Metro
Metro Nieuws 19 nov 2019 / 10:04 uur

Vrouwen verdienen jaarlijks gemiddeld 5.000 euro minder dan mannen

Werkende Nederlandse vrouwen verdienen gemiddeld 33.750 euro per jaar. Dat is ruim 5.000 euro minder dan hun mannelijke collega’s. 

Hoe hoger de opleiding, hoe groter het onderlinge verschil. Zo blijkt binnen de juridische sector en financiële instellingen de loonkloof het grootst. Het salarisverschil ten opzichte van mannen kan voor Nederlandse vrouwen met een wo-diploma zelfs oplopen tot 12.000 euro. Bij een hbo-diploma is dat ruim 8.000 euro. Dit volgt uit het tweejaarlijkse Nationaal Salarisonderzoek van Intermediair en Nyenrode Business University.

Personeelstekorten

Het is verontrustend om te zien dat de loonkloof bij vrouwen onder de 36 jaar zelfs groter lijkt te worden. Vrouwen onder de 36 verdienen 6,6 procent minder dan mannen. Twee jaar geleden was dit nog 4,9 procent. Boven de 36 is het verschil 8,9 procent, ongeveer vergelijkbaar met twee jaar geleden. Er is met een reden een grens getrokken bij de leeftijd van 36 jaar omdat vrouwen er rond die leeftijd vaak tussenuit zijn vanwege een zwangerschap.

Hoewel verschillende sectoren te kampen hebben met personeelstekorten en dit vaak een positieve ontwikkeling heeft op het salarisperspectief van sollicitanten, is dit niet terug te zien bij vrouwen. „Zij krijgen nog altijd minder betaald. Puur het feit dat je een vrouw bent, zorgt er al voor dat je minder verdient. Om goede vrouwelijke werknemers aan je bedrijf te binden, zijn ongelijke lonen iets wat een werkgever zich vandaag de dag niet meer kan én mag permitteren”, zegt Olga Kleinlooh, marketeer van Intermediair.

Gratis werken

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen weliswaar gemiddeld een contract hebben voor een 32-urige werkweek, maar dat zij in de praktijk gemiddeld zo’n 2 uur per week meer werken. Op jaarbasis komt dit uit op 88 uur, wat betekent dat vrouwen in totaal bijna 3 weken ‘gratis’ werken. Bij mannen is het aantal contracturen en daadwerkelijk gewerkte uren gelijk.

Ook wordt duidelijk dat een flink aantal werkenden een voorkeur heeft voor een mannelijk leidinggevende. Om meer vrouwen aan de top te krijgen, en meer gelijkwaardigheid te creëren, moeten organisaties meer vrouwen in het middenmanagement aanstellen. Het onderzoek laat zien dat bij Nederlanders die momenteel een vrouwelijke leidinggevende hebben, de voorkeur voor een vrouwelijke manager ook toeneemt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouwen verdienen jaarlijks gemiddeld 5.000 euro minder dan mannen
Sluiten