Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 11 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Voorstanders traditionele Piet komen met eigen Sinterklaas-serie

Naast het Sinterklaasjournaal is er een nieuwe Sinterklaas-serie op YouTube te zien. Zónder roetveegpieten en mét Zwarte Pieten. 

„Zwarte Piet hoort zwart te zijn”, laat woordvoerder Andy van Veen, van Stichting De Nationale Sint, weten aan het NOS Radio 1 Journaal. „Veel mensen in Nederland delen die mening en wij willen een alternatief bieden.”

Maandag start het Sinterklaasjournaal op tv. De stichting start maandag een eigen journaal op YouTube, bevestigt Van Veen aan Metro. De NTR maakte eerder al bekend dat er dit jaar bij de intocht en het Sinterklaasjournaal alleen maar roetveegpieten zullen zijn. In voorgaande jaren maakte Zwarte Piet hier al steeds minder vaak een verschijning.

Onherkenbaar

In de serie De Staff van Sinterklaas zal Zwarte Piet te zien zijn. „Zonder overdreven rode lippen of oorbellen. De damespieten hebben een mooie bob-lijn. En Piet is zelfstandig en doet waar hij zelf zin in heeft.” De stichting wil een „feest vieren met de traditionele Piet” en neemt het heft in eigen handen.

Als reden daarvoor noemt woordvoerder Van Veen dat piet onherkenbaar moet zijn, en dat die onherkenbaarheid in het geding komt met de roetveegpiet. „Op tv zullen kinderen de acteurs niet herkennen, maar bij de intocht van het dorp zien ze misschien toch plots de buurman als piet lopen."

Naast de YouTube-serie wil de stichting eigenlijk nog een stapje verder gaan. „Volgend jaar willen we een nationale intocht als alternatief voor de andere intocht. Het liefste op tv, maar in ieder geval op YouTube", vertelt Van Veen. En – je raadt het al – in die intocht lopen dan Zwarte Pieten mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.