In het nieuws

Swipegym op mediafestival voor pensionado's

(kunst)heupen losgeschud, appvingers gestrekt tijdens Swipe-gym / Nico Alsemgeest

Foto van 'Iris Hermans'

11 NOV 2019

Meer online plezier dankzij dit festival voor ouderen, waar appvingers en swipe-lichamen werden gestrekt en van alles kon worden gevraagd.

Maak een Y met je armen in de lucht en een W (‘schouders laag’), ,,en doe nu of je appels aan het plukken bent.” Olga Commandeur, de vrouw dankzij wie veel ouderen elke ochtend de (kunst)heupen losschudden bij Nederland in Beweging, weet ook op dit Grijs en Wijs Mediafestival de grijze hoofden te enthousiasmeren met haar speciale Swipe-gymsessie. ,,Want als je op je telefoon of tablet bezig bent, zit je helemaal in een verkeerde houding, en dat ga je merken.” Nadat ook de vingers nog even zijn gerekt en gestrekt, loopt de zaal weer leeg. Een man met grijs ringbaardje knakt z’n vingers nog wat na. Nee, echt veel op z’n telefoon zit hij eigenlijk niet, ,,en daarnaast ben ik altijd wel soepel in de vingers geweest.”

Interactief

In het Hilversumse Beeld en Geluid loopt jong en oud op deze regenachtige zaterdag door elkaar. Want behalve Grijs en Wijs waar ouderen middels workshops, rondleidingen en panels in het kader van de Week van de Mediawijsheid dichterbij media komen, is de locatie onlangs uitgeroepen tot ‘leukste uitje’ en maken kinderen selfies met een robot, naast pubers die gematigd verveeld voor interactieve videopalen staan.

Festivalpubliek / Nico Alsemgeest

‘U kunt gefilmd worden!’ staat op een geplastificeerd A4’tje. Cameramannen van Shownieuws en Telegraaf lopen rond en veel senioren proberen naarstig in beeld te komen, het zou tenslotte zo maar de laatste keer kunnen zijn. Natuurlijk bestaan er verschillen tussen oudere en jongere internetgebruikers. Zo noemt de ene groep het nog altijd ‘apenstaartje’ en wordt ‘YouTube’ door senioren op de meest creatieve manieren uitgesproken. Maar toch lijken de festivalgangers met of zonder wandelstok hier wel open te staan voor ‘de nieuwerwetsheid’.

Greet en haar Gezondheidspas

Sam, Joshua en Joyce van het Mediacollege

‘Is er wifi?’ is een van de meest gestelde vragen, weten Sam, Joyce en Joshua. De drie studenten van het Mediacollege lopen als vrijwilligers rond in hun opvallende gele shirts. ,,Maar ook over de tabbladen en helderheid van hun scherm.” Het festival is een laagdrempelige manier om jong en oud te verbinden, beaamt Joyce die later manager van Pinkpop wil worden, maar nu wordt aangetikt door een dame op leeftijd die vraagt waar de volgende spreker is.

Haar ene hand steunt op haar rollator, in de andere heeft ze haar smartphone. Greet Veltman is 90 herfsten jong en verknocht aan die wondere webwereld. ,,Je kunt niet zonder, zeker als je alleen bent, zoals ik.” De Hoornse zet zich in voor de Gezondheidspas, een transparante app waar mensen ‘meer de regie over hun eigen gezondheid krijgen’ en wil naar de bijeenkomst van Petrus, een bekende YouTuber slash online-whizzboy die zijn gouden YouTube-tips verklapt. Ze staat te popelen achter haar rollator, ,,misschien kan ik wel wat miljonairs strikken voor de Gezondheidspas!”

Mary en Greet / Nico Alsemgeest

Computernerd

George -,,zeg maar Sjors”- Molenaar werkt als vrijwilliger bij SeniorWeb waar ouderen met internetvragen, -problemen en zelfs -angst altijd kunnen aankloppen. Of bellen, en daar wordt veel gebruik van gemaakt, weet de gepensioneerde wiskundeleraar die zichzelf een echte computernerd noemt. Hij komt veel bij mensen thuis. Vaak bij vrouwen alleen, maar nee, oneerbare voorstellen heeft hij nog nooit gekregen, lacht hij. Wel een lekker bakkie en een fooitje af en toe, ,,de mensen die het ‘t minst breed hebben hangen, geven het meest.”

Met George van SeniorWeb

Veel vragen over Digi-D passeren de revue, maar ook over hoe je etiketten in Word maakt en hoe een e-reader werkt. Dat ouderen meer ‘uit’ staan dan jongeren, ziet hij ook bij z’n eigen kleinkind dat tijdens gesprekken altijd even op de telefoon kijkt. Ach ja, haalt de sympathieke pensionado z’n schouders op, ,,ik vecht daar niet meer tegen.”

