Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Venetië maakt zich op voor derde golf

Zoals voorzien is de oude binnenstad van Venetië zondag voor de derde keer in een week tijd overstroomd. Het waterpeil steeg tijdens hoogwater tot zo’n 1,50 meter, waardoor opnieuw 70 procent van de stad blank kwam te staan, maakte burgemeester Luigi Brugnaro bekend. Op beroemde plaatsen als het San Marcoplein, dat op het laagste punt van de stad ligt, staat een enorme laag water.

Het plein is gesloten, net als musea in de historische Italiaanse stad, die tot het beschermde Unesco-werelderfgoed hoort. Ook het verkeer ligt grotendeels plat. Brugnaro riep iedereen op voorzichtig te zijn, maar zei dat de situatie wel onder controle is.

Klimaatverandering

De burgemeester legt een direct verband met klimaatverandering, aangezien door de opwarming de zeespiegel stijgt, met ernstige gevolgen voor Venetië en andere kustplaatsen. Brugnaro wil in zijn stad een internationaal centrum voor klimaatonderzoek oprichten. „Ik wil een oproep doen aan de wetenschappers: kom hier naartoe", zei hij.

Bij een harde wind wordt een waterhoogte van 160 centimeter verwacht, iets minder dramatisch dan eerder deze week. Dinsdag bereikte het waterpeil in Venetië 187 centimeter, slechts 7 centimeter onder het recordpeil van 1966. De overstromingen hebben al veel schade aangericht aan pleinen, winkels en gebouwen.

Florence en Pisa houden er rekening mee dat de rivier Arno buiten zijn oevers zal treden. Door de hevige regen is het waterpeil sterk gestegen en door stormachtige wind zijn in Rome veel bomen omgewaaid.

Lawinegevaar

In het bergachtige noorden van Italië is de neerslag gevallen in de vorm van sneeuw. In de Dolomietenprovince Zuid-Tirol is daardoor op sommige plaatsen chaos ontstaan. Door de sneeuwmassa is de Brenner-snelweg tussen Brixen en Sterzing geblokkeerd. In het hele gebied geldt de hoogste code voor lawinegevaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.