Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 21 nov 2019 / 22:25 uur

Zeldzaam Marvel-album levert meer dan een miljoen op

Een liefhebber met een goedgevulde portemonnee heeft op een veiling in het Amerikaanse Dallas maar liefst 1,26 miljoen dollar (omgerekend 1,14 miljoen euro) neergeteld voor een Marvel-stripboek.

Het gaat om een exemplaar van het eerste stripverhaal uit 1939 dat de uitgeverij die bekendstaat om zijn iconische superhelden uitbracht.

Het album zoals hij op de site van de veiling stond /HERITAGE AUCTIONS

Van Toorts naar Thor

Het peperdure stripalbum luistert naar de titel Big Bang en lag in de schappen als Marvel Comics No. 1. Destijds stond de uitgever nog bekend als Timely, de voorganger van Marvel Comics. In het 80-jarige stripboek worden helden zoals De Toorts, Ka-Zar en Prins Namor geïntroduceerd. Hoewel het tegenwoordig personages als Thor, Deadpool, Captain America en Iron Man zijn die de klok slaan, volgden de fans van destijds de verhalen van deze personages die in de begindagen van de Marvel-strips erg populair waren.

„Het is een historisch exemplaar van een historisch stripalbum”, vertelt vice-directeur Ed Jaster van de Texaanse veiling in een verklaring. „Dit is zonder twijfel de grootvader van alle Marvel-strips die hierna zijn verschenen. Zonder deze eerste uitgave zouden de personages en verhalen waar nu miljoenen mensen van genieten in stripverhalen, televisieseries en speelfilms nooit bestaan hebben.”

Dit specifieke exemplaar wordt door kenners gezien als uniek in zijn soort. Ondanks het feit dat het stripalbum tachtig jaar oud is, is hij nog altijd in uitstekende conditie. Dit is behoorlijk zeldzaam aangezien dusdanige albums niet bepaald gemaakt zijn van materiaal dat de tand des tijds goed weet te doorstaan.

Marvelfans zijn er over de hele wereld tegenwoordig /ANP

Van 10 cent naar 1,14 miljoen

Het miljoenenbedrag waarvoor het stripboek geveild is, is nauwelijks voor te stellen als je bedenkt het tachtig jaar geleden voor een schamele 10 cent in de schappen lag. Dit exemplaar werd gekocht door een postbode uit Pennsylvania die er na aanschaf niet al te veel in gelezen heeft. Deze tien cent komt tachtig jaar later vanwege inflatie ongeveer overeen met 1,84 dollar (1,66 euro).

Timely werd opgericht in 1939 door Martin Goodman. In 1961 veranderde de Amerikaanse uitgever van naam vanwege het succes van de Marvel-reeks in Marvel-comics. Het bedrijf werd in 2009 voor miljarden overgenomen door Disney die de verhalen sindsdien als welkome inspiratiebron gebruikt voor bioscoopfilms en televisieseries.

Deze eerste uitgave van Marvel is overigens niet het duurste stripboek ooit. Een zeldzaam Spiderman-album, ook uitgegeven door Marvel, leverde in 2014 een bedrag van 2,9 miljoen euro op via eBay.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zeldzaam Marvel-album levert meer dan een miljoen op
Sluiten