Digidiva

Hier wil Marijke van Helwegen vast iets zeggen over Oefenen.nl / Nico Alsemgeest

Marijke van Helwegen is ambassadeur van Oefenen.nl. Ze neemt dit erebaantje serieus, zo blijkt wel wanneer ze het platform minimaal elf keer noemt tijdens haar verhaal. Tot een half jaar geleden was ze een echte digibeet en deden haar man en management alles voor haar, maar toch wrong dat: ‘wat nou als zij wegvallen?’ Ze heeft geen (klein)kinderen die haar kunnen helpen,  ,,en om ‘daar heb je die ouwe opgespoten taart weer’ in mijn omgeving te voorkomen, heb ik via Oefenen.nl een cursus gedaan en voelde me daarna een stuk onafhankelijker.” De digi-diva heeft ook Instagram, ,,en al meer dan 11.000 volgers, best knap toch?” Als Olga Commandeur haar iets later uitlegt wat de beste ‘swipe-houding’ is, begint Van Helwegen te lachen en gooit haar lijfspreuk er maar weer eens in. ,,Eigenlijk dus gewoon borstjes vooruit, lipjes getuit.”

Week van de Mediawijsheid

Tijdens de Week van de Mediawijsheid worden ruim 200 evenementen georganiseerd die bedoeld zijn om jong en oud te leren over de voor- en nadelen van hun mediagebruik. Dit jaar vinden er veel evenementen plaats die gericht zijn op ouderen en is het thema Aan of Uit. Eerder publiceerde Netwerk Mediawijsheid onderzoek naar het mediagebruik onder ouderen, samen met de Universiteit Twente, het Nationaal Ouderenfonds, Samsung en SeniorWeb. Opvallende uitkomst was dat het deel van de bevolking dat het meest van internetgebruik kan profiteren er op dit moment het minst profijt van heeft. Mary Berkhout-Nio is programmadirecteur Netwerk Mediawijsheid en organisator van het festival. ,,Internet is niet alleen nuttig, ouderen kunnen er ook veel plezier aan beleven. Vaak hebben ze echter koudwatervrees. Daar willen we ze overheen helpen.”

Zelf hoort ze ook bij de doelgroep, ,,Je merkt dat bepaalde dingen langs je heen gaan, online discussies bijvoorbeeld, waardoor onze stem minder wordt gehoord.” Op de vraag of ze met al deze aandacht voor ouderen niet wat laat zijn, antwoordt ze stellig. Absoluut. ,,De omschakeling van offline naar online is ook veel te rigoureus gegaan, waardoor velen het niet als plezierig ervaren, maar iets dat hen wordt opgelegd. Ze schieten dan in de weerstand.” ‘Daar ben ik toch te oud voor’, hoort ze vaak. ‘Probeer het eens’, zou ze willen zeggen of zelfs wel van de daken willen uitroepen, ,,het is zo veel meer fun dan ze zich kunnen voorstellen.” Ze zou iedereen dan ook een duwtje in de rug willen geven, ,,vraag hulp of kijk eens naar een cursus in de bibliotheek, er is altijd iemand in de buurt die je wil helpen.”


Harry en Meghan 'hadden geen andere keuze'

Prins Harry / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

44 MIN

Voor de Britse prins Harry en zijn vrouw was er „geen andere keuze dan een stap terugdoen binnen de koninklijke familie". In een speech bij een liefdadigheidsinstelling in Londen, laat de hertog van Sussex weten dat het stel het gevoel kreeg dat dit de enige oplossing is.

Harry reageert daarmee voor het eerst op zijn breuk met het koningshuis. De media kreeg in de toespraak een beschuldigende vinger.

Geen lichtvaardig besluit


Zandstormen en hagel teisteren Australië

Eerder tijdens de branden in Australië / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

54 MIN

Het door droogte geteisterde Australië gaat ook gebukt onder zandstormen en extreem weer. Enorme hagelstenen veroorzaakten een ravage in hoofdstad Canberra, waar de luchtkwaliteit recentelijk nog kelderde door de rook van bosbranden.

Inwoners van deelstaat New South Wales hadden afgelopen weekend last van enorme zandstormen. Op videobeelden is te zien hoe een enorme muur van zand over plaatsen in de outback trekt. „Het was eerlijk gezegd net een apocalyptische film", zei een inwoonster van de plaats Dubbo.

