Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 22 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Teruggekeerde IS-vrouwen in de cel gezet

De twee vrouwen die dinsdag op Schiphol zijn aangehouden na terugkeer uit het strijdgebied van IS in Syrië, zijn in de cel gezet. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt.

Ze zijn voor veertien dagen in bewaring gesteld door de rechter-commissaris in Rotterdam. Het tweetal wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Het gaat om een vrouw van 24 uit Tilburg en een vrouw van 25 uit Apeldoorn, met twee kinderen van 3 en 4 jaar.

Ankara

De 24-jarige vrouw heeft zich eind oktober gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. De andere vrouw is in januari 2018 aangehouden in Turkije. Turkije heeft beiden het land uitgezet. De kinderen zijn overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

De vrouw die zich bij de ambassade meldde, zag daar haar Nederlandse nationaliteit worden ingetrokken. Toch stuurde Turkije haar naar Nederland. Het kabinet betreurt dat Turkije ondanks alle inspanningen alsnog uit eigen beweging tot uitzetting is overgegaan”, aldus de ministeries.

Uitzetten naar Marokko

Na vervolging, berechting en een eventuele celstraf zal Nederland erop inzetten de vrouw uit te zetten naar Marokko, het land waarvan ze nog wel staatsburger is. Een derde vrouw, die zich eind oktober samen met de 25-jarige vrouw meldde en die nog wel de Nederlandse nationaliteit heeft, krijgt momenteel consulaire bijstand. Verwacht wordt dat zij binnenkort naar Nederland wordt uitgezet, in afstemming met de Turkse autoriteiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.