleegkundige. „Soms is het een drukke dag”, legt ze uit. „Dan moet alles snel-snel. Dan zie ik een patiënt die er echt doorheen zit, die er duidelijk behoefte aan heeft dan iemand even te tijd voor hem neemt. Als ik dan aangeef dat ik zo even bij hem kom zitten en diegene zegt: joh, je hebt het al zo druk, dan breekt mijn hart. Daar moeten mensen die zo ziek zijn helemaal niet mee bezig zijn.”

Vandaag hoeft dat even niet, nu zijn de nodige handen aanwezig. Er gebeuren meer dingen waar normaal geen tijd voor is. In een spelletjeskamer staan artsen te sjoelen met patiënten en op de afdeling wordt livemuziek gespeeld. Teun geniet zichtbaar van de extra zorg, „dit is toch geweldig”, hij en zijn vrouw stralen van dankbaarheid. „De mensen hier doen zo ontzettend hun best.”

Ziekenhuisstaking: de woede waar staken geen optie is

Het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein maakt zich sterk voor een betere cao in de zorg. Foto: Tim van der Steen

Zonder personeel geen zorg

Maar om die zorg te blijven leveren moet er nu wel iets gebeuren, de rek is er volkomen uit. „Met de onregelmatige uren en het loon dat we krijgen zijn hobby’s niet eens een optie”, verklaart Mirjam. De dankbaarheid van patiënten zoals Teun houdt haar op de been maar met de kennis van nu zou ze het beroep niet hebben gekozen.

Dat horen we vandaag vaker en het blijkt ook een groot probleem: in de zorg is een schrijnend tekort aan vers bloed. Het vak is niet aantrekkelijk en door de hoge werkdruk vallen veel zorgverleners om. Daar moet verandering in komen anders trekken de patiënten uiteindelijk aan het kortste eind, zonder personeel immers geen zorg.

Ziekenhuisstaking: de woede waar staken geen optie is

Ziekenhuispersoneel op het Jaarbeursplein tijdens de landelijke ziekenhuisstaking. ANP - Koen van Weel

Witte woede

„Als er nu niet wordt geluisterd, volgen er nieuwe acties", zegt dialyseverpleegkundige Sylvia de Graaff (44) verbeten. Die worden uiteindelijk alleen maar grimmiger. Wordt er lang genoeg gewacht, dan haalt men een nieuwe Witte Woede op de hals. Tijdens die acties, nu dertig jaar geleden, liet de sector haar spierballen zien. Een Kamerlid werd een dag lang gefixeerd en kruispunten werden bezet met ziekenhuisbedden.

Toen de acties ook de instellingen binnendrongen waren politici en werkgevers geschokt: patiënten kwamen in gevaar, nu was het niet meer leuk. Op spandoeken tijdens de recente acties was de leus opnieuw te lezen. „Ik heb mensen al horen zeggen: wat als we het werk eens écht neerleggen”, besluit Sylvia. „Dan zullen ze zien hoeveel macht we hebben.”

Ziekenhuisstaking: de woede waar staken geen optie is

Ad Melkert, NVZ-voorzitter in gesprek met ziekenhuispersoneel op het Jaarbeursplein tijdens de landelijke ziekenhuisstaking. ANP - Koen van Weel

Prima, maar…

Honderden ’ziekenhuisstakers’ kwamen woensdag op de centrale bijeenkomst in Utrecht af. Namens alle ziekenhuizen voerden zij actie voor een cao met 5 procent meer loon en goede afspraken over werkdruk. Voorzitter Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, is hun ’tegenstander’ die een nieuwe cao al maanden tegenhoudt. Melkert kwam woensdag wel naar het Jaarbeursplein, waar hij vooral met gejoel en boegeroep werd ontvangen. ’5 procent, 5 procent’ werd steeds luider gescandeerd. Melkert meldde die 5 procent prima te vinden, maar dat het wel ergens van betaald moet worden. De voorzitter zegde toe weer aan de cao-onderhandelingstafel te komen zitten. Dat is voor de stakers in ieder geval ’iets’, want het overleg zit sinds juni muurvast.


Twitter start samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Twitter start samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Dit moet het eenvoudiger maken om hulp te vinden voor mensen die dit nodig hebben. /ANP

Foto van 'Metro'

17 MIN

Twitter start een samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie om geestelijke gezondheidszorg in Nederland te ondersteunen. Dit moet het eenvoudiger maken om online hulpmiddelen te vinden voor mensen die hulp nodig hebben. 

Zoek je vanaf nu op Twitter naar termen die een link hebben met zelfmoord of zelfverwonding? Dan krijg je als eerste zoekresultaat een aansporing om hulp te zoeken. Deze melding bevat de contactgegevens van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Dit is een hulplijn waar mensen terecht kunnen voor ondersteuning.