'Klaar mee'


Boze ouders dienen klacht in om passend onderwijs

Boze ouders dienen klacht in om passend onderwijs

Boze ouders reizen af naar Den Haag / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een groep boze ouders dient maandag een collectieve klacht in bij de onderwijsinspectie. Ze willen passend onderwijs voor hun kind.

Ze reizen maandag met een schoolbus naar Utrecht om hun klacht bij de inspectie neer te leggen.

Actiegroep


Opbouwlach tot dijenkletser met de lachcoach

Bij lachcoach Martin Kuijper van Gewoonlachen.nl krijg je vanzelf goede zin, en een button.

Foto van 'Iris Hermans'

2 UUR

Metro's Iris ging op bezoek bij lachcoach Martin om van Blue Monday een True Funday te maken, of gewoon keihard uit te lachen.

Van te voren waarschuwde ik hem maar gewoon. Dat ik eigenlijk best wel grieperig was en vorige week m’n hart nog een heel klein beetje gebroken is. En dat ik niet op commando kan boeren, dus waarschijnlijk ook niet lachen. Succes ermee.

Maar wanneer Martin Kuijper de deur van zijn woning in Almere Parkwijk opengooit en me met een joviaal ‘welkom!’ begroet, begin ik meteen al een beetje te lachen. Al komt dat waarschijnlijk vooral door zijn vrolijke wereldbolblouse en de grote gele button die hij heeft opgespeld. Van een smiley. „Spiegelneuronen”, legt Kuijper, wiens vriendelijke gezicht wel wat wegheeft van de emoji, uit. „Als je hier naar kijkt, ga je vanzelf lachen.” Kuijper wijst naar een land op zijn wereldbolblouse: Kenia. „Dáár wordt pas veel gelachen, joh. Kunnen we nog een voorbeeld aan nemen. Die mensen leven daar bij de dag, wij zijn hier veel te serieus. Zin in koffie?”


Blue Monday? Het is gewoon maandag!

Blue Monday? Het is gewoon maandag!

Foto: Colourbox

Foto van 'Erik Jonk'

2 UUR

Om je op te fleuren: twee deskundigen over waarom het maandag geen Blue Monday, maar gewoon een dag is.

„Het hele idee van een winterdepressie en dat je dat overkomt op één dag, is onzin.” Jean-Pierre van de Ven uit Amsterdam, (relatie)psycholoog en woordvoerder van MIND Korrelatie, is meteen stellig op deze Blue Monday. Die bestaat niet. Metro sprak ook Janne Schuijn uit Zwolle, mindset-coach en auteur van het boek Wat nou als het ook anders kan? en voor haar geldt hetzelfde: „Het is dat jullie me bellen, anders had ik er niet eens aan gedacht. Voor mij is het gewoon maandag.”

Pseudowetenschap


Aantal vrouwen dat uitstrijkje laat maken stijgt niet

Kinderen worden gevaccineerd tegen het hpv-virus / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Er is geen stijging meer in het aantal vrouwen dat een uitstrijkje laat maken. Vrouwen boven de dertig worden ieder jaar opgeroepen tot deelname aan het bevolkingsonderzoek.

Deden in het verleden zeven op de tien vrouwen mee aan dit onderzoek naar baarmoederhalskanker, nu zijn dat nog maar zes op de tien vrouwen.

800 diagnoses


‘Als je deze maandag baalt, organiseer een extra feestje’

‘Als je deze maandag baalt, organiseer een extra feestje’

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

2 UUR

Drie vrouwen uit Noord-Holland, drie generaties. Wat weten een tiener, een veertiger en een dame van gerespecteerde leeftijd van Blue Monday?

Metro vroeg het Merel Thijsterman (15, Koog aan de Zaan), Judith Sanders (47, Koog aan de Zaan) en Wil Sanders (78, Spanbroek).

Weet je wat Blue Monday is?


‘Druk maar op die knop, het ontploft niet’

‘Druk maar op die knop, het ontploft niet’

Socialmediagebruik onder senioren neemt toe. / Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

3 UUR

Een sms’je van oma? De kans is groter dat ze je een appje stuurt. Senioren zitten meer dan ooit op WhatsApp en sociale netwerken. „Gaat je kleinkind backpacken in Australië, dan krijg je de foto’s niet meer per mail toegestuurd.” 

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat sociale media-gebruik in alle leeftijdscategorieën - gemeten vanaf 12 jaar - nog steeds toeneemt. De opvallendste groei is te zien in de groepen 65 - 75 jaar en 75 plus; respectievelijk gebruikt 70 procent en 34 procent WhatsApp.

