Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Verjaardag Gele Hesjes: rellen en honderd arrestaties

De eerste verjaardag van de ‘Gele Hesjes’ is in Parijs uitgedraaid op rellen. In de Franse hoofdstad zijn tot het einde van de middag meer dan honderd mensen opgepakt voor de ongeregeldheden.

Deelnemers, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto’s en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie.

Porte de Champerret

Eerder sloeg de vlam in de pan op de Porte de Champerret. De politie greep meerdere keren in met waterkanonnen en traangas. Ook in andere steden waren botsingen tussen demonstranten en de oproerpolitie.

De autoriteiten hadden vooraf al demonstraties verboden bij toeristische trekpleisters als de Eiffeltoren of de Arc de Triomphe, die tijdens een eerdere betoging van de beweging werd beschadigd. Uit voorzorg bleven twintig metrostations gesloten.

Protestbeweging

De protestbeweging begon uit onvrede van plattelandsbewoners over stijgende brandstofaccijnzen en duur levensonderhoud. In de loop van het afgelopen jaar werd het een breder protest tegen president Emmanuel Macron en de gevolgen van economische hervormingen die hij wil doorvoeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verjaardag Gele Hesjes: rellen en honderd arrestaties
Sluiten