Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Verdachte insulinemoorden had fantasie om dokter te worden

Het proces tegen de 23-jarige leerlingverpleeger Rahiied A. is maandag begonnen in de rechtbank van Rotterdam. A. wordt ervan verdacht dat hij in zijn rol als verpleegkundige in meerdere verzorgingstehuizen moedwillig een overdosis insuline toediende.

Hij heeft de fatale injectie op drie bewoners van de senioreninstellingen bekend aan de politie. Het is nooit zijn intentie geweest om de slachtoffers om te brengen. Sterker nog; hij wilde ze juist ‘redden’ omdat hij al zijn hele leven droomt om als dokter levens te redden.

Rahiied A. liep stage bij de zorginstelling /ANP

Playmobil-poppetje

De rechtbankvoorzitter legde hem tijdens de eerste dag van het proces uitgebreide verklaringen en psychiatrisch rapporten voor. Dit moest de verdachte manen tot antwoord. Praten heeft hij echter niet gedaan tijdens de zitting. Het enige wat bewoog waren zijn trillende of draaiende benen en voeten. Hij had een playmobil-poppetje voor zich op tafel gelegd, kneep in een stressbal en bleef de rechters aanstaren.

De rechter stelde dat A. als derdejaarsstudent wel degelijk wist dat onnodig toegediende insuline dodelijk kan zijn. De politie heeft de aantekeningen gevonden die A. ervan maakte. Zijn opleiding verliep niet goed. Drie stages werden voortijdig afgebroken, onder meer nadat hij geld had gestolen. Toch kon hij in vier instellingen invallen en was hij door enkele certificaten bevoegd te injecteren.

Zijn bewering destijds dat hij uit was op complimentjes van collega’s als hij goed zou ingrijpen na een onwelwording, riep bij de rechters vragen op. Hij nam namelijk géén maatregelen toen de twee slachtoffers die maandag tijdens de zitting aan de orde kwamen, in levensgevaar kwamen. Bij zijn laatste slachtoffer begon hij uit zichzelf al snel over stervensbegeleiding.

De Riederborgh deed de eerste melding van de situatie /ANP

Overlevende

Deze 100-jarige vrouw in t Huys te Hoecke in Puttershoek werd twee keer ernstig ziek door meerdere insuline-injecties die A. haar binnen enkele dagen gaf, maar ze overleefde het. Omdat A. nauw betrokken was bij haar verzorging en zijn handelen twijfels opriep, werd hij op non-actief gezet. Daarna ging het balletje rollen. Tijdens het onderzoek dat volgde, kwamen meerdere verdachte situaties naar boven op plekken waar A. had gewerkt. Forensisch onderzoekers hebben voor bewijs het lichaam van een overleden client moeten opgraven.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem naast de vier moorden ook van acht pogingen tot moord, op zeven personen. Op één na allen vrouwen. Ook zou hij insulinepennen hebben gestolen en een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) hebben vervalst.

De tientallen familieleden van slachtoffers waren maandag teleurgesteld. Ze denken dat hij niet wíl verklaren en acteert, zei hun raadsman Frank Hamers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.