„Whatsapp is makkelijk te bedienen; je mag zo langzaam typen als je wilt, foto’s versturen is relatief simpel”, zegt Annet van Betuw (67). Ze is auteur van het boek Social Media voor Senioren en ziet veel leeftijdgenoten op WhatsApp. „Ik denk dat ouderen en jongeren die app ongeveer hetzelfde gebruiken. Zo maakte ik zelf laatst via mijn kleinzoon kennis met het audiobericht en dacht ik: hé, dit is ook handig. En senioren zitten veel op buurt-groepsapps.“


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

18 JAN 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


2000 miljardairs rijker dan 60 procent wereldbevolking
Likeability of3

2000 miljardairs rijker dan 60 procent wereldbevolking

De 22 rijkste mannen in de wereld bezitten meer rijkdom dan alle vrouwen in Afrika. /Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 06:00

Ruim 2.000 miljardairs zijn rijker dan de 4,6 miljard mensen die 60 procent van de wereldbevolking uitmaken. Vooral vrouwen zijn de dupe van deze ongelijkheid. Dat stelt Oxfam Novib in het nieuwe rapport, Time to Care, over economische ongelijkheid. Het rapport is een oproep om actie te ondernemen.

Ongeveer 735 miljoen mensen leven in extreme armoede en bijna de helft van de wereldbevolking moet dagelijks rondkomen van 5.50 dollar of minder. ‘Time to Care’ vraagt in het bijzonder aandacht voor het feit dat veel vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden in armoede gevangen blijven.

Extreme ongelijkheid


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dionne Slagter geschokt over ex-vriend Kaj van der Ree

Dionne Slagter geschokt over ex-vriend Kaj van der Ree

Slagter werd er door een ex-collega van Van der Ree van beschuldigd dat ze afwist van het gedrag van haar ex-vriend. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

YouTube-ster Dionne Slagter, ook bekend als OnneDi, reageert verbijsterd op het seksueel overschrijdend gedrag van haar ex-vriend Kaj van der Ree.

Ze schrijft op Twitter dat ze er geen weet van had dat haar vriend tijdens hun relatie contacten onderhield met minderjarige meisjes en naaktfoto's met ze uitwisselde.

Onwijs in shock


Vermoedelijke uitbraakpoging gevangenis Zutphen

Vermoedelijke uitbraakpoging gevangenis Zutphen

Vier mannen zijn aangehouden vanwege een vermoedelijke uitbraakpoging uit de gevangenis in Zutphen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vier mannen zijn aangehouden vanwege een vermoedelijke uitbraakpoging uit de gevangenis in Zutphen. Ze werden aangehouden tijdens en na een achtervolging, waarbij ook een waarschuwingsschot is gelost, meldt de politie. Uit de gevangenis is niemand ontsnapt.

Op het terrein van de gevangenis stond zondag rond 10.50 uur een busje in brand. „Het lijkt erop dat er een georganiseerde uitbraakpoging is gedaan", aldus de politie. Meerdere personen probeerden de gevangenis in te komen, vermoedelijk om iemand te bevrijden, maar dat is volgens de politie verijdeld.

Zoektocht


Geen depressief weer op Blue Monday

Geen depressief weer op Blue Monday

Maar gelukkig is er een lichtpuntje in deze zware dag: het weer. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De meest deprimerende dag van het jaar komt eraan: Blue Monday is op maandag 20 januari. Maar gelukkig is er een lichtpuntje in deze zware dag: het weer. Volgens Weeronline is het weer namelijk niet om depressief van te worden. 

Hoewel de dag start met wat mist en lokale gladheid breekt in de loop van de dag de zon op steeds meer plaatsen door, zo meldt de website.

Deprimaandag


Bestuurder parkeert auto in Nijmeegse fontein
Likeability of3

Bestuurder parkeert auto in Nijmeegse fontein

In de nacht van zaterdag op zondag belande zij in de fontein op het Nijmeegse Takenhofplein. /Colourbox

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

In Nijmegen heeft een bestuurster haar auto op een wel hele creatieve plek geparkeerd. In de nacht van zaterdag op zondag belandde zij in de fontein op het Nijmeegse Takenhofplein. 

Dit deed ze overigens niet expres. De automobiliste bleek zelfs nog een paar rondjes in de fontein te hebben gereden, in een poging er uit te komen. Maar dat was geen succes, meldt de Politie Nijmegen.

Parkeren


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vermiste boer mogelijk opgegeten door eigen varkens

Vermiste boer mogelijk opgegeten door eigen varkens

De zeventigjarige boer werd voor het laatst gezien op oudejaarsavond. /Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

In het Poolse dorpje Osiek heeft zich een opmerkelijk voorval voorgedaan. Een Poolse boer werd daar al weken vermist en blijkt nu opgegeten te zijn door niemand minder dan zijn eigen varkens. Dat meldt een Poolse krant.

