Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 nov 2019 / 07:58 uur

Voorspelde sterrenregen slecht te zien

Zat je er helemaal klaar voor om 5.50 uur? De kans is groot dat je weinig hebt kunnen zien van de spectaculaire vallende sterren die verwacht werden.

In grote delen van het land was het donderdagnacht namelijk bewolkt, waardoor de honderd tot tweehonderd vallende sterren niet goed te zien waren. In het zuiden van het land was het mogelijk een glimp van de sterrenregen op te vangen, omdat de kans op opklaringen daar het grootst was.

Koud

Wie toch een kansje wilde wagen, moest ook rekening houden met de kou. Het was tussen de 3 en 6 graden afgelopen nacht, en de gevoelstemperatuur lag nog lager.

Tussen 5.20 uur en 6.20 uur gaat de aarde door een wolk van gruis met de naam Alpha Monocerotiden. De stukjes ruimtepuin (meteoroïden) lichten op als ze de dampkring binnendringen. Ze hebben een snelheid van 200.000 kilometer per uur en door de hoge snelheid wordt het pad elektrisch geladen. Door ons wordt dat gezien als een vallende ster.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voorspelde sterrenregen slecht te zien
Sluiten