Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 10 nov 2019 / 13:11 uur

Wilders bedenkt noodwet stikstof

PVV-leider Geert Wilders komt met een noodwet die zes maanden moet regelen dat projecten op het gebied van woningbouw, infrastructuur en landbouw kunnen doorgaan, ongeacht de stikstofuitstoot die ermee gepaard gaat. 

De noodwet om de stikstofregels te omzeilen moet een halfjaar gaan gelden voor deze sectoren. In deze periode „kan het kabinet in relatieve rust naar een definitieve oplossing zoeken", aldus Wilders.

Dringend openbaar belang

De partij wil onder andere elke woonwijk, snelweg of stal in aanbouw van ‘dringend openbaar belang’ laten verklaren, met uitzondering van megastallen. Het voorstel biedt ook de mogelijkheid voor boeren om ongebruikte bouwcapaciteit waarvoor eerder al een vergunning is verleend, over te dragen aan andere bedrijven. Vergunningsaanvragen die nog niet afgerond zijn, zouden dan ook vlotgetrokken kunnen worden.

Stilliggende projecten

Door een uitspraak van de Raad van State eind mei liggen duizenden projecten stil. De hoogste bestuursrechter haalde een streep door de manier waarop de overheid vergunningen verleende, zonder dat vooraf harde afspraken op papier stonden over hoe extra uitstoot van stikstof zou worden gecompenseerd.

In Den Haag wordt al maanden overlegd over oplossingen waarbij de natuur wél voldoende wordt beschermd, maar ook boeren en bouwbedrijven door kunnen met hun werk. Het kabinet komt naar verwachting komende week met concrete maatregelen.

Pijnlijke ingrepen

De PVV wil met de tijdelijke noodwet juist pijnlijke ingrepen voorkomen. „Met deze wet kunnen boeren boeren en bouwers bouwen, zonder dat de maximumsnelheid hoeft te worden verlaagd of andere pijnlijke maatregelen hoeven te worden genomen. En zo hoeft de premier niet nog meer verkiezingsbeloftes te breken", zegt Wilders in De Telegraaf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Wilders bedenkt noodwet stikstof
Sluiten