Benodigde ondersteuning


ING gaat 150 servicepunten in winkels sluiten

ING gaat 150 servicepunten in winkels sluiten

Waar het servicepunt verdwijnt, komt op de meeste plekken een geldautomaat. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

ING gaat het aantal servicepunten volgend jaar sterk verminderen. Van de 380 punten, sluiten er 150 in winkels als Bruna en Primera. 

Waar het servicepunt verdwijnt, komt op de meeste plekken een geldautomaat.

Nieuwe formule


Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

GISTEREN

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met het Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Sluiten we 2019 af met Bohemian Rhapsody? Top 2000 zaterdag bekend

Sluiten we 2019 af met Bohemian Rhapsody? Top 2000 zaterdag bekend

Jan-Willem Roodbeen mag op Eerste Kerstdag aftrappen om 08.00 uur met de nummer 2000. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Sluiten we het jaar wederom af met de welbekende 'Bohemian Rhapsody'? Of wordt het een ander nummer? Aan het einde van de middag wordt het bekendgemaakt. 

Het top 2000 Café opent zaterdag de deuren voor de onthulling van de hoogst genoteerde platen in de top 2000 van dit jaar. NPO Radio 2 maakt tijdens de eerste radio-uitzending van dit jaar vanuit het café bekend of we 31 december voor de zeventiende keer afsluiten met Queens 'Bohemian Rhapsody'.

Stemfinaledag


Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

In samenwerking met Jimmy Choo

5 DEC 2019

Wil je als man met een lekker geurtje de feestdagen in? Of wil je je man of vriend juist verrassen met een heerlijke parfum?

Jimmy Choo en Metro geven 5 flesjes met de nieuwste geur van Jimmy Choo weg. Speciaal voor de feestdagen natuurlijk! Je kunt tot en met woensdag 11 december meedoen en maakt zo kans op deze uiterst gebalanceerde mannengeur.


Hoera! Prinses Amalia wordt vandaag 16 jaar
Likeability of5

Hoera! Prinses Amalia is vandaag 16 jaar

Foto van prinses Amalia ter ere van haar verjaardag. /Rijksvoorlichtingsdienst - Z.M. de Koning

Foto van 'Metro'

2 UUR

Kroonprinses Amalia is zaterdag jarig en mag zestien kaarsjes uitblazen. Reden voor een mooi feestje dus. 

Ter gelegenheid van haar zestiende verjaardag heeft koning Willem-Alexander een foto van zijn oudste dochter gemaakt. De Rijksvoorlichtingsdienst bracht de nieuwe foto zaterdag naar buiten waarop prinses Amalia te zien is in de achtertuin van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Daar is het gezin dit jaar heen verhuisd.

Geen groot feest


likedislike
user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?
Likeability of3

Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een eigen auto aanschaffen betekent twee dingen: je moet het aankoopbedrag kunnen veroorloven en incidentele, mogelijk hoge onderhoudskosten kunnen opbrengen. Bij private lease gaat het helemaal anders.

In deze tijd waarin steeds meer mensen als zelfstandige aan het werk zijn, kunnen dit soort zaken een obstakel vormen in de keuze om een auto te nemen. Dit terwijl men wel met zekerheid kan zeggen dat het inkomen kan voorzien in een dergelijke vaste kostenpost. Hier is tegenwoordig een interessante oplossing voor: private lease. Maar wat is private lease nu precies?

Niet veel spaargeld nodig


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet
Likeability of3

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet

Minister Carola Schouten tijdens een gesprek over de spoedwet voor de aanpak van de stikstofproblematiek. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een deel van de Eerste Kamer zegt meer tijd nodig te hebben om zich goed te kunnen buigen over de spoedwet van het kabinet over het stikstofprobleem.

Ingewijden bevestigen na berichtgeving door de NOS dat vooral de oppositie zegt meer tijd nodig te hebben.

Gezichtsverlies


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

5 DEC 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Ook moest Facebook aan De Mol vertellen wie er achter de advertenties zitten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Facebook gaat in beroep tegen een vonnis over nepadvertenties voor bitcoinproducten. Het platform kreeg van een rechter in Amsterdam de opdracht om zulke reclames te weren wanneer mediatycoon John de Mol erin voorkomt.

Ook moest Facebook aan hem vertellen wie er achter de advertenties zitten.

Nepreclames


Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz
Likeability of3

Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz

Bondskanselier Angela Merkel voor de ingang van concentratiekamp Birkenau. /AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag in een toespraak in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau zich te schamen voor de gruweldaden die de nazi's daar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben begaan.

De misdaden overschrijden volgens Merkel alle grenzen. „Ik schaam mij diep. Het moet duidelijk zijn dat Duitsland als dader als enige verantwoordelijk is voor de misdaden. Dat zijn wij verschuldigd aan de slachtoffers. De verantwoordelijkheid voor de daden is onderdeel van de nationale identiteit", aldus Merkel.