Zijn buurvrouw vond op het erf van de bejaarde boer wat stukken bot en schedel.

Incident


Reclames voorafgaand aan Op1 starten weer

Reclames voorafgaand aan Op1 starten weer

Radio- en televisiepresentatrice Willemijn Veenhoven en Journalist en presentator Erik Dijkstra. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De NPO en de STER hervatten vanaf maandag de reclames voorafgaand aan de nieuwe talkshow Op1. Na twee weken is het niet langer nodig om het reclameblok weg te laten om kijkers te laten wennen aan de nieuwe talkshow, redeneert de STER.

Ter promotie van de talkshow van de NPO werd twee weken lang geen reclameblok uitgezonden, waardoor Op1 vroeger begon dan het geplande tijdstip van 22.30 uur.

Concurrentiestrijd


Vrouwen aan de top op Noorderslag 

Vrouwen aan de top op Noorderslag 

Met de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van de Nederlandse muziekindustrie in de Groningse Oosterpoort is 2020 pas echt goed losgebarsten. /ANP

Foto van 'Pierre Oitmann'

GISTEREN

Wie wil weten welke acts van Nederlandse bodem we het komende jaar veel op festivals gaan tegenkomen, hoeft maar een blik te werpen op de line-up van Noorderslag, waar dit jaar opvallend veel vrouwen de bühne betraden. 

Met de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van de Nederlandse muziekindustrie in de Groningse Oosterpoort is 2020 pas echt goed losgebarsten. Vooral voor de Nederlandstalige indiepopband Wies begint het jaar goed. Voorafgaand aan het optreden op Noorderslag krijgt het driekoppige gezelschap namelijk de 3FM Talent Award uitgereikt. Dit omdat de publieke popzender vindt dat Wies nog een extra steuntje in de rug kan gebruiken, zo legt NPO 3FM-dj Sander Hoogendoorn uit. „Er wordt zoveel goede Nederlandstalige muziek gemaakt en Wies doet dat op een hele creatieve manier”, zo stelt hij. „Je doet je ogen dicht en je ziet meteen een plaatje voor je. Als het Wies-virus je eenmaal heeft gepakt, ben je voor je leven lang verkocht. Ik ben groot fan.” Ook live staat het als een huis, aldus Hoogendoorn. „Ik denk dat ze een mooie festivalzomer te wachten staat.”

Blanks


'Amsterdamse crimineel Khalid J. opgepakt in Dubai'
Likeability of5

'Amsterdamse crimineel Khalid J. opgepakt in Dubai'

Khalid J., uit Amsterdam-Zuid, wordt vervolgd in een groot proces waarin tien veelal beruchte Amsterdamse criminelen terecht zullen staan. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amsterdamse crimineel Khalid J. (35) is volgens betrouwbare bronnen gearresteerd in Dubai, meldt Het Parool. Hij wordt al jaren gelinkt aan onderwereldmoorden. Het Openbaar Ministerie laat weten „echt geen mededelingen” over de zaak te doen.

Volgens de krant beschuldigt justitie hem van lidmaatschap van een criminele organisatie die liquidaties liet plegen. Khalid J., uit Amsterdam-Zuid, wordt vervolgd in een groot proces waarin tien veelal beruchte Amsterdamse criminelen terecht zullen staan voor betrokkenheid bij dat moordcommando. Hij zou in elk geval van 1 december 2013 tot eind 2014 een belangrijke rol hebben gespeeld in de groep, schrijft de krant. J. zou alleen zijn aangeklaagd als lid van de organisatie, niet voor concrete liquidaties.

'Rico de Chileen'


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Rijkswaterstaat start grootste onderhoudsklus ooit

Rijkswaterstaat start grootste onderhoudsklus ooit

Rijkswaterstaat begint zondag aan zijn grootste onderhoudsklus ooit. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Rijkswaterstaat begint zondag aan zijn grootste onderhoudsklus ooit. In totaal worden er tot 2033 meer dan honderd bruggen, tunnels en andere objecten gerenoveerd. Zondagavond start de eerste renovatie: de Wantijbrug in Dordrecht.

Het budget voor de landelijke operatie bedraagt ongeveer 20 miljard euro. Het gaat om bruggen en tunnels die voornamelijk in de jaren vijftig en zestig zijn gebouwd. Die zijn inmiddels aan onderhoud of vervanging toe, zegt Rijkswaterstaat. Na renovatie moeten ze veiliger en duurzamer zijn.

Wantijbrug