Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 nov 2019 / 10:29 uur

Woningnood in Oost-Nederland door Randstedeling

In het oosten van het land dreigt een grote woningnood te ontstaan, en dat komt doordat steeds meer inwoners uit de Randstad naar het oosten van Nederland willen verhuizen.

In de komende vijf jaar zijn er zeker 75.000 nieuwe huizen nodig in Gelderland en Overijssel. Daarvan zullen er meer dan 60.000 ingenomen worden door mensen die uit de Randstad komen. Dat zeggen de Oost-Nederlandse provinciebesturen, die minister Stientje van Veldhoven van Binnenlandse Zaken maandag om geld vragen.

Deal

Gelderland en Overijssel willen met haar een woondeal sluiten, zoals ook is gebeurd met Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Groningen. De twee provincies zetten zelf ruim 100 miljoen euro in om de woningbouw te versnellen.

In Arnhem, Ede en Nijmegen is de situatie nijpend, laten de provincies weten. In Nijmegen neemt het woningtekort zelfs het meest toe van heel Nederland. De verstedelijking veroorzaakt ook ernstige bereikbaarheidsproblemen en er is veel geld nodig om weg- en spoorverbindingen te verbeteren.

Vooral gezinnen en ouderen uit het randstedelijke gebied trekken naar het oosten, blijkt uit onderzoek. Jongeren uit Oost-Nederland verhuizen vaak juist in omgekeerde richting, maar die laten geen huis achter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Woningnood in Oost-Nederland door Randstedeling
Sluiten