De derde keer


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Gespannen Duindorp wacht op Remkes.

Gespannen Duindorp wacht op Remkes

Gespannen Duindorp wacht op Remkes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Richard de Mos, voorman van Groep de Mos/Hart voor Den Haag loopt vrijdagochtend door een druilerig en koud Duindorp.

Hij heeft veel steun in de wijk waar onruststokers de afgelopen week vernielingen aanrichtten na het besluit van interim-burgemeester Johan Remkes dat de vreugdevuren dit jaar niet doorgaan, omdat de vergunningen niet rondkwamen. De wijk houdt de adem in; niemand weet hoe het vanaf nu verder moet en gaat tot na de jaarwisseling.

Niet maar een fikkie


 Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct.

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een hartinfarct loopt steeds minder vaak fataal af. Volgens cijfers die de Hartstichting heeft gepubliceerd, is de sterfte door acute hartinfarcten sinds 1980 bij mannen met 89 procent gedaald en bij vrouwen met 86 procent.

Dat is volgens de stichting vooral te danken aan snellere hulpverlening en verbeterde behandelingen, zoals dotteren. Volgens CBS-cijfers overlijdt wel nog steeds ongeveer een op de vier mensen aan hart- en vaatziekten.

Bloeddruk meten


Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Stadsgezicht van Rotterdam na de bekendmaking van de gaststad van het Songfestival 2020. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De gemeente Rotterdam stelt 8500 kaarten voor het Eurovisiesongfestival beschikbaar aan inwoners met een smalle beurs.

Zij kunnen van 11 december tot en met 7 januari meedoen aan een actie waarbij ze tickets voor de repetitie- en finaleshows kunnen winnen.

Voor het eerst


Greta Thunberg arriveert in Madrid.

Greta Thunberg 'sluipt' Madrid binnen

Greta Thunberg arriveert in Madrid. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg arriveerde vrijdag per trein in Madrid. „Ik wist vanochtend Madrid binnen te sluipen. Ik denk niet dat iemand me zag", grapte de tiener op Twitter.

Op Twitter deelde ze een filmpje van de horde cameramensen die op haar neerdaalde bij het verlaten van de trein in het hoofdstedelijke station Chamartín. Thunberg doet vrijdag mee aan protesten in de Spaanse hoofdstad. Daar wordt een grote internationale klimaattop gehouden.


Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Duncan Laurence tijdens zijn show op Pinkpop. /ANP - Marcel van Hoorn

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Donderdag om 12.00 uur start de kaartverkoop voor het Eurovisie Songfestival. Voor die-hard fans bereikt de spanning daarmee nu al het kookpunt, want kaartjes zijn schaars en razend populair.

Met de verlossende douze pointes afgelopen jaar was het voor Mees (14) uit Bergen op Zoom direct duidelijk; als het liedjesfestijn in de Lage Landen neerdaalt, moet hij erbij zijn. Al het verdiende geld van zijn krantenwijk verdween in de spaarpot. Nu heeft de organisatie ook de meeste prijzen bekend gemaakt. „Die vielen mij alles mee, ik had eerder vierhonderd euro verwacht.”

Lachend waard


Likeability of5

Nederlanders gaan vaakst naar tandarts (gebitjes nemen wel sterk af)

Nederlanders gaan vaak naar de tandarts, de gebitjes nemen sterk af / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Nederlanders gaan het meest naar de tandarts van alle Europeanen. Logisch ook wel, „dat komt van vroeger toen we nog heel braaf luisterden naar de dominee, dokter en tandarts.”

Een Nederlander gaat gemiddeld 2, 8 keer per jaar naar de tandarts, een Spanjaard 1,4 en een Cyprioot laat zich slechts 0, 1 keer per twaalf maanden in zijn mond kijken, blijkt uit cijfers van Eurostat. Enorme onderlinge verschillen, maar echt als een verrassing komt dit niet voor Nederlandse tandartsen.

Twee keer per jaar


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Een tijger gevangengenomen in Sumatra.

Tijger doodt koffieboer in Indonesië

Een tijger gevangengenomen in Sumatra. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een tijger heeft een koffieboer gedood op het Indonesische eiland Sumatra bij de stad Pagar Alam. Het lichaam van de boer werd gevonden op zijn plantage. Niet ver daarvandaan is een tijger gezien.

De man was al een aantal dagen niet thuisgekomen, maar zijn familie ging er in eerste instantie vanuit dat hij in zijn hut op de koffieplantage verbleef. Uiteindelijk begonnen ze zich toch zorgen te maken en schakelden ze de politie in.

Vijf mensen aangevallen


Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen.

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat 17-jarige jongeren inzetten als testkopers van rookwaren.

Zij gaan proberen bij supermarkten, tankstations, tabaksspeciaalzaken, horecabedrijven en kleinere verkooppunten (kiosken, belwinkels en avondwinkels) tabaksproducten te kopen.

Boete