In het nieuws

Swipegym op mediafestival voor pensionado's

(kunst)heupen losgeschud, appvingers gestrekt tijdens Swipe-gym / Nico Alsemgeest

Foto van 'Iris Hermans'

11 NOV 2019

Meer online plezier dankzij dit festival voor ouderen, waar appvingers en swipe-lichamen werden gestrekt en van alles kon worden gevraagd.

Maak een Y met je armen in de lucht en een W (‘schouders laag’), ,,en doe nu of je appels aan het plukken bent.” Olga Commandeur, de vrouw dankzij wie veel ouderen elke ochtend de (kunst)heupen losschudden bij Nederland in Beweging, weet ook op dit Grijs en Wijs Mediafestival de grijze hoofden te enthousiasmeren met haar speciale Swipe-gymsessie. ,,Want als je op je telefoon of tablet bezig bent, zit je helemaal in een verkeerde houding, en dat ga je merken.” Nadat ook de vingers nog even zijn gerekt en gestrekt, loopt de zaal weer leeg. Een man met grijs ringbaardje knakt z’n vingers nog wat na. Nee, echt veel op z’n telefoon zit hij eigenlijk niet, ,,en daarnaast ben ik altijd wel soepel in de vingers geweest.”

Interactief

In het Hilversumse Beeld en Geluid loopt jong en oud op deze regenachtige zaterdag door elkaar. Want behalve Grijs en Wijs waar ouderen middels workshops, rondleidingen en panels in het kader van de Week van de Mediawijsheid dichterbij media komen, is de locatie onlangs uitgeroepen tot ‘leukste uitje’ en maken kinderen selfies met een robot, naast pubers die gematigd verveeld voor interactieve videopalen staan.

Festivalpubliek / Nico Alsemgeest

‘U kunt gefilmd worden!’ staat op een geplastificeerd A4’tje. Cameramannen van Shownieuws en Telegraaf lopen rond en veel senioren proberen naarstig in beeld te komen, het zou tenslotte zo maar de laatste keer kunnen zijn. Natuurlijk bestaan er verschillen tussen oudere en jongere internetgebruikers. Zo noemt de ene groep het nog altijd ‘apenstaartje’ en wordt ‘YouTube’ door senioren op de meest creatieve manieren uitgesproken. Maar toch lijken de festivalgangers met of zonder wandelstok hier wel open te staan voor ‘de nieuwerwetsheid’.

Greet en haar Gezondheidspas

Sam, Joshua en Joyce van het Mediacollege

‘Is er wifi?’ is een van de meest gestelde vragen, weten Sam, Joyce en Joshua. De drie studenten van het Mediacollege lopen als vrijwilligers rond in hun opvallende gele shirts. ,,Maar ook over de tabbladen en helderheid van hun scherm.” Het festival is een laagdrempelige manier om jong en oud te verbinden, beaamt Joyce die later manager van Pinkpop wil worden, maar nu wordt aangetikt door een dame op leeftijd die vraagt waar de volgende spreker is.

Haar ene hand steunt op haar rollator, in de andere heeft ze haar smartphone. Greet Veltman is 90 herfsten jong en verknocht aan die wondere webwereld. ,,Je kunt niet zonder, zeker als je alleen bent, zoals ik.” De Hoornse zet zich in voor de Gezondheidspas, een transparante app waar mensen ‘meer de regie over hun eigen gezondheid krijgen’ en wil naar de bijeenkomst van Petrus, een bekende YouTuber slash online-whizzboy die zijn gouden YouTube-tips verklapt. Ze staat te popelen achter haar rollator, ,,misschien kan ik wel wat miljonairs strikken voor de Gezondheidspas!”

Mary en Greet / Nico Alsemgeest

Computernerd

George -,,zeg maar Sjors”- Molenaar werkt als vrijwilliger bij SeniorWeb waar ouderen met internetvragen, -problemen en zelfs -angst altijd kunnen aankloppen. Of bellen, en daar wordt veel gebruik van gemaakt, weet de gepensioneerde wiskundeleraar die zichzelf een echte computernerd noemt. Hij komt veel bij mensen thuis. Vaak bij vrouwen alleen, maar nee, oneerbare voorstellen heeft hij nog nooit gekregen, lacht hij. Wel een lekker bakkie en een fooitje af en toe, ,,de mensen die het ‘t minst breed hebben hangen, geven het meest.”

Met George van SeniorWeb

Veel vragen over Digi-D passeren de revue, maar ook over hoe je etiketten in Word maakt en hoe een e-reader werkt. Dat ouderen meer ‘uit’ staan dan jongeren, ziet hij ook bij z’n eigen kleinkind dat tijdens gesprekken altijd even op de telefoon kijkt. Ach ja, haalt de sympathieke pensionado z’n schouders op, ,,ik vecht daar niet meer tegen.”

Digidiva

Hier wil Marijke van Helwegen vast iets zeggen over Oefenen.nl / Nico Alsemgeest

Marijke van Helwegen is ambassadeur van Oefenen.nl. Ze neemt dit erebaantje serieus, zo blijkt wel wanneer ze het platform minimaal elf keer noemt tijdens haar verhaal. Tot een half jaar geleden was ze een echte digibeet en deden haar man en management alles voor haar, maar toch wrong dat: ‘wat nou als zij wegvallen?’ Ze heeft geen (klein)kinderen die haar kunnen helpen,  ,,en om ‘daar heb je die ouwe opgespoten taart weer’ in mijn omgeving te voorkomen, heb ik via Oefenen.nl een cursus gedaan en voelde me daarna een stuk onafhankelijker.” De digi-diva heeft ook Instagram, ,,en al meer dan 11.000 volgers, best knap toch?” Als Olga Commandeur haar iets later uitlegt wat de beste ‘swipe-houding’ is, begint Van Helwegen te lachen en gooit haar lijfspreuk er maar weer eens in. ,,Eigenlijk dus gewoon borstjes vooruit, lipjes getuit.”

Week van de Mediawijsheid

Tijdens de Week van de Mediawijsheid worden ruim 200 evenementen georganiseerd die bedoeld zijn om jong en oud te leren over de voor- en nadelen van hun mediagebruik. Dit jaar vinden er veel evenementen plaats die gericht zijn op ouderen en is het thema Aan of Uit. Eerder publiceerde Netwerk Mediawijsheid onderzoek naar het mediagebruik onder ouderen, samen met de Universiteit Twente, het Nationaal Ouderenfonds, Samsung en SeniorWeb. Opvallende uitkomst was dat het deel van de bevolking dat het meest van internetgebruik kan profiteren er op dit moment het minst profijt van heeft. Mary Berkhout-Nio is programmadirecteur Netwerk Mediawijsheid en organisator van het festival. ,,Internet is niet alleen nuttig, ouderen kunnen er ook veel plezier aan beleven. Vaak hebben ze echter koudwatervrees. Daar willen we ze overheen helpen.”

Zelf hoort ze ook bij de doelgroep, ,,Je merkt dat bepaalde dingen langs je heen gaan, online discussies bijvoorbeeld, waardoor onze stem minder wordt gehoord.” Op de vraag of ze met al deze aandacht voor ouderen niet wat laat zijn, antwoordt ze stellig. Absoluut. ,,De omschakeling van offline naar online is ook veel te rigoureus gegaan, waardoor velen het niet als plezierig ervaren, maar iets dat hen wordt opgelegd. Ze schieten dan in de weerstand.” ‘Daar ben ik toch te oud voor’, hoort ze vaak. ‘Probeer het eens’, zou ze willen zeggen of zelfs wel van de daken willen uitroepen, ,,het is zo veel meer fun dan ze zich kunnen voorstellen.” Ze zou iedereen dan ook een duwtje in de rug willen geven, ,,vraag hulp of kijk eens naar een cursus in de bibliotheek, er is altijd iemand in de buurt die je wil helpen.”


'Russische rol bij MH17 steeds duidelijker'

Fred Westerbeke tijdens een persbijeenkomst van het Joint Investigation Team, dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

14 MIN

Er komt een steeds duidelijker beeld van de betrokkenheid van Moskou bij het neerhalen van de MH17. Dat komt onder meer door de tapgesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) donderdag heeft gepubliceerd van Russische separatisten in Oost-Oekraïne. 

Dat zegt Piet Ploeg, die optreedt als woordvoerder van de nabestaanden.

Levering raketten


Netflix en Nickelodeon werken samen voor spin-off Spongebob

Afbeelding ter illustratie. / Screenshot YouTubekanaal Nickelodeon UK

Foto van 'Elselotte Smink'

1 UUR

Zijn jullie er klaar voor kinderen? Nickelodeon en Netflix hebben de handen ineen geslagen voor een exclusieve spin-off van 's werelds meest geliefde spons. 

De seriegiganten hebben voor meerdere jaren een samenwerkingscontract getekend. Nickelodeon gaat naast de spin-off nieuwe films en series maken voor de streamingdienst, op basis van bestaande personages.

Octo Tentakel


Likeability of5

Rapper Waka Flocka bant Nederland om Zwarte Piet

Rapper Juaquin James Malphurs. / Screenshot Instagram @wakaflocka

Foto van 'Metro'

2 UUR

Rapper Waka Flocka Flame is helemaal klaar met Nederland. Hij wil niet meer optreden totdat Zwarte Piet uit het straatbeeld is verdwenen en is afgeschaft. 

In een Instagrampost laat de rapper weten ‘teleurgesteld’ te zijn in Nederland. „Dit doet pijn.”

Niet te geloven


love
user_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

Dagvaardingen om discriminatie bij sintintocht

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het Openbaar Ministerie gaat 23 dagvaardingen versturen aan mensen die zich vorig jaar bij de sinterklaasintocht in Amstelveen schuldig zouden hebben gemaakt aan dreigementen, opruiing of discriminatie via Facebook.

Tijdens de plaatselijke intocht waren via een livestream demonstranten te zien van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Onder die beelden werden veel negatieve reacties geplaatst over de demonstranten en de journaliste die ze plaatste, Clarice Gargard. Die deed daarvan aangifte.

Niet beschermd


Likeability of5

Stervende baas vindt onderdak voor zijn viervoeter en beste vriend

Zino op het station. / Eigen foto

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 10:49

Wanneer een baasje terminaal ziek wordt, is dit voor een hond minstens net zo verdrietig. De situatie uitleggen kan niet, en goed afscheid kunnen nemen is dus belangrijk. 

De Belgische terminaal zieke Peter (55) is dan ook erg blij dat hij aan de Nederlanders Pedro en Kelly een huis heeft gevonden voor één van zijn honden.

'Zino blijft bij ons'


love
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Door politie neergeschoten vrouw (48) overleden aan verwondingen

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:22

De 48-jarige vrouw die woensdag door de politie werd neergeschoten in Alkmaar is aan haar verwondingen overleden. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Agenten zagen zich genoodzaakt de vrouw op de Priemstraat neer te schieten omdat ze de aanwijzingen van de politie niet opvolgde.

Vernielingen


Het wordt een waterkoude Sinterklaasintocht

Handschoenen zijn zaterdag geen overbodige luxe. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:07

Ga je aankomende zaterdag naar de intocht van Sinterklaas? Dan kun je je maar beter warm inpakken. 

Het belooft waterkoud te worden. 's Middags wordt het amper 6 graden bij de landelijke intocht in Apeldoorn. Gelukkig wordt het volgens Weeronline geen volledig verregende dag.

Gevoelstemperatuur lager


Aantal verkeersdoden op kruispunten neemt toe

Fietsers op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:35

Er vallen meer verkeersdoden op kruispunten. Vorig jaar telde de politie maar liefst 172 dodelijke ongevallen.

Dat zijn er 25 meer dan in 2016 en 15 meer dan in 2017. Daarnaast waren er de afgelopen drie jaar bijna 16.000 ongelukken op kruispunten, waarbij mensen gewond raakten. Dat gold vooral voor fietsers.

Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op basis van gegevens van politie en Rijkswaterstaat over ruim 250.000 ongelukken in de afgelopen drie jaar. Meer dan 60.000 daarvan vonden plaats op kruispunten. 476 van die ongevallen bleken fataal.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt verschil’

‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt het verschil’

Melissa Drost bezocht Myanmarezen in hun school. In eigen land was les krijgen voor de kinderen onmogelijk geweest.

In samenwerking met de Nacht van de Vluchteling

VANDAAG, 07:15

Als nieuw gezicht van de Nacht van de Vluchteling bezocht actrice Melissa Drost in Thailand deze week vluchtelingen uit Myanmar.

„Ik zou het elke deelnemer aan de Nacht van de Vluchteling gunnen om met eigen ogen te zien wat je met het inzamelen van geld voor vluchtelingen betekent.” Melissa Drost, net uit het vliegtuig, is er op Schiphol nog vol van. De actrice (nu Sjors in Goede, Tijden Slechte Tijden en eerder Soldaat van Oranje) werd deze week gepresenteerd als het nieuwe gezicht van de Nacht van de Vluchteling. Samen met organisator Stichting Vluchteling zet Melissa, die ‘de Nacht tweemaal als deelneemster volbracht, zich in voor mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog en conflict. Tijdens de elfde editie van de Nacht van de Vluchteling (zie onderaan) wordt al wandelend in het holst van de nacht geld opgehaald voor noodhulp.

‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt verschil’

Wereld diabetes dag: misverstand van zaken en doorbraken

Wereld Diabetesdag: misverstand van zaken en doorbraken

Er worden stappen gezet, maar qua begrip over diabetes valt er nog veel te winnen. Foto: Getty

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:57

Donderdag 14 november is het Wereld Diabetesdag. In het leven geroepen in 1991 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Diabetes Federatie want de situatie rond de ziekte was alarmerend, hoe hangt die vlag er nu bij?

Mogelijk vaccineren we onze baby’s over tien jaar tegen suikerziekte, vooralsnog is diabetes type 1 nog steeds dodelijk als je even niet oplet. De wetenschap is ver gevorderd in de afgelopen vijftig jaar maar we zijn er nog lang niet.

Complicaties


Facebook verwijderde miljoenen berichten.

Facebook verwijderde miljoenen berichten

Facebook verwijderde miljoenen berichten. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Facebook heeft de voorbije maanden tientallen miljoenen berichten van zijn platforms verwijderd. In de berichten was sprake van schending van de voorwaarden.

Het ging dan om zaken als kinderporno, verkoop van drugs en terrorisme. Ook werden 1,7 miljard nepaccounts verwijderd.

Facebook kwam woensdag, zoals iedere zes maanden, met het rapport naar buiten. Voor het eerst werden data over Instagram los gemeld. Facebook, dat de laatste tijd nogal onder vuur kwam te liggen vanwege het schenden van privacyregels, wordt volgens topman Mark Zuckerberg onterecht bekritiseerd omdat het de aantallen van de verwijderde berichten openbaart.


Afzettingen na een inval door politie bij het woonwagenkamp aan de Osse Hoogheuvelstraat.
Likeability of5

Politie vindt wapens en drugs in woonwagenkamp

Afzettingen na een inval door politie bij het woonwagenkamp aan de Osse Hoogheuvelstraat. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een woonwagenkamp en andere plekken in en rondom het Brabantse Oss heeft de politie woensdag automatische vuurwapens, harddrugs, geld en mogelijke explosieven gevonden. 

De actie gericht op een crimineel familienetwerk onder de naam Operatie Alfa is voor de rest van de dag opgeschort en gaat donderdag verder. Het kamp wordt bewaakt, de bewoners zijn elders ondergebracht.

Criminele organisatie


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Het kabinet presenteert stikstofmaatregelen.
Likeability of5

Minder beschermde natuur ineens toch optie

Het kabinet presenteert stikstofmaatregelen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het verminderen van het aantal beschermde natuurgebieden in Nederland is geen optie. Dat maakte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vorige maand nog stellig duidelijk.

Nu wil het kabinet daar toch over gaan praten in Brussel. Het wil 'kijken naar de manier waarop we met natuur omgaan'. „Zo kan bijvoorbeeld de kwaliteit van sommige kleine Natura 2000-gebieden door hun omvang en ligging structureel zwak zijn en blijven", staat in de brief over het stikstofbeleid die drie ministers, onder wie Carola Schouten (Landbouw), woensdag naar de Tweede Kamer stuurden.

Wetenschappelijke fout


love
user_1d8be3fad14914e32af02f86df8a8841cba26ab0_avatar

Verbazing en ongeloof om vrijwilligersvacature Songfestival

Verbazing en ongeloof om vrijwilligersvacature Songfestival

Foto: Koen van Weel / ANP

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

De eerste vacature voor vrijwilligers voor het Eurovisiesongfestival doet veel stof opwaaien op social media. Voor de baan moet je 2,5 week fulltime beschikbaar zijn, reiskosten worden niet vergoed.

De eerste vacature voor het Songfestival kwam woensdag online. Het bericht zorgde meteen voor ophef op het internet. De verontwaardiging komt vanwege de hoge eisen die de organisator van het festival stelt. Die staan in schril contrast met wat je ervoor terugkrijgt.

Festival met miljoenenbudget


Demonstranten van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' voeren actie tijdens een Sinterklaasfeest in Ahoy.
Likeability of2

Meer demonstranten naar Den Haag voor demonstratie tegen Zwarte Piet

Demonstranten van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' voeren actie tijdens een Sinterklaasfeest in Ahoy. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het is zeer waarschijnlijk dat aanstaande zaterdag bij de intocht van Sinterklaas in Den Haag meer mensen tegen Zwarte Piet komen demonstreren dan aanvankelijk werd gedacht. 

Dat is 'het concrete beeld' dat waarnemend burgemeester Johan Remkes heeft. Aanleiding is de aanval vrijdag op een vergadering van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). „Het solidariseert als op deze wijze een aanslag op je gepleegd wordt. Die tendens zien we", verklaart Remkes.

Demonstreren langs de route


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam
Likeability of5

Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam

Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Rotterdamse haven is afgelopen zaterdag niet alleen een partij van 300 kilo cocaïne, maar ook een van 660 kilo onderschept. 

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde woensdag de berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Koffiebalen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump.

Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump

Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De commissie Inlichtingen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is begonnen met een reeks openbare hoorzittingen in het kader van de pogingen van Democraten om president Trump af te zetten.

Tijdens de zittingen worden in beginsel geen nieuwe feiten naar voren gebracht, maar worden de getuigen die al achter gesloten deuren zijn gehoord, nu in het openbaar ondervraagd.

Misbruik van macht


Backpacken tijdens bosbranden in Australië

Backpacken tijdens bosbranden in Australië

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Inwoners en reizigers in Australië beleven spannende dagen door de bosbranden aan de oostkust. De Nederlandse Angela, Justine en Myrna zitten momenteel aan de andere kant van de wereld en maken de bosbranden van dichtbij mee.

Dit is de heftigste brand waar het land ooit mee in aanraking is gekomen en in de staten New South Wales en Queensland is deze week de noodtoestand uitgeroepen. Autoriteiten zijn bang voor slachtoffers omdat de droge weersomstandigheden verslechteren. De brandweer van New South Wales vreest dat de branden nog weken kunnen duren. Volgens de voorspellingen is er voorlopig nog geen regen op komst.

Stervende